Civilingeniør David Hansen kender lægeløftet ret indgående. Som medlem af Studentersangerne har han de seneste ti år underholdt ved den højtidelige ceremoni, hvor nyuddannede cand.med.er bliver optaget i standen ved at aflægge lægeløftet.
Derfor føltes det ret naturligt for ham at spørge de nyuddannede kandidater fra AAU's bæredygtighedsuddannelser, om de havde lyst til at aflægge et ingeniørløfte, da han, der er adjunkt på AAU København, holdt tale ved dimissionsfesten i universitetets kantine.
»Jeg er jo nok en af dem, der har været til aflæggelse af lægeløftet flest gange, og nu fik jeg pludselig en chance for at gøre noget lignende for ingeniører. Jeg var blevet opfordret til at give nogle gode råd, men i stedet for at komme med specifikke råd, virkede det som en bedre idé at give dem et kompas,« fortæller David Hansen.
Giver stof til eftertanke
Kompasset består bogstavelig talt af en håndfuld værdier, der skal bidrage til at bygge en bedre verden, og som er symboliseret med de fem fingre (Se grafik længere nede i artiklen.).
»Jeg spurgte, om de ville love at gøre deres bedste for at opfylde de fem værdier ved at aflægge et løfte. Hvis de var friske på at gøre det, skulle de highfive med dem, de sad ved siden af – og de gjorde de så,« griner han.
Lorena Nigro var blandt tilhørerne, og hun var klar til at aflægge ingeniørløftet. I hendes tilfælde var det dog en postgang for tidligt. På grund af et praktikophold i USA bliver hun først færdig som civilingeniør om et lille halvt år, men var mødt op for at overvære sine studiekammeraters dimission:
»Det var en rigtig godt tale, og alle fem værdier er gode at holde fast i. Som studerende kommer man ind i en mølle, hvor man går fra projekt til projekt, og så er det godt at stoppe for at tænke over, hvilke problemer man gerne vil løse for ikke at tabe sig selv på vejen,« mener hun.
På IDAs dagsorden
Med voksende teknologisk kompleksitet spiller ingeniører en stadigt større rolle i samfundet – og hvis ret skal være ret, har de også spillet en ikke så flatterende rolle i nogle af de teknologier, der har en lidt lurvet bagside, mener David Hansen.
»Ingeniører har et ansvar for at bringe fakta ind i debatten«
»Mange ingeniører er meget optaget af de tekniske problemstillinger, og derfor kan de godt overse væsentlige samfundsproblemstillinger og glemme den samfundsrolle, de spiller. Det ville måske være mere præsent, hvis man oftere havde dialoger med kollegerne om det. Som fortaler for et ingeniørløfte var det rart at teste det lidt af.«
Diskussionen om etik i ingeniørfaget er blevet aktualiseret af den konstitueringsaftale, som IDAs repræsentantskab indgik efter valget. Heri hedder det, at der skal sættes ekstra fokus på etik og teknologi, og at det skal ske gennem en nyetableret arbejdsgruppe.
Selvom der i aftalen ikke står noget specifikt om et ingeniørløfte, nævnte IDA-formand Thomas Damkjær Petersen muligheden i et interview, kort efter at han var genvalgt til posten i maj.
Læs også: Genvalgt formand vil sætte etik på dagsordenen
Evner forpligter
David Hansen er nyvalgt medlem af IDAs repræsentantskab, og de seneste seks år har han stået i spidsen for paraplyorganisationen Spejderne, der repræsenterer alle fem spejderkorps herhjemme. Som spejder aflægger man også et løfte, hvor man blandt andet lover at være god over for naturen og tage ansvar i samfundet. Det kunne godt lyde, som om det har inspireret til ingeniørløftet:
»Jeg tror, mit gode svar er, at spejderbevægelsens pædagogiske metodik har inspireret mig meget og blandt andet det, at man diskuterer værdier eksplicit. Når man afgiver et løfte, bringer man jo eksplicit værdier i spil.«
Men ingeniørløftet handler også om noget andet:
»Det er et godt spørgsmål, om der er en særlig etisk fordring for ingeniører. Er det ikke noget om, at 'with great power comes great responsibility'? Alle mennesker har jo evner, og de forpligter i den udstrækning, evnerne rækker. Og der kan man sige, at når man bliver sendt ud af døren med en ingeniøruddannelse, er det godt at blive mindet om, hvilke forpligtelser der følger med netop de evner,« understreger David Hansen.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Serie: Ingeniørløfte Professor om ingeniørløfte: Ord og ritualer kan forandre ingeniørfaget IDA: Derfor er tiden moden til et ingeniørløfte Mere etik i ingeniørfaget: Behold ingeniørkasketten på, lyder gammelt råd Ingeniørstuderende: Ingeniørløfte skal ikke være tvang Skal et ingeniørløfte blokere for at udvikle våben og cigaretter?
Læs alle artikler i serien
Ingeniørløfte skal minde ingeniører om deres etiske ansvar
Ikke plads til ironi
Anders Buch er tidligere professor på AAU og har i mange år forsket i ingeniøridentitet. Han er fortaler for en højere grad af etik i ingeniørfaget og støtter tanken om et ingeniørløfte, men formen er vigtigt, understreger han.
»Jeg har det lidt ambivalent med, at det skal være lidt sjovt, og at man skal highfive, hvis man er enig. Lad være med at ironisere over det. Stå nu ved det, man tror på. Man må gerne blive lidt højtidelig. Highfive er en banalisering, som viser, at man ikke rigtig har fattet alvoren i det. Man skal vide, at det vi gør, har konsekvenser.«
David Hansen erklærer sig »fuldstændig enig« i kritikken:
»Det var et lille eksperiment for at se, hvordan de reagerede på det. Jeg synes ikke, jeg kunne tillade mig at foranstalte noget mere ceremonielt, når der ikke fra IDAs side er vedtaget et løfte eller en ceremoni. Hvis der bliver vedtaget et ingeniørløfte, skal der noget andet og langt mere højtideligt til.«
Hvorvidt de nye kandidater fra AAU, der gav hinanden en highfive, bliver mere bevidste om deres rolle end tidligere ingeniørårgange, tør David Hansen ikke gisne om:
»Det kan jeg jo ikke svare på. Det egentlige eksperiment ville jo være, at man om nogle år spurgte nogle af deltagerne, om de har brugt værdierne, da de valgte job, og om de har taget det med i opgaveløsningen i forbindelse med deres arbejde.«
