Ingeniørmangel er akilleshæl i grønt udspil: 'De kan kun arbejde på ét projekt ad gangen'

Plus20. april 2022 kl. 15:525
Ingeniørmangel er akilleshæl i grønt udspil: 'De kan kun arbejde på ét projekt ad gangen'
Udspillet om udfasning af russisk gas satser på mere grøn energi, hvilket kan tage ingeniører væk fra andre projekter. Illustration: Goodluz/Bigstock.
Hvis regeringens udspil om mere grøn energi skal føres ud i livet, skal der ifølge talsmænd for ingeniørforeninger omprioritering af andre anlægsprojekter og kløgtig brug af tilgængelige ingeniører til.
Artiklen er ældre end 30 dage

I det nye udspil "Danmark kan mere II", lægger regeringen op til en stor udbygning af grøn energi.

Men en firdobling af landvind og solenergi og en overgang fra 2,3 til 16 gigawatt energi fra havvind vil kræve mange ingeniører, der muligvis skal trækkes fra andre anlægsprojekter i landet.

Ifølge Henrik Garver, administrerende direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), og Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), burde problemet med ingeniørmangel i forbindelse med udspillet være til at overkomme.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
22. april 2022 kl. 13:40

Det er jo desværre et problem der har været diskuteret før.

https://ing.dk/debat/ikke-reel-mangel-paa-ingenioerer-213326

Og der er stadig ikke reel mangel på ingeniøre , fordi ingeniøre bruger stadig masser af tid på:

• Faktura godkendelser

• Rejseafregning

• Budgetopfølgning

• Simple indkøb

• Holde styr på koder mm.

• ledelsesrapportering

• Timekontering

• Korrekturlæsning af rapporter

• Simple salgsopgaver

Når vi begynder at se en væsentlig mængde af ansættelse af ingeniørassistenter, så nærmer vi os, at man kan kalde ingeniøre en efterspurgt arbejdskraft.

Men først når de ingeniørmæssige opgaver ikke kan løses, selv med en betydelige mængde ingeniørassistenter, så er den en mangelsituation.

4
21. april 2022 kl. 20:34

Selv om den grønne omstilling kræver flere ingeniørtimer, behøver det ikke at betyde, at andre opgaver skal nedprioriteres. Fx opgaver i forbindelse med infrastrukturplanen, hvor jeg finder de fleste dele meget vigtige. Min erfaring er, at vi som ingeniører helst skal have flere opgaver ad gangen. I modsat fald brændes der måske for mange timer af på få projekter. Jeg startede som rådgiver i 1973 og arbejder stadig, men nu på deltid, inden for bl.a. vedvarende energi og infrastruktur. Så min lange erfaring siger kort og godt: Hvis jeg som projektleder skal have noget fra hånden, så inddrager jeg helst de travle kolleger. Dem med god for god tid er for dyre at have med på projektet.

3
21. april 2022 kl. 19:43

Ansæt flere kvinder, de siges at være gode til at håndtere flere opgaver :-)

2
21. april 2022 kl. 11:55

Jeg kan tilslutte mig Claus og pointere, at dimittendledigheden er på over 10% for dimittender fra sommeren 2021.

Jeg ville ønske det gik op for IDA, at ingeniørmangel ikke skal udledes af ledigheden blandt ingeniører i alderen 30-45 år. Sandheden er mere nuanceret end det.

1
21. april 2022 kl. 11:26

Jeg er altså nødt til at kommentere på den del. Jeg er medlem af adskillige grupper af ledige 50+'ere, og selvom diverse brancheforeninger - dem som vores formand ukritisk citerer - siger at de ikke kan skaffe ingeniører, så er vores erfaring, at arbejdsgiverne end ikke gider besvare vore jobansøgninger.

De ledige ingeniører optræder ikke i de gængse statistikker: De lever af lån i huset, af konens indtægt, humper sig af afsted som selvstændige, selvom de aldrig har lært at drive forretning, varetager ufaglærte jobs eller er flyttet til udlandet. Mange vælger at gå på alt for tidlig pension - mod deres vilje. De er næppe heller medlem af IDA længere. Hvorfor skulle de? IDA er jo slet ikke til for dem, som man tydeligt kan læse ud af formandens udtalelser. Jeg har skrevet til IDA's formand mange gange om dette forhold, men han ignorerer henvendelserne.

Selvfølgelig kan der være "tyndt øl" blandt de ledige ingeniører, men dem jeg kender i min omgangskreds (mindst 5) er topkompetente og fravælges snarere, fordi de er overkompetente end pga. det modsatte.