Ingeniør forklædt som djøf’er
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ingeniør forklædt som djøf’er

Per Helge Sørensens nye show, ‘Djøf med Løgn 3’, havde premiere i København torsdag og tager på turné næste år. Illustration: Nicolas Tobias Følsgaard

Ingen kan som komikeren Per Helge Sørensen spidde det moderne arbejdslivs absurditeter. Og selv om hans shows tager afsæt i styrelser, kommuner og børnehaver, vil de fleste kunne genkende de groteske situationer, han beskriver – og den management-jargon, han udstiller.

Det er der ikke lavet om på i Djøf med Løgn 3, som havde premiere torsdag. Men måske skal der en ingeniør til for at holde djøf’erne ud i strakt arm. For selv om Per Helge Sørensen er forklædt som djøf’er, når han træder ind på scenen i sine Djøf med Løgn-shows, så er han faktisk uddannet civilingeniør på Matematisk Institut, DTU, i 1995 med et speciale i kodningsteori.

Helt forkert er det dog ikke, når han kalder sig djøf’er. Fra 1995-1999 arbejdede han i Forskningsministeriet, hvor han avancerede til kontorchef, inden han sagde jobbet op for at blive romanforfatter. Det blev da også til to bøger, ‘Mailstorm’ i 2000 og ‘Spin’ i 2003.

At djøf’e op

I det nye show er handlingen flyttet til Borgen blandt embedsmænd, ministre og folketingspolitikere. Per Helge Sørensens alter ego, den ambitiøse djøf’er, er rykket helt ind i magtens centrum (eller er han?) til beskæftigelsesministeren, som så forfærdelig gerne vil være populær.

Afsættet for showet er et ministerbesøg i Vejle, hvor de angiveligt har haft stor succes med at få unge i arbejde. Det hele går godt, men da vores djøffer meget mod sin vilje må forlade ministeren for at gå på toilettet, indtræffer katastrofen.

Da han er tilbage fra sit ærinde, har ministeren nemlig erklæret, at han vil »rulle Vejle-modellen ud over hele landet«. Det er det absolut værste, der kan ske for en djøf’er: at en minister lover noget.

»Men jeg skulle jo også nå at vaske hænder. Det gør vi djøf’ere meget – altså vasker vores hænder,« som han forklarer.

Per Helge Sørensens embedsmand ser sig nødsaget til at djøf’e Vejle-modellen lidt op blandt andet med nogle tal, som ser rigtig pæne ud, hvis man »lige skubber dem et par år frem«, og så lige med en tilføjelse om, at de unge nu hjælper med at reparere robotter.

Groteske handlingstråde

I Statsministeriet bliver de så begejstrede for den djøf’ede udgave af initiativet, at det kommer med i statsministerens tale.

Herfra tager fortællingen fart med et væld af groteske handlings­tråde på kryds og tværs af tid og sted – og hib til både højre og venstre.

Snart er vi flere år tilbage i tiden, dengang ‘Per Helge’ var pædagog­medhjælper i en børnehave og fandt sit kald som djøf’er, snart er vi til møde hos departementschefen, snart et smut nede i Folketingssalen. Det er ganske enkelt forrygende og med en fantastisk timing.

I 2010 vandt Per Helge Sørensen både det danske og det nordiske mesterskab i Story Slam. I 2013 kom det første Djøf med Løgn-show, og i dag står der komiker og historiefortæller på visitkortet.

Djøf med Løgn 3 er sidste del af en trilogi. Morede man sig over de to første shows, bliver man ikke skuffet denne gang. Fik man ikke set etteren og toeren, skulle man måske give treeren en chance, hvis man trænger til noget at grine ad og tænke over.

Showet opføres netop nu i Tivolis Koncertsal i København og turnerer i resten af landet næste år. Se mere på perhelge.dk.