Ingeniørerne taber årets lønkapløb

Magistrene er årets vindere af lønstigningskapløbet blandt faggrupperne i Akademikernes Centralorganisation. De har en gennemsnitlig stigning på 7 procent.

Juristerne og økonomerne kommer ind på andenpladsen med et lønløft på i gennemsnit 6,1 procent, mens ingeniørerne må nøjes med 5,4 procent. Trods regelmæssige, klageviser fra virksomhederne har de alligevel den laveste placering i gruppen af de tre store AC-organisationer på privatområdet.

IDA offentliggjorde sin lønstatistik i begyndelsen af november, før DM - Fagforening for Højtuddannede (tidligere Magisterforeningen) og Dansk Jurist- og Økonomforbund havde offentliggjort deres lønstatistikker for 2007.

Humanister - nu med lommeregnere

Allerede dengang gav Ole Høyer, formand Ansatte Ingeniørers Råd under Ingeniørforeningen udtryk for, at ingeniørernes lønstigning ikke imponerer ham. Til Ingeniøren sagde han den 2. november:

»Vi havde forventet, at stigningen ville komme over seks procent i år blandt andet ud fra det faktum, at der i øjeblikket er mangel på ingeniører. Det burde slå igennem på lønstigningerne.«.

Ikke overraskende er der stor tilfredshed hos DM, som mener, at stigningen skyldes en øget selvbevidsthed hos magistrene:

»Traditionel har specielt vore medlemmer på scient.-området været opmærksomme på lønnen og andre personalegoder. Men nu er vore humanister ved at komme med på vognen, og det er glædeligt at se,« fastslår Frederik Dehlholm, der formand for DM Privat.

491 kr. højere startløn end ingeniører
Ole Høyer peger dog på, at magistrene generelt ligger et par tusind kroner lavere end ingeniører, og at de derfor reelt ikke har fået så store lønstigninger som ingeniører.

»Men når det er sagt, skal det ikke være nogen hemmelighed, at jeg havde forventet, at det var blevet højere for ingeniørerne. Der ligger en opgave i at forklare, at de to lønstatistikker ikke er sammenlignelige,« pointerer Ole Høyer, som nu vil granske lønstatistikkerne fra de tre fagforbund.

Selv om magistrene har vundet lønstigningskapløbet i år, så må den yngste magisterårgang i snit nøjes med 2.072 kroner mindre end en civilingeniør fra samme årgang. De to faggrupper får henholdsvis 29.569 kroner og 31.641 kroner i snit per måned, Til gengæld kan de enes om at være misundelige på årgang 2007 hos djøf'erne. I snit har de fået en startløn på 32.132 kroner - altså 491 kroner mere end civilingeniørerne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

her må vi have formanden på banen, hvordan kan det hænge sammen med den katastrofale mangel på ingeniører som vi har hørt om fra vor egen forening. Mon ikke foreningen skulle tage en snak med industrien?

  • 0
  • 0

Det her ligger udenfor formandens virkeområde. Ingeniører har så høj løn at det dækker 'dagen og vejen'. Topskatten tager alt hvad de får derudover, så de vil hellere have ubeskattede goder såsom barns første sygeuge, otte ugers ferie etc. Fjern topskatten så skal du se humanisterne få baghjul!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten