IDAs medlemmer skal i år vælge nyt repræsentantskab. Valget foregår fra fredag 25. marts til og med mandag 11. april. Resultatet offentliggøres 12. april kl. 16. 61 af de i alt 65 pladser i repræsentantskabet vælges af og besættes med kandidatmedlemmer, mens IDA STEM Students har valgt fire studiemedlemmer på et stormøde for studiemedlemmer. I alt 13 kandidatlister (partier, red.) med til sammen 435 kandidater stiller op. Valget foregår udelukkende elektronisk. Medlemmer af IDA kan stemme her På sit konstituerende møde den 7. maj vælger det nyvalgte repræsentantskab formand og hovedbestyrelse. Ingeniøren sætter fokus på valget i hele perioden. Læs mere på vores valgfokus IDA-valg 2022
Det kan klares med ganske få klik, men her en uges tid inde i valget, ser det ud til, at deltagelsen i IDAs repræsentantskab denne gang bliver alt andet end et tilløbsstykke.
Således viser en prognose, som Ingeniørens videnskabsredaktør, ph.d. Jens Ramskov, har foretaget, at stemmeprocenten ender på 15.
Det er 25 procent lavere end ved repræsentantskabsvalget i 2019, hvor valgdeltagelsen nåede op på 20,04 procent.
For øvrigt et resultat, som Jens Ramskov forudsagde på baggrunde af en regressionsanalyse ud fra antallet af indkomne stemmer de første dage i afstemningsperioden.
Det er den samme metode, som han har benyttet sig af denne gang.
Baseret på erfaringer fra tidligere valg modtages der normalt et forholdsvist stort antal stemmer første dag i afstemningsperioden, og de følgende dage indløber stemmerne i en nogenlunde ensartet strøm.
De sidste dage kan der dog komme et ekstra antal stemmer til, fordi der bliver udsendt reminder-mails og SMS-beskeder.
En simpel regressionsanalyse baseret på antallet af afgivne stemmer de første seks dage giver følgende formel for udviklingen i stemmeprocenten i 2022:
[latex] \text{Stemmeprocent 2022 efter y dages afstemning: } p = 2,64 + 0,61 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 18 [/latex]
Ovenstående analysen viser, at stemmeprocenten ved valgperiodens udløb den 11. april klokken 23:59, vil ligge på 13,6 procent, forklarer Jens Ramskov og konkluderer:
»Tager man højde for det formodede antal ekstra stemmer de sidste dage, er det bedste bud, at stemmeprocenten ender lige omkring 15 procent.«
Siden valget i 2019 er IDA vokset med 21 procent fra 86.071 til 104.411 medlemmerne. For at fastholde en stemmeprocent på 20, kræver det, at langt flere medlemmerne deltager i valget.
Tilbage i 2019 svarede de 20,04 procent stemmer til, at 17.247 medlemmerne stemte ved valget.
Holder prognosen stik, vil kun 15.662 IDA-medlemmer deltage i valget.
Så mens der er kommet 18.340 flere medlemmer de seneste tre år, er der altså 1.587 færre, der har brugt deres demokratiske ret.
Så ikke alene ser det ud til, at stemmeprocenten falder markant. Det ser også ud til, at den demokratiske muskel i IDA er blevet slappere.
IDA Nordsjælland fører
I skrivende stund er stemmeprocenten på 5,6, men kigger man nærmere på de otte regioner, IDA er delt op i, viser der sig relativt store regionale forskelle.
Størst tilslutning til valget er der i IDA Nordsjælland, hvor 7 procent af medlemmerne på nuværende tidspunkt har stemt, mens andelen er 6,3 procent i IDA Sjælland og 6,2 procent i IDA Vestjylland.
Lavest tilslutning til valget er der i IDA Østjylland, hvor foreløbig kun 4,3 procent af IDA-medlemmerne har benyttet sig af muligheden for at påvirke sammensætning af IDAs repræsentantskab.
Hvis prognosen holder, kan man måske glæde sig over, at det er et væsentligt bedre end resultatet i 2016, hvor kun 10,8 procent af medlemmerne deltog. Det var et voldsomt fald i forhold til tidligere tiders stemmeprocenter omkring de 25 procent, og skyldtes muligvis, at det var det første repræsentantskabsvalg, hvor der ikke blev sendt papirbreve ud.
Hvorvidt prognosen holder stik eller bliver gjort til skamme, er op til de knap 95 procent af IDAs medlemmer, der endnu mangler at afgive deres stemme.
Stemmeprocenten bliver afsløret, når valget lukker den 11. april ved midnat. Følg med i stemmeprocenten her - og afgiv din stemme her.
