Ingeniører i regionerne bevarer købekraften og får en ekstra uges fædreorlov

24. februar 2015 kl. 10:45
Med overenskomsten for de regionalt ansatte ingeniører er de tre store offentlige overenskomster på plads. Nu er det tid for de offentligt ansatte IDA-medlemmer at beslutte, om de vil godkende aftalerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sent mandag aften blev arbejdsgiverne og de akademiske fagforeninger enige om en overenskomstaftale for akademikerne i de danske regioner. Dermed er den sidste af de tre store forhandlinger om OK15 nu faldet på plads.

Aftalen betyder, at ingeniørerne i landets regioner kan se frem til en lønstigning på 5,39 procent over de næste tre år. Dermed ligger resultatet meget tæt på de 5,42 procent, som deres kolleger i kommunerne kan se frem til.

Drømmer du om nyt arbejde? Kig forbi Jobfinder.

Med den nuværende inflation på –0,1 procent skulle reallønnen være sikret frem til oktober 2017, hvor den sidste del af lønjusteringen bliver udmøntet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lønstigningerne fordeler sig med 1,55 procent i 2015, 1,50 procent i 2016 og 2,34 procent i 2017.

Atter en gang er Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA Offentlig og IDAs forhandlingsleder, rigtig godt tilfreds med resultatet, fordi det netop var IDAs hovedkrav at sikre reallønnen.

Læs også: IDA: Reallønsfremgang er det vigtigste krav

Ifølge en IDA-undersøgelse fra december sidste år, som blev gennemført blandt tillidsrepræsentanter i det offentlige, er der særligt blandt folk i regionerne meget stor utilfredshed med lokal løndannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således har hver anden ingeniører i regionerne slet ikke deltaget i lokale lønforhandlinger. Og ikke en eneste (0 procent) mener, at lokal løndannelse fungerer ’godt’ eller ’meget godt’ som motivations- og ledelsesredskab’, hvilket ellers var ideen med ordningen.

På den baggrund glæder Thomas Damkjær Petersen sig over, at arbejdsgivere og lønmodtagere ifølge aftaleteksten ’sammen [vil] sætte fokus på anvendelse af ny løn':

»Vi er tilfredse med, at der kommer øget fokus på den lokale løndannelse i regionerne, som det også er lykkes at få ind i vores aftale med kommunerne. Det er i regionerne og kommunerne, at det står allerværst til med den lokale løndannelse. Nu håber vi, at vi i fællesskab kan få det vigtige ledelses- og motivationsværktøj tilbage i god gænge,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Læs også: Reallønnen er sikret for ingeniører i kommunerne

Herudover fremhæver han, at der afsættes midler til en tre-årig indsats for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. I lighed med staten og kommunerne kommer det til at foregå i form af et såkaldt rejsehold, som skal rådgive lokalt, når der opstår problemer.

Endelig blev det til en udvidelse af fædreorloven med en uge. Det betyder, at fædrene fremover har krav på syv ugers orlov med løn.

»Det er positivt, at vi også i regionerne får forbedret barselsvilkårene for fædre, så alle de store offentlige arbejdspladser følges ad på denne væsentlige ligestillingsdagsorden,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Læs også: Drypvise stigninger frem mod 2017 sikrer reallønnen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle offentligt ansatte IDA-medlemmer skal nu stemme om de overenskomster, der er indgået. Afstemningen begynder den 10. marts og samme dag afholder IDA to webinarer: Et for de statsansatte og et for de kommunalt og regionalt ansatte IDA-medlemmer.

På begge webinarer vil Thomas Damkjær Petersen præsentere IDAs anbefaling til resultatet, lige som hovedelementerne i overenskomsten bliver præsenteret.

Tilbage står nu blot forhandlingerne på chef- og beredskabsområdet. Det kommunale og det regionale chefområde skulle være på plads henholdsvis den 6. og den 9. marts, mens beredskabsområdet forventes afsluttet ’primo marts’.

Læs aftaleteksterne for både det statslige, kommunale og regionale område på IDAs OK-15-side.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger