Ingeniører ved for lidt om 3D-print

Illustration: Morten Vittrup Lund

Der er et presserende behov for at gøre flere ingeniører skarpere på 3D-print. Det mener Thorsten Brorson Otte, leder af Grundfos’ 3D-print-afdeling.

Hvis danske virksomheder, både de store som Grundfos og den mindre maskinfabrik, skal få succes med at bruge additive tekno­logier, er der brug for at opruste med viden om 3D-print både på ingeniøruddannelserne og på efteruddannelses­tilbuddene.

»Der er et kæmpe efterslæb på det punkt, blandt andet fordi 3D-print-teknologien ikke er udviklet nok i Danmark,« siger Thorsten Brorson.

Kun ti virksomheder i Erfa-gruppe

Han henviser til, at der ganske vist findes en dansk Erfa-gruppe for 3D-print, men der er kun ti virksomheder repræsenteret i den.

»Og hvis vi her i Grundfos begynder at kommunikere ud, at vi vil benytte 3D-printede værktøjer i vores produktion og printede stumper i vores produkter, skal den lille virksomhed, der leverer ind til os, jo også have mulighed for at have de teknologier i huset,« forklarer Thorsten Brorson Otte.

Han har ofte besøg i afdelingen fra universiteter og andre uddannelsesinstitutioner, der ønsker at se, hvordan Grundfos arbejder med 3D-print.

»Universiteterne kan godt se, at vi er nødt til at gøre et eller andet for at imødekommet behovet. For hvis vi i Grundfos har behovet nu, har SMV’erne behovet om fire-fem år,« siger han.

Nyt center for 3D-print

En af måderne at imødekomme behovet på kunne ifølge Thorsten Brorson Otte være at give eksempelvis maskiningeniører mulighed for at specialisere sig inden for 3D-print – ligesom man kan specialisere sig inden for robotteknologi.

»Det bliver nødvendigt. For den slags folk bliver en mangelvare,« forudser han.

Thorsten Brorson Otte nævner desuden Teknologisk Instituts nye center for 3D-print – som Grundfos bliver en aktiv del af – som et andet tiltag, der kan højne videnniveauet om teknologien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

3D-print i industrien er jo ofte metal og andre eksotiske materialer, med følgende høje printerpriser til følge. Kunne det være en ide at forklare virksomheder at en investering på <10.000 i en 'hobby' 3D-printer til kontoret kunne være en udemærket mulighed for at komme i gang med teknologien? Selvom FDM printere har store begrænsninger i produktion, er problemstillingerne de samme uanset om det er plast eller metal, så den viden som mangler kan måske (til dels) findes ved at bruge en billig maskine? Derefter kan man så investere i produktionsgrejet.

  • 2
  • 0

Jeg har printet mange prototype værktøjer til min arbejdsplads, som har gjort arbejdet lettere og hurtigere for os, og jeg har fået en innovationspris fra ledelsen for vores seneste udvikling. Og det er bestemt ikke det sidste vi kommer til at udvikle, printeren jeg bruger er en CR-10..

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten