Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ingeniører ser gerne nye partier i Folketinget

To af landets yngste partier får gode pladser i Folketinget, hvis det står til de danske ingeniører: I en meningsmåling blandt ingeniører klarer både Liberal Alliance og Alternativet sig væsentligt bedre end blandt danskerne generelt.


Årsagen kan være, at de to nye partier har linjer, som står godt til ingeniørfagligheden, mener Anders Buch, der er lektor ved Aalborg Universitet og blandt andet forsker i ingeniørprofessionen.

»Liberal Alliance slår sig op på vækst og innovation, mens Alternativet har markeret sig miljø og iværksætteri. Det er klassiske mærke­sager for ingeniører,« fastslår han.

Uffe Elbæks Alternativet står således til at få 6,6 procent af stemmerne i meningsmålingen, der er baseret på svar fra 757 ingeniører indhentet mellem 1. og 3. juni. Procenttallet kan lyde beskedent, men andelen gør det nye parti større end både DF, SF og Enhedslisten i Ingeniørkredse. Til sammenligning viser et gennemsnit af meningsmålinger foretaget i samme periode, at 3,5 procent af danskerne vil sætte kryds ved valg-debutanterne fra liste Å.

Liberalistisk åre

Liberal Alliance har i løbet af den seneste valgperiode for alvor vundet ingeniørernes demokratiske hjerter. Hele 15 procent af standen vil ifølge Ingeniørens meningsmåling sætte kryds her – hvilket gør Liberal Alliance til Danmarks tredjestørste parti blandt ingeniører. Blandt vælgerne som helhed må Anders Samuelsens parti derimod nøjes med en femteplads og 7,4 procent af stemmerne.

Ingeniørernes liberale tendens overrasker ikke Anders Buch.

»Ingeniører har altid haft en meget liberalistisk åre,« indleder forskeren og tilføjer:

»Der er en meget maskulin kultur blandt ingeniører, som ligger tæt op ad den individuelle tankegang hos Liberal Alliance – at enhver er sin egen lykkes smed.«

Særligt de Radikale må bløde for Liberal Alliances fremgang, vurderer Anders Buch. Mens hver femte adspurgte ingeniør i 2011 satte kryds ved de Radikale, er det tal nu faldet til 13,8 procent. Partiet ligger dog stadig til et bedre valg blandt ingeniører end blandt befolkningen som helhed, hvoraf blot 5,2 procent ifølge prognoserne vil stemme radikalt.

I Alternativets partiprogram er det miljømærkesagerne, der taler til ingeniørerne, vurderer Anders Buch.

»Der er rigtig mange ingeniører, der arbejder med miljø, og der er i stigende grad kommet uddannelsesprofiler, som beskæftiger sig aktivt og proaktivt med klimaspørgsmål. Her virker Alternativet som et passende parti,« siger forskeren.

De nye partier formår at afspejle to selvopfattelser, der ifølge Anders Buch er udbredte blandt ingeniører.

»Hvis man ser sig som en motor for økonomisk væk, er Liberal Alliance et oplagt valg. Ser man sig som motor for miljø, er Alternativet et godt bud,« forklarer han.

Forskning får førsteplads

Netop miljø-, klima- og energipolitikken ligger ingeniørerne stærkt på sinde, når valgdagen kommer. I en undersøgelse blandt 273 ingeniører svarede 60 procent, at de ønskede en valgkamp præget af diskussioner om klima og energi.

De adspurgte ingeniører placerer således emnerne ’miljø’ samt ’klima og energi’ på en delt tredjeplads over temaer, der kan afgøre, hvor krydset sættes 18. juni.

Begge temaer må dog vige for forsknings- og uddannelsesområdet, der kommer ind på en suveræn førsteplads over emner, som ingeniørerne både gerne vil høre om i valgkampen og vil stemme efter.

Flertallet af respondenterne er enige om, at der skal uddannes flere ingeniører – for eksempel ved at opkvalificere teknikere eller skære i studiepladser på fag med høj arbejdsløshed. En økonomisk gulerod i form af ekstra SU til de naturvidenskabelige og tekniske fag får dog en nedadvendt tommelfinger af næsten ni ud af ti ingeniører. Det er holdninger, som stemmer overens med den rationalistiske kerne, langt de fleste ingeniører har, mener Anders Buch:

»Det er en kerne, der foreskriver, at man bør uddanne dem, der er brug for. Men de er også retskafne vælgere, som synes, at man skal gøre sig fortjent til ekstra privilegier.«

Snævert blåt flertal

Ingeniørernes prioriteter går i meningsmålingen hårdt ud over den borgerlige midte i Venstre, Konservative og de Radikale. De tre partier har i de senere år stået stærkt i ingeniør-regi, men har alle i år udsigt til at gå tilbage, hvis det står til inge­niørvælgerne.

»Tallene peger på en markant polarisering blandt de danske ingeniører,« mener Anders Buch og fortsætter:

»Bevægelsen går fra de store midterpartier til partier med klart markerede profiler og ideologier.«

Særligt båret af opbakningen til Liberal Alliance er der stadig flertal til blå blok blandt ingeniørerne. Forspringet på 50,4 procent over rød bloks 48 procent er dog så snævert, at det ligger inden for den statistiske usikkerhed. Dertil kommer, at tallene er renset for en god del respondenter, der endnu er usikre på, hvem de vil stemme på.