Ingeniørstuderende udvikler festivalmøbler af olie og majsstivelse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ingeniørstuderende udvikler festivalmøbler af olie og majsstivelse

Find nye måder at udnytte urin og afføring på. Sådan lød en af udfordringerne, da 130 unge ingeniører og iværksættere mødtes i sidste uge i København for at dyste på kreative boformer i en konkurrence udskrevet af Roskilde Festival.

De 11 udfordringer i dysten YES 2013 (Young Engineers Solutions) gik primært på bæredygtighed, som ikke kun tjener festivalens beboere, men også ville kunne forbedre flygtningelejre eller gøre byerne grønnere.

Roskilde Festivals innovationsgruppe, Orange Innovation, har formuleret udfordringerne, f.eks. hvordan man i en lejr kan nedsætte vand- og energiforbruget, mindske madspildet og genbruge materialer.

Netop genbrug var hovedtemaet for den model, der endte med at vinde dommerkomiteens tekniske pris. Gruppen Circle of Life brillerede med et sæt borde og stole i nedbrydelige materialer, der efter festivalen blot kan graves ned i jorden.

Læs også: Roskilde Festival tester brandsikre telte til flygtningelejre

Gruppen havde ikke nået at fremstille møblerne i fuld skala på de blot halvandet døgn, konkurrencen varede, så det blev blot til nogle tanker om materialerne. Gruppen forestillede sig en særlig plastic af vegetabilsk olie og majsstivelse, og så skulle møblerne opbygges i moduler.

Hvad angår urinløsningen, vandt løsningen ’Golden Shower’, hvor en gruppe foreslog at benytte sig af osmose og altså lade urinen passere igennem en membran, så væsken efterfølgende er ren nok til et brusebad.

Enkelte af løsningsforslagene vil formentlig blive til virkelighed på næste sommers Roskilde Festival, da gruppen er i dialog med Orange Innovation om at få lov at bygge full scale-forsøg.

Se flere billeder fra YES 2013

Frem til 13. december kan modellerne ses i Design Society på H.C. Andersens Boulevard 27 i København. Der er gratis entré og åbent 9-17 på alle hverdage.

Se videoreportage nedenfor fra arrangementet:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Urinbad - alle skal tisse i et kar, som er forbundet til et stort osmosesystem som igen er basis for et (mod betaling) fælles urinbad.

Jeg er iøvrigt sikker på at DTU elelr Roskilde Festival, kan få patent på et system til forsvaret, til brug i tørre/ørken områder. Det kunne være fælles eller enkeltmandssystemer.

Selvfølgeligt er det opfundet allerede, men det skal da ikke forhindre nogen i at lave et bedre system.

 • 0
 • 0

Og lær festivaldeltagerne at rydde op efter sig og at man faktisk kan genanvende et telt op til flere gange.

Det virker hyklerisk at lave så meget pr-stunt ud af nedbrydelige paptallerkener og bestik i majstivelse, samtidigt med at der bliver efterladt så meget "affald" der snildt ville kunne anvendes igen....uden at det behøver at blive "genanvendt".

 • 0
 • 0

"bæredygtighed, som ikke kun tjener festivalens beboere, men også ville kunne forbedre flygtningelejre eller gøre byerne grønnere."

"Netop genbrug var hovedtemaet for den model, der endte med at vinde dommerkomiteens tekniske pris. Gruppen Circle of Life brillerede med et sæt borde og stole i nedbrydelige materialer, der efter festivalen blot kan graves ned i jorden."

"Gruppen forestillede sig en særlig plastic af vegetabilsk olie og majsstivelse"

Altså "mindske madspildet og genbruge materialer." ved at fremstille møbler af fødevarer og derefter kassere dem efter ganske kort tids brug.

Så kan de ligge og rådne i byens gader - hvor de er svære at grave ned - og på den måde gøre byen grønnere.

Forslaget fejler spektakulært på stort set alle præmisser !

 • 1
 • 0

Såvidt jeg kan se er det en karton model, og der er ikke noget produkt endnu?
Menes der membran filtrering eller omvendt osmose? For ved normal osmose vil du vel bare trække det rene vand ind i det med urin, jvnfør højere saltkoncentration, såvidt jeg husker min fysik.
Omvendt osmose har været kendt i et par århundreder og brugt til vandrensning siden 50erne, så heller ikke det store nye der? og er såvidt jeg husker også forholdsvis energikrævende da trykket skal være højere end det osmotiske tryk. Hvis man endelig er ude i det, ville en stor solfanger der kan destillere urinen ikke være en mere lavpraktisk løsning, kunne også forestille mig at en gang varm urin kunne bidrage betydeligt til den klassiske roskilde "duft".

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten