Ingeniører får den største lønstigning i 14 år

Plus8. december 2022 kl. 05:4212
Ingeniører får den største lønstigning i 14 år
IDA's privatansatte medlemmer har fået den største lønstigning siden 2008. På den anden siden har de også oplevet den første reallønsnedgang siden 2001. Illustration: Bigstock.
IDA's privatansatte medlemmer har fået en lønfremgang på 5,1 procent i 2022. Alligevel falder reallønnen på grund af den tårnhøje inflation.
Artiklen er ældre end 30 dage

På papiret har det været alletiders år på lønfronten for de privatansatte ingeniører.

Med et gennemsnitligt lønhop på 5,1 procent i opgørelsesperioden fra september 2021 til september 2022 skal man helt tilbage til 2008 for at finde en højere stigning, viser den nye lønstatistik, som Ingeniørforeningen IDA netop har offentliggjort.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
9. december 2022 kl. 01:28

Jens D Madsen, mener du ikke sygeplejerskerne er dygtige? Af hvilken grund fortjener den dygtigste og mest erfarne sygeplejerske en lavere løn end en helt tilfældig nyuddannet ingeniør?

Nu tror jeg ikke, at der er sammenhæng imellem løn og dygtighed. Når ingeniører er dygtige, så øger det vores konkurenceevne. Når sygeplejesker er dygtige, så vil en højere løn til dem, medføre større skat, og forværre vores konkurenceevne. Det er hellerikke altid, at ingeniører får noget for deres dygtighed.

11
9. december 2022 kl. 00:16

Jens D Madsen, mener du ikke sygeplejerskerne er dygtige? Af hvilken grund fortjener den dygtigste og mest erfarne sygeplejerske en lavere løn end en helt tilfældig nyuddannet ingeniør?

10
8. december 2022 kl. 23:43

Vores konkurrenceevne svækkes, og det er svært at forklare at en nystartet ingeniør skal have mere i løn end højeste løntrin en sygeplejerske kan opnå i sin karriere.

Jeg er ikke sikker på, at din analyse er korrekt. Høj løn til ingeniører, viser de er dygtige og det påvirker bestemt ikke konkurrenceevnen negativt. Derimod en høj løn for de lavt lønnede, det svækker konkurenceevnen, fordi at det bliver sværre for virksomhederne at konkurere. Derfor bør virksomhederne undgå at give mere i løn til de lavestlønnede. Måske, kan man så til gengæld fra statens side hjælpe de lavest lønnede med f.eks. skattelettelser og en lille julegave. Skattelettelser til de lavest lønnede sker nemmest ved at hæve bundfradraget. De fleste lavtlønnede har ikke meget at trække fra.

9
8. december 2022 kl. 23:41

Det vil være det samme som at sige at det er billigst at købe ikke-økologisk mad (så skidt med dyrevelfærd og sundhed), eller at man sparer mest ved at købe skrammel fra Wish (så skidt med miljøet).

Det vil være det samme som at sige at det er billigst at købe unge, nyuddannede (så skidt med erfaring og socialt ansvar), eller man sparer mest ved at importere arbejdskraft fra udlandet (så skidt med hjerneflugten fra oprindelseslandene).

En del arbejdsgivere har det åbenbart som overordnet strategi at spise ikke-økologisk mad fra Wish.

8
8. december 2022 kl. 20:53

Sorry, jeg troede vi var på Ingeniøren og ikke FB.

Isoleret kapitalisme er ikke en god ting, hverken for virksomhedsejere eller lønmodtagere. Er de to grupper hinandens modstandere? Det vil være det samme som at sige at det er billigst at købe ikke-økologisk mad (så skidt med dyrevelfærd og sundhed), eller at man sparer mest ved at købe skrammel fra Wish (så skidt med miljøet).

Ingen notits af mine pointer, blot en fejring af den mønt vi hver især kan skrabe til os?

7
8. december 2022 kl. 18:02

Dem der er bekymrede for de store stigninger har nok ikke kigget på der offentlige ansatte ingeniører. Mvh en af dem 😄

6
8. december 2022 kl. 17:10

12-18 mdr.? Iht. faktaboksen er løntallene indhentet fra 22.08-11.09.2022, altså '22.

Jeg er en del af ’22 statistikken, som jeg indsendte data til sidst i august, og er indregnet med min nuværende løn, da min løn normalt bliver reguleret i juni (min løn er i øvrigt er ca. 5,7% højere end i ’21, så det ikke helt skævt ift. de 5,1).

I '21 lavede IDA følgende sammenligning med tal fra DI:https://ida.dk/raad-og-karriere/loen/idas-loenstatistik-er-valid-og-paalidelig

5
8. december 2022 kl. 15:27

Er det virkeligt bare så positivt at opfordre til at shoppe rundt efter en ny stilling, for at opfylde det ene mål at få noget mere i lønposen? For det første er der mere i et job end løn: Fleksibilitet, sikkerhed, arbejdsglæde og egen fremtidsværdi for at nævne et par faktorer. Og det er meget dyrt for virksomhederne både at skulle oplære nye folk og miste erfaren arbejdskraft.

Så burde virksomhederne måske sørge for at betale en løn så det ikke er nødvendigt at shoppe rundt?

Eller gælder kapitalisme kun for virksomhedsejere og ikke for lønmodtagere?

Dit argument er en let omskrivning af klagesangen fra virksomheder der påstår de ikke kan få arbejdskraft.

Hvor det, de i virkeligheden siger, er at de ikke kan få billig arbejdskraft.

Lidt ligesom jeg synes det er for dårligt at jeg ikke kan få en billig Ferrari.

4
8. december 2022 kl. 12:27

»Arbejdsløsheden er virkelig lav, konkurrencekraften i virksomhederne er stærk, der er overskud på betalingsbalancens løbende poster, og de offentlige finanser er sunde.« er da en sandhed med modifikationer. Mange virksomheder går konkurs eller opsiger nu. Og løntrykket er blandt andet skabt ud fra de enøjede udmeldinger fra IDA - så IDA skaber fundamentet for at virksomheder bliver nødt til at betale lønninger der konstant ligger meget over inflationen. Det er da isoleret set fint nok, jeg siger blot at det måske er ved at være på tide at man bliver sit ansvar voksent i det store perspektiv, i stedet for at arbejde så enøjet hen mod et Nirvana, inden det ender med at være et luftkastel. Når man sidder overfor en ingeniør der vil have X% i lønstigning fordi IDA siger det, og man så samtidig kan pege på at Siemens, Jabra mfl opsiger tusindvis, så er der noget som ikke hænger sammen.

Javist, markedet skal nok rette det hele ud med tiden. Men IDA kunne være lidt proaktiv, og minde folk om at de flasher data som er 12-18 mdr gamle. Endda cherry picked data uden krydscheck for validitet.

2
8. december 2022 kl. 11:05

Helt generelt så er lønnen jo styret af udbud og efterspørgsel, og den nuværende forhold stiller så ingeniørerne godt.

Som de skriver i artiklen: »Arbejdsløsheden er virkelig lav, konkurrencekraften i virksomhederne er stærk, der er overskud på betalingsbalancens løbende poster, og de offentlige finanser er sunde.«

I forhold til forskellen ved jobskifte er det som jeg ser det oftest en konsekvens af at mange store ingeniørtunge virksomheder ikke har reelle årlige lønforhandlinger men mere løn diktat (lønregulering). Så på mange arbejdspladser vil man reelt halte efter markedet hvis man ikke skifter stilling ofte. Og det er ikke 1% forskel. Da jeg var nyuddannet ændrede gennemsnitslønnen for min årgang sig med 8% om året, hvorimod lønreguleringen var omkring 2%. Så man skal ikke sidde i den samme stilling ret mange år før det er et stort spring at skifte.

1
8. december 2022 kl. 08:23

Det er en skidt udvikling for ingeniørernes løn :-( Generelt er IDAs push for højere og højere løn meget enøjet. Vores konkurrenceevne svækkes, og det er svært at forklare at en nystartet ingeniør skal have mere i løn end højeste løntrin en sygeplejerske kan opnå i sin karriere.

Lønnen skuer jo op mod 18 mdr bagud, så de tal IDA rapporterer her har sandsynligvis mest at gøre med væksten lige efter Corona. Effekten af inflationen ser vi jo først næste år, når dette års løntal er indrapporteret. Vi ser desværre opsigelser nu, som også inkluderer specialiserede ingeniører, som ellers har været mere end urørlige det sidste årti. Et par mdrs ledighed betyder ret meget mere for reallønnen end 1% mere om måneden hos nabofirmaet. Men dagpenge tæller ikke med i lønstatistikken, så denne effekt er usynlig. Bevidst, naturligvis, da IDA er interesseret i så højt et tal som muligt, selv hvis det skulle basere sig på garbage (cherry picked og bevidst obfuskerede) data.

Løn er naturligvis vigtig, men jeg mener IDA bør lægge et lige så stort arbejde i at styrke arbejdspladserne. Er det virkeligt bare så positivt at opfordre til at shoppe rundt efter en ny stilling, for at opfylde det ene mål at få noget mere i lønposen? For det første er der mere i et job end løn: Fleksibilitet, sikkerhed, arbejdsglæde og egen fremtidsværdi for at nævne et par faktorer. Og det er meget dyrt for virksomhederne både at skulle oplære nye folk og miste erfaren arbejdskraft. Dernæst er det dyrt for Danmark, når danske virksomheder må hæve priserne for at betale disse lønninger og onboarding-omkostninger.

Et fokus på tilgængeligheden af nok kompetent arbejdskraft ville også med til at styrke de danske ingeniørers arbejdspladsers konkurrenceevne, og dermed sikre at disse arbejdspladser også findes her i landet i fremtiden, og give en god løn der.