De halvanden meter lange plasticrør langs vestkysten er igen kommet i fokus, efter at ingeniørfirmaet Dansk Geo-servex (DGE) overraskende har givet dem det blå stempel.
DGE har nærlæst to tidligere rapporter fra DTU-professor Jørgen Fredsøe og professor Hans F. Burcharth fra Aalborg Universitet, samt opfinder Poul Jakobsens egen rapport. Samtidig har de udført forsøg med drænrørene og er nået til den konklusion, at Vestkysten straks bør udbygges med drænrør for at stoppe Nordsøens bølger fra at gnave den danske kystlinje i stykker.
»Vi kan ikke tilslutte os de to professorers konklusioner om, at der ikke kan ses en effekt af rørene. Tværtimod viser dataene, at der findes en signifikant effekt,« lyder en del af konklusionen.
Ifølge DGE viser forsøget på den 11 kilometer lange kyststrækning ved Skodbjerge 5 kilometer syd for Hvide Sande, at drænrørene har stoppet kysterosionen. Langs stranden er 1,75 meter lange rørstykker med 1 meter lange filterrør boret ned i forstranden. Rørene har en diameter på 63 mm og er forsynet med filterslidser i den nederste halvdel samt en luftventil i toppen.
Firma antyder, at professor ikke fatter rørenes funktion
Ingeniørfirmaet har også udført praktiske test med rørene og afviser fuldstændig professor Jørgen Fredsøes påstand om, at der højest kan strømme 0,8 liter vand gennem røret i minuttet. Ifølge DGE strømmer der 15 liter vand gennem røret per minut.
»For sjov prøvede vi gennemstrømningen via luftventilen, som rørene er udstyret med. Her fik vi faktisk en gennemstrømning på 0,8 liter per minut. Måske har professoren misforstået hvordan rørene er anbragt,« skriver chefkonsulent og geolog Henrik Kjær Nielsen fra DGE.
Jørgen Fredsøe har ellers tidligere erklæret, at drænrørene er »kejserens nye klæder« og bakkes op af Hans F. Burcharth samt flere forsøg herhjemme og i udlandet, blandt andet i Harvey Bay i Australien, hvor myndighederne har stemplet rørene som ubrugelige.
Opfinder: Minister må betale 500.000 kroner for fejl-rapporter
Rapporten fra DGE er bestilt og betalt af Poul Jakobsen, men regningen er nu på vej til Transportministeriet som en del af en regning på 500.000 kroner for løn til de mange ingeniører, der, ifølge opfinderen, har brugt tid på at rette op på mange fejl i tidligere rapporter.
»De (professorerne red.) havde jo totalt fejlberegnet dræneffekten af vores rør. Ikke en eneste ting, de har fremført i deres rapport, er korrekt. Det er pinligt, og vi kan ikke leve med, at en rapport er så fejlbehæftede,« siger Poul Jakobsen, der også har vedlagt en invitation til trafikministeren."
»Vi vedlægger også en invitation til trafikminister Carina Christensen om at komme til Vestkysten, så hun kan se drænrørene og læse rapporten. Det sagde hun før sommerferien, at hun var interesseret i,« siger han.
