Ingeniørforeningens formand til politikere: Sats på forskning og skab vækst

IDA-formand Thomas Damkjær Petersen glæder sig over analyse, som viser, hvordan forskningsaktiviteter skaber vækst i danske virksomheder. Det bør ifølge ham understøttes politisk. Illustration: IDA

Virksomheder, som satser på egen forskning og udvikling, vil også opleve vækst.

Sådan lød teorien, da Socialdemokratiet i marts måned kom med et forslag til, hvordan danske virksomheder skal klare sig bedre i international konkurrence. Nu bekræfter en analyse udarbejdet af Ingeniørforeningen IDA, at privat forskning netop fører til nye jobs og tendenser til øget omsætning.

Thomas Damkjær Petersen, formand i Ingeniørforeningen IDA, siger om analysen, at “det er et godt resultat” og begrunder det på følgende vis:

»Forskningen er én af grundstenene til at vi kan bevare vækst, beholde virksomheder og skabe arbejdspladser i Danmark. Nu har vi så med analysen også dokumentation for, at den enkelte virksomhed kan klare sig bedre, hvis den beskæftiger sig med forskning,« siger formanden.

Ret op de seneste års nedskæringer

Thomas Damkjær Petersen har tidligere udtalt og fastholder nu sin ros til Socialdemokratiets vækstudspil, som blandt andet vil fremme forskning i virksomheder gennem et øget fradrag.

Til de resterende Christiansborgpolitikere, lyder IDA-formandens budskab:

»Der bør rettes op på de seneste par års nedskæringer på forskning nu. Vi er nødt til at få forskningen tilbage på et højt niveau for at sikre væksten i de små og mellemstore virksomheder og sikre, at vi også i Danmark har et velfærdssamfund om ti og femten år.«

Tydeligt flere jobs - tendens til øget omsætning

Analysen hviler på data og beregninger fra Danmarks Statistik, som har sammenlignet en række små og mellemstore virksomheders beskæftigelse og omsætning i en periode, efter nogle af virksomhederne startede egne forsknings- og udviklingsprojekter, mens de andre ikke gjorde.

I forhold til beskæftigelse er effekten signifikant i årene, efter forskningsaktiviteterne er sat igang. Efter tre år oplevede 55 procent af virksomhederne med egne forskningsaktiviteter således en stigning i antallet af ansatte, mens kun 48 procent af virksomhederne uden forskning skabte flere jobs.

PeriodeBeskæftigelsesvækst u. forskningBeskæftigelsesvækst m. forskningP-værdiOmsætningsvækst u. forskningOmsætningsvækst m. forskningP-værdi
2012-201343 %50 %0,0054 %59 %0,09
2012-201445 %55 %0,0056 %62 %0,02
2012-201548 %55 %0,0356 %61 %0,05

Sammenligning af virksomheder, der enten har eller ikke har haft forskning siden 2012. Væksten er angivet som den procentvise andel af virksomhederne med og uden forskning, som har oplevet stigning i antal ansatte eller omsætning. Væksten er beregnet med reference i andet halvår af 2012 og sammenlignet med andet halvår af de efterfølgende tre år.

Hvorvidt omsætningen tilsvarende øges, er lidt sværere at sige. Ifølge analysen er resultatet kun lige på grænsen til at vise en signifikant gevinst ved forskning. Men ifølge Thomas Damkjær Petersen, tyder analysen i hvert fald ikke på økonomiske tab som følge af øget forskning:

»Det er helt sikkert ikke noget, der kommer dårligt igen, hvis man investerer i forskning og efteruddannelse.«

Politisk tvivl på vækst

Netop denne pointe har været omdrejningspunktet for den politiske debat efter Socialdemokratiets udspil. Ifølge Finansministeriet vil udspillet kun føre til en vækst på 2 mia. kroner, mens Socialdemokratiets beregninger viser et løft af BNP på 12,5 mia. kroner gennem blandt andet den øgede forskning.

I samme omgang påpegede finansminister Kristian Jensen, at udspillet ville koste arbejdspladser i Danmark. Men med IDA’s analyse er der mere, som peger på, at det går den anden retning.

Af den grund råder Thomas Damkjær Petersen alle små og mellemstore virksomheder til at opsøge den nødvendige rådgivning til at kunne få mere ny teknologi og forskning ind i virksomhederne:

»Det er bare med at komme i gang,« lyder opfordringen fra IDA-formanden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ting tager tid, så man skal i praksis tænke et passende stykke fremad. Hermed bliver tidens udfordringer til at takle.

Desværre tyder det efter min mening på, at man har "syltet" den rettidige omhu, så nu står vi uden midler til at takle dagens udfordringer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten