Ingeniørernes selvtillid er i top

Optimismen bobler blandt danske ingeniører. Frygten for arbejdsløshed daler, mens troen på samfundsøkonomien stiger. Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danske ingeniører, der blandt andet slår fast, at næsten tre ud af fire ingeniører ikke er bekymrede for at miste deres job.

Konjunkturerne er vendt for ingeniørerne, fastslår Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

»Ingeniørerne oplever, at opgavemængden stiger, og at der ikke længere er huller i planlægningsloggen. Det fortæller dem – med rette – at der kommer til at være hårdt brug for dem i årene frem,« vurderer Morten Thiessen.

Står din karriere stille? Læg dit CV på Jobfinder

Undersøgelsen, der er foretaget af DIP, Danske Civil- og Akademiingeniørers Pensionskasse, viser, at 71 procent af de danske ingeniører ikke frygter at miste deres arbejde inden for de næste tre år, mens kun 7 procent svarer ja til, at de i høj eller meget høj grad er bange for at blive arbejdsløse. Sidste år var de tilsvarende tal 58 procent og 14 procent.

Ifølge Morten Thiessen er ingeniørernes fortolkning af arbejdsmarkedet ganske realistisk: Krisen er langsomt ved at ebbe ud.

»De investorer, der skulle tabe penge, har tabt dem nu. Nu er tiden inde til at tjene penge igen, og det skaber efterspørgsel på ingeniører. Det er ingeniørerne, der kan få de gode idéer og skubbe produktionen i gang igen,« siger Morten Thiessen.

Læs også: Hver anden ingeniør er på jobjagt

Han peger på, at visse dele af ingeniørarbejdsmarkedet allerede nu oplever ingeniørmangel. Det gælder blandt andet inden for offshore og anlæg. Desuden er der udsigt til stigende behov for ingeniører inden for dansk maskinindustri i takt med stabilisering af den europæiske økonomi og deraf stigende eksport, vurderer Morten Thiessen.

I øjeblikket er ledigheden blandt diplomingeniører 2,6 procent og 2,9 procent blandt civilingeniører.

»Om et års tid skal man lede længe efter en ledig ingeniør. Vi nærmer os en situation, hvor vi skal til at passe på, at mangel på ingeniørarbejdskraft ikke kommer til at bremse fremtidig vækst,« advarer Morten Thiessen.

Læs også: Ny bevægelse på jobmarkedet kan presse lønnen i vejret

Ifølge DIP's undersøgelse vurderer 56 procent af de adspurgte ingeniører, at den danske samfundsøkonomi vil stå stærkere om tre år sammenlignet med i dag, mens 8 procent frygter en forværring af økonomien. Sidste år var de tilsvarende tal 45 procent og 23 procent. Morten Thiessen deler ingeniørernes optimisme.

»Takket være vores fleksible arbejdsmarked har virksomhederne hurtigt kunne omstille sig og står derfor rigtig godt i startblokken i dag,« understreger Morten Thiessen.

Emner : Karriereguide