Ingeniører på tilbud til små virksomheder

Ingeniører med løntilskud skal skabe innovation og vækst i små og mellemstore virksomheder uden for de store uddannelsesbyer. Det er intentionen bag regeringens nye videnpiloter, som bliver sendt i luften i begyndelsen af det nye år.

»Det skal først og fremmest gøre virksomhederne uden for storbyerne mere innovative, og jeg forventer, at virksomhederne får øjnene op for gevinsterne ved de højtuddannede og således fortsætter med at bruge dem efter projektets ophør,« siger videnskabsminister Helge Sander (V).

Det nye tiltag ligner den tidligere isbryderordning, som gav mindre og mellemstore virksomheder løntilskud til at ansætte en akademiker. Ordningen blev en succes og gav i perioden 1994-96 job til 1.700 akademikere – heraf var næsten halvdelen ingeniører. Samtidig viste undersøgelsen »Højtuddannedes værdi for små og mellemstore virksomheder,« som Rambøll Management foretog for IDA i foråret, at det rent faktisk giver resultat på bundlinjen, når mindre virksomheder ansætter akademikere. Det fik i september IDA og Håndværksrådet til at lancere et forslag om videnpiloter, og det er dette forslag, regeringen nu har taget udgangspunkt i.

Den første. Entreprenør John Ravn Christensen (t.v.) er overordentlig tilfreds med sin første ingeniør i firmaet, Nikolaj Ruby, som er ansat med løntilskud. Ansættelsen skete efter, at John Ravn Christensen have læst om muligheden i Ingeniøren. [foto: Lizette Kabré Illustration: Lizette Kabré

]

»Vi er glade for, at presset fra IDA og Håndværksrådet har givet resultat. Det viser, at der er nogen, der lytter i højere grad end tidligere og er klar til at tage et samfundsmæssigt ansvar,« siger Lars Bytoft Olsen, formand for IDA, der ser videnpiloterne som en genfødsel af isbryderordningen.

De nye videnpiloter er dog mere målrettet til udkantsområderne.

»Målet med de regionale videnpiloter er at få akademikere ud og gøre gavn i de hjørner af landet, hvor der i dag næsten ingen højtuddannede er,« siger Helge Sander.

Også på et andet punkt adskiller videnpiloterne sig fra deres forgængere. Mens en isbryder kun medbragte sin egen viden, er det planen, at en videnpilot får 20.000 kroner med sig, som skal bruges til at købe yderligere viden hos en regional videninstitution som f.eks. et universitet, et GTS-institut eller lignende.

Pulje på 60 millioner

Ingeniører med løntilskud skal skabe innovation og vækst i små og mellemstore virksomheder uden for de store uddannelsesbyer. Det er intentionen bag regeringens nye videnpiloter, som bliver sendt i luften i begyndelsen af det nye år.

Videnpiloterne kommer foreløbig til at flyve i fire år med en pulje på 60 millioner kroner, som allerede er afsat på finansloven. Det er væsentligt mindre end de 150 millioner kroner fordelt over tre år, som IDA og Håndværksrådet har foreslået.

Alligevel er Lars Bytoft Olsen tilfreds.

»Vi ville da godt have haft lidt mere, men lad os se at få brugt de penge, så er jeg overbevist om, at regeringen finder nogle flere,« siger han.

Ane Buch, vicedirektør i Håndværksrådet supplerer:

»Jeg opfatter ordningen som det første skridt, og bliver det en succes, så er vi godt i gang,« siger hun.

De endelige detaljer omkring den nye ordning er netop nu ved at komme på plads i Videnskabsministeriet.