Injektion af 300 ton mørtel reddede klokketårnet Big Ben

Big Ben, Londons verdenskendte klokketårn, har været tæt på at blive den britiske hovedstads egen version af det skæve tårn i Pisa.

Ikke bare Big Ben, men hele Westminster Palace var, ifølge John Burland, professor emeritus og ledende videnskabelig efterforsker ved Imperial College i London, i alvorlig fare under udgravningen af forlængelsen af undergrundslinjen Jubilee Line.

For et par måneder siden afslørede den fremtrædende ekspert i underjordisk anlægsarbejde, at tårnet begyndte at hælde, så snart den vestlige tunnel af Jubilee Line blev boret få meter fra Big Bens fundament.

Big Ben begyndte at hælde i forbindelse med boring af en undergrundsbane i London. Men ingeniørerne fandt en metode til at undgå en katastrofe. (Foto: stock.xchng) Illustration: stock.xchng

Både regeringsbygning og klokketårn blev reddet ved at injicere mere end 300 ton mørtel gennem hundredvis af omhyggeligt placerede stålrør under bygningerne. Var det ikke sket, ville tårnet have fortsat sin hældning, og fundamentet, der forbinder Big Ben med selve Westminster Palace, ville slå store sprækker.

Aldrig før udgravningen til Jubilee Line var der gravet så dybt under London. Og netop på grund af udgravningens nærhed til byens gamle vartegn var en sikkerhedsstrategi ifølge John Burland på plads.

»Vores modelberegninger viste, at risikoen var høj. Vi mente, at hvis alt gik perfekt, ville bevægelsen i tårnet ligge inden for det acceptable. Men hvis det gik bare en smule skævt, var der risiko for alvorlige skader,« sagde John Burland dengang til London Evening Standard.

Da Big Ben begyndte at bevæge sig, blev sikkerhedsstrategien sat i værk og 125 kubikmeter mørtel injiceret. Men helt er det ikke lykkedes at rette tårnet op. I dag læner det sig næsten en halv meter væk fra den lodrette position, tårnet havde, da det stod færdigt i 1858.

For dem, der med egne øjne vil forvisse sig om fænomenet, er her et råd fra John Burland:

»Hældningen er lige netop synlig, hvis man står på parlamentspladsen og ser mod øst, ned mod floden.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I dag læner det sig næsten en halv meter væk fra den lodrette position, tårnet havde, da det stod færdigt i 1858.

For dem, der med egne øjne vil forvisse sig om fænomenet, er her et råd fra John Burland:

»Hældningen er lige netop synlig, hvis man står på parlamentspladsen og ser mod øst, ned mod floden.«

Nogen der har et link til et billede fra den beskrevne position og imod den nævnte retning, der viser at Big Ben hælder?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten