Ingeniører: Genindfør håndværkerfradrag – men kun til energibesparelser

Boligejere- og lejere bør kunne trække håndværkerudgifterne til energirenovering fra. Det mener et flertal af Ingeniørforeningen IDAs medlemmer, der arbejder inden for energiområdet. Det viser en rundspørge, som IDA har lavet for Ingeniøren blandt medlemmerne af de fagtekniske selskaber IDA-Energi og IDA-SGT (Society for Green Technology).

440 ud af 2.250 medlemmer har svaret. Heraf mener 63 procent, at det vil være en god idé at genindføre den såkaldte boligjobordning. 40 procent af de 440 medlemmer betinger imidlertid deres opbakning af, at ordningen målrettes, så man kun kan få støtte til energibesparende ombygninger – ikke til nye køkkener, badeværelser, vinduesvask, rengøring, græsslåning og børnepasning, som også var fradragsberettiget i den version af ordningen, der stoppede i februar i år.

En evaluering af ordningen tidligere i år viste, at omkring 30 procent af støttemidlerne gik til energiforbedrende tiltag, mens størstedelen af støtten (ca. 60 procent) gik til andre typer vedligehold.

Læs også: Bygningsminister: Vi vil ikke betale folk for, at de kan spare penge

Dermed er energiingeniørerne hverken enige med Venstre, der har lovet at genindføre boligjobordningen i den samme form, som den hidtil har haft, eller med regeringen, som har afskaffet den og ikke vil genindføre den.

»Den (boligjobordningen, red.) styrker tilsyneladende ikke arbejdsudbuddet og har kun begrænset effekt på sort arbejde. Og der er ingen konjunkturpolitiske begrundelser for at genindføre ordningen,« sagde skatteminister Benny Engelbrecht (S) således, da Skatteministeriet tidligere på måneden offentliggjorde en evaluering af ordningens effekter, som analysefirmaet Damvad havde gennemført.

Læs også: Renoverings-strategi uden Lars Larsen-tilbud

Til gengæld er der tilsyneladende opbakning til ingeniørernes holdning blandt kandidaterne til Folketinget. I en rundspørge, som Arkitektforeningen foretog blandt 684 folketingskandidater, var et flertal af de 177 kandidater, der svarede, positive over for at genindføre en ‘grøn boligjobordning, der fokuserer på energiforbedringer.’

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det mener et flertal af Ingeniørforeningen IDAs medlemmer, der arbejder inden for energiområdet.

Ja og spurgte i ingeniører der arbejder med robotter, synes jo vi skal have fradrag for at købe en robot til hjemmet... Ironisk eksempel :-)

Lad dog folk selv bestemme hvad de skal anvende et fradrag til, sålænge det støtter arbejdet imod sort arbejde... og skaber arbejde...

 • 9
 • 9

''Genindfør håndværkerfradrag – men kun til energibesparelser'' Det var da vist netop hvad S og SF argumenterede for, da V, DF og K (gen)indførte det under den venstreledere regering!?

Sørgelig så, at de ikke har gjort noget ved det siden. :-(

 • 5
 • 3

Et stort problem for børnefamilier og medvirkende årsag til trafik problemer er, at forældrene tidligst kan aflevere børnene kl. 6-7 og herefter skal sidde i kø på vej til arbejde.

Man burde indføre fradrag for at børneinstitutioner kan tilbyde afhentning / aflevering af børnene hjemme - som en slags skolebus. Altså ren brugerbetaling men med fradrag.

 • 0
 • 4

Man burde indføre fradrag for at børneinstitutioner kan tilbyde afhentning / aflevering af børnene hjemme - som en slags skolebus. Altså ren brugerbetaling men med fradrag.

@ Anders Christensen

Brugerbetaling med fradrag = det offentlige betaler.

Ja, det må være det offentliges opgave at hente og bringe børn. Det offentlige bør også bringe børnene til fodbold, så forældrene ikke skal holde i kø når de skal bruge bilen.

Det kan heller ikke passe at børnene skal kunne vække de voksne med om natten, de voksne skal jo være udhvilede til at kunne gå på arbejde, det må være vigtigere end deres børn. Der bør være offentlige anstalter hvor forældrene kan anbringe deres børn om natten, selvfølgelig med fradrag for forældrene.

Og hvorfor skal forældre lave mad til deres børn når børnløse ikke skal? Madpakken er allerede afskaffet, da det offentlige sørger for at føde børnene til frokost. Nu må turen komme til aftensmaden. Opret offentlige storkøkkener hvor børn kan blive affodret, tænk hvor det ville lette børnefamilierne for byrden at have børn.

I det hele taget kan det med børn ikke være forældrenes problem. Det må det offentlige tage sig af.

Jeg foreslår børn overdrages til det offentlige ved fødslen, og leveres tilbage når børneopsparingen udbetales eller i øvrigt efter forældrenes ønske. Men børnepengene skal selvfølgelig fortsat udbetales til forældrene, og forældrene skal selvfølgelig betales en rimelig leje for udlejning af deres børn til det offentlige og så nogle fradrag for et-eller-andet, bare det er godt for forældrene.

 • 8
 • 2

Underligt ræsonnement; at fordi kun 30% af det tidligere fradrag/støttemidler blev brugt til energiforbedringer, skal det kommende fradrag kun gælde for energiforbedringer............... Jeg tror at de fleste villaejere efterhånden har sat ind hvor de rentabelt kunne få udført energiforbedringer og jeg må tilstå at jeg får lidt den samme tanke som Brian Jacobsen, når jeg hører IDA's "anbefaling"..............jeg har i hvert fald meget svært ved at finde den fagligt fornuftige begrundelse for denne begrænsning i fradraget. Hvad blev for øvrigt de sidste 10% af støttemidlerne anvendt til?

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten