Kommunerne kan ikke fremtidssikre kloakker og bygninger, når de år efter år får lagt loft på deres anlægsbudget. Det er udmeldingen fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), der efter en spareaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) forudser oversvømmelser og vand i kælderen.
I 2015 blev kommunernes anlægsloft nedsat med 600 millioner kroner. I 2016 blev det nedsat med 900 mio. kr., fremgår det af aftalen, der blev indgået i fredags.
»Det er den forkerte vej at gå. Mange kommuner har pengene til at vedligeholde og fremtidssikre bygninger og infrastruktur, men det lader sig ikke gøre inden for rammerne,« siger direktør i FRI Henrik Garver.
En rapport udgivet af FRI har vist, at kloaknettet i flere kommuner er nedslidt eller underdimensioneret til at klare stigende regnmængder. Rapporten viste også, at de kommunale veje, der udgør 95 procent af det danske vejnet, er forsømte. Kommunernes investeringer i vejvedligeholdelse er faldet med 10 til 15 procent siden 2007, hvor de overtog en stor del af amternes veje. Samtidig er der et efterslæb i daginstitutioner, skoler og plejehjem.
Læs også: Nye veje skal klare både ekstremregn og dækrumlen
»Det koster hver dag i øget energi og varmeforbrug og uhensigtsmæssige arbejdsgange. Derudover er der hele problematikken omkring indeklima. Hvad dårligt indeklima hver dag koster i tabt indlæring hos landets børn og unge kan man ikke sætte tal på, men i et samfund, hvor vi skal leve af vores viden, er det en dårlig investering ikke at have et godt og sundt indeklima i daginstitutioner, på skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner,« siger Henrik Garver.
Besparelserne på 900 millioner kroner er en del af aftalen mellem regeringen og KL, der også omfatter en årlig effektivisering på én procent over de næste fire år. En del af pengene bliver dog sendt tilbage til kommunerne i form af et såkaldt omprioriteringsbidrag til prioriterede indsatser på sundhed, ældre og tryghed.
Når hele regnestykket er gjort op, vil det stadig betyde en samlet besparelse for kommunerne på 500 mio. kroner.
