Ingeniørfamilie: Krigskøbmænd eller CIA's forlængede arm?

En schweizisk ingeniørfamilie, anklaget for at have været mellemmænd i den pakistanske videnskabsmand Abdul Qadeer Khans hemmelige atomvåbensalg til slyngelstater, var i virkeligheden muldvarper for USA's efterretningsvæsen, CIA.

Deres mission, som de lykkedes med, var at sabotere, at Gadaffis terrorist-sponsorstyre i Tripoli, præstestyret i Teheran og kommunistregimet i Nordkorea kunne etablere atomvåbenprogrammer. Og ultimativt at sætte en stopper for Abdul Qadeer Khan, oprindeligt kendt som faderen til den pakistanske atombombe. Senere fik han øgenavnet 'Den nukleare jihadist' for hans salg af avanceret atomvåbendesign og fremstilling af beriget uran.

Det skriver New York Times på baggrund af nye udtalelser fra anonyme og navngivne efterretningskilder.

Den schweiziske familie, bestående af faderen, maskingeniøren og ophavsmanden bag adskillige patenterede pumpe- og ventilsystemer Friedrich Tinner og hans to ingeniørsønner, havde »et særdeles betydningsfuldt forhold til CIA«. Den vurdering kommer fra Gary S. Samore, der ledte Det Hvide Hus' National Security Office for ikke-spredning af atomvåben, da operationen mod A.Q. Khan begyndte.

»Fra dem modtog vi de første indikationer på, at Iran havde erhvervet centrifuger (hovedbestanddelen i uranberigelsesprocessen red.),« siger Gary S. Samore til New York Times.

Til gengæld blev familien Tinner klækkeligt belønnet. I en periode på fire år modtog de over 50 millioner kroner, nogle af beløbene afleveret i spækkede kufferter, fortæller CIA-kilder til avisen. Andre beløb blev overført til et fiktivt selskab, Big Black River Technologies, med en dækadresse tre gader væk fra Det Hvide Hus.

Regering sletter filer om lyssky atomvågensalg

Om den udlægning vitterligt er hele sandheden, får offentligheden nok aldrig et indblik i eller fastslået. Dertil er omstændighederne omkring familien Tinner præget af røgslør, internationale kompromisser og kontraspionage i femte potens.

Mørkelægningen er hjulpet godt på vej af Schweiz' præsident, Pascal Couchepin. Han oplyste til offentligheden i marts, at myndighederne havde fundet blandt andet udførlige manualer til fremstilling af avancerede sprænghoveder på et digitalt forbrydernetværk i alpelandet. Filerne stammede fra sønnen Urs Tinners computer.

For at de nukleare opskrifter ikke skulle havne i de forkerte hænder og for at kunne overholde den internationale traktat om ikke-spredning af atomvåben, slettede den schweiziske regering angiveligt de over 30.000 filer og dokumenter.

Et opsigtsvækkende valg, idet filerne ellers ville være en særdeles kærkommen hånd til USA og Det Internationale Atomenergiagenturs undersøgelse af A. Q. Khans påståede salg af atomhemmeligheder. Og ikke mindst afdækningen af Pakistans grad af kendskab til handelen.

A.Q. Khan sidder i øjeblikket i husarrest i Pakistan, og nationen har nægtet udenlandske efterforskere at tale med ham.

Netop derfor har nogle sikkerhedspolitiske kommentatorer set Schweiz' mundkurv og påståede sletning af oplysningerne som en klar tilkendegivelse af familien Tinners samarbejde med CIA. For en mere udførlig undersøgelse af filerne ville påvise tilknytningen til den amerikanske efterretningstjeneste.

»Vi er særdeles glade for at filerne er slettede,« siger en unavngiven embedsmænd fra efterretningsvæsenet til New York Times.

Atomprogrammer slog gnister på stribe

71-årige Friedrich Tinner, som har været varetægtsfængslet, er i dag løsladt. Hans to sønner Urs og Marco er stadig varetægtsfængslet på tredje og fjerde år uden at have haft deres sag for en domstol. Varetægtsfængslingen begrundes med risikoen for, at de forlader landet.

Sønnerne har gentagne gange bedt om at blive løsladt mod kaution. I begyndelsen af august afslog dommerne deres ønske, men tilføjede, at politiet ikke kunne opretholde varetægtsfængslingen meget længere uden en reel anklage.

Friedrich Tinner er uddannet maskiningeniør og har patent på adskillige opfindsomme pumper og ventiler. Han begyndte at arbejde sammen med Abdul Qadeer Khan i midten af 1970´erne. Ingeniørens ekspertise var essentiel for Abdul Qadeer Khans bestræbelser på at producere atomcentrifugerer, så Pakistan ikke skulle stod i skyggen af ærkefjenden, Indiens atomarsenal.

Ifølge New York Times hyrede CIA i 2000 storebroderen Urs Tinner, hvorefter han overbeviste faderen og broderen om også at samarbejde med CIA.

Som belæg for familiens agentarbejde kan ses, at inspektorer fra Det Internationale Atomenergiagentur i 2003 og 2004 besøgte Iran og Libyen. Her opdagede de, at en række identiske vakuumpumper efter alt at dømme bevidst var obstrueret. Selvom pumperne på alle leder og kanter så ud til at være i tip-top stand, var der reelt tale om skrammel.

Iran, som hele tiden har fastholdt, at dets atomprogram udelukkende er for elektricitetsmæssige hensyn, modtog nogle år senere en forsyning af udstyr til deres elforsyning. Det var produceret af to tyrkiske fabrikker, som Abdul Qadeer Khans netværk har haft forbindelse til.

Iranerne installerede elforsyningsudstyret på deres uranberigelsesværk i Natanz. I 2006 forårsagede udstyret, at 50 centrifuger eksploderede - et gevaldigt tilbageslag for Irans atomprogram.

Senere erklærede Gholamreza Aghazadeh, lederen af Irans Atomenergiorganisation, at de kunne se, der var blevet manipuleret med elforsyningsudstyret.

Lever som mønsterborger i en landsby

Friedrich Tinner lever i dag fortsat i en schweizisk landsby på grænsen til Liechtenstein. Her har han tilbragt hele sit liv som mønsterborger, formand for den lokale skolebestyrelse og aktiv i den lokale afdeling af Freisinnig-Demokratische Partei.

Adskillige journalister har forsøgt at udfritte ham om hans fortid. Hver gang er de vendt tilbage til redaktionen med en høflig, men bestemt ordlyd på diktafonen:

»Jeg har en aftale om ikke at sige noget.«.

Dokumentation

NYC Times: In Nuclear Net's Undoing, a Web of Shadowy Deals

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Senere erklærede Gholamreza Aghazadeh, lederen af Irans Atomenergiorganisation, at de kunne se, der var blevet manipuleret med elforsyningsudstyret.

Aghazadeh er en af de virkeligt erfarne centrale ledere i Iran, meget bred og tidlig involvering i revolutionen. Hvis noget stort eksploderede, som hans ministerium havde ansvaret for, da havde han et forklaringsproblem. Frit valg: Udenlandsk sabotage eller indenlands inkompetence.

Mit gæt: Begge dele. Iran begår som bekendt sin atomvej alene og stejlt op ad bakke i modvind og med sol lige i synet. At der er meget dyre lærepenge undervejs, er sandsynligt. At CIA ønsker at sabotere, om evner usagt, er pr. definition en garanti i dette tilfælde, fordi USA er skarp modstander af hvad der foregår.

Men, en tanke: Hvis Friedrich Tinner lever ganske almindeligt i en landsby og har det godt, da taler det imod at han var skyldig i dyre katastrofer i Iran. Statsmagter har det jo med at forfølge sine fjender.

Det støtter for mig en teori om at han var dobbeltagent, at Iran udmærket godt vidste at han leverede information til USA, men, samtidig fik Iran i det mindste teknisk assistance. I denne sag havde Iran jo intet at miste derved, hvis manden sladrede om hvad der foregik, fordi Iran jo er bagud på dette område i forhold til USA. Måske havde Iran en teori om, samtidig, at kunne dæmme op for sabotage i leverede varer, og hvis ikke, så selv at påtage sig skylden derfor.

Samtidig, dog: Hvis eksperter med fuldt opdateret viden, fra en international atomkontrolgruppe, besøger et atomarisk begynderland, for at se hvad der foregår, da bør det ikke undre at det besigtigede udstyr ligner noget ubrugeligt juks. Der er dels en chance for at begynderlandet virkelig har begyndervanskeligheder, og, der er også en chance for, at kontrolgruppen får fremvist noget, der måske ikke udgør hele sandheden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten