Mens politikerne på Christiansborg diskuterer, hvor luftig DSB's køreplaner skal og bør være, undres Ingeniørens læsere. Den togpendlende del af læserne deler oppositionens holdning og har svært ved at forstå, at transportminister Henrik Dam Kristensen forsvarer den luftige køreplan, og at det derfor tager længere og længere tid at køre en helt almindelig togtur fra A til B på jernbanen.
Læs også: Minister forsvarer 'køreplansluft': Det gavner både kapacitet og sikkerhed
De selvsamme læsere oplever fra vinduespladsen, hvordan Banedanmark udskifter og forbedrer skinnerne.
Ingeniøren kunne i sidste uge afsløre, at DSB har mere end svært ved at skære ned på de såkaldte køretidstillæg og dermed fastholder nogle meget lange køretider mellem landsdelene - godt for statistikken over antallet af rettidige tog, men skidt for togpassagererne, som må leve med, at et helt normalt og rettidigt intercitytog slet ikke kører i nærheden af den højest mulige hastighed mellem byerne.
Artiklerne har fået adskillige læsere til at skrive med egne erfaringer om længere rejsetider og togture, hvor GPS’en kan afsløre strækningshastigheder helt ned til 30 km/h.
Læs også: Danske togpassagerer må leve med unødvendigt lange rejsetider
En Ingeniøren-læser fandt i anledning af artiklerne frem til en køreplan fra 1995 og kunne ved hjælp af et hurtigt opslag dokumentere, at et almindeligt intercitytog var 3 timer og 11 minutter om at køre distancen mellem Odense og Aalborg. F.eks. afgang Odense og ankomst i Aalborg 17.46.
Rejsetid på samme togtur er øget med 8 minutter
I dag tager den samme intercity-tur 3 timer og 19 minutter, altså 8 minutter længere i samme tracé og med samme togtype, nemlig IC3.
Strækningen har ikke forandret sig siden 1994, men navnlig mellem Aarhus og Odense har Banedanmark skiftet skinnerne ud til nyeste standard – det burde tale for hurtigere rejsetider på dele af strækningen, men statistikken fortæller altså, at moderne højkvalitetsskinner ikke har været til gavn for rejsetiden.
En anden læser har skrevet til Ingeniøren med et eksempel fra hverdagen som togpendler på strækningen mellem Aarhus H og Grenaa.
Ingeniøren skrev i fredags, at den samlede køretid mellem Aarhus og Grenaa blev hævet med fire minutter.
Men det er kun en lille del af historien, skriver læseren og fortsætter med at fortælle, at der skete massive forringelser ved overgangen til den nye 2012-køreplan. Læseren skriver:
’En krølle på den historie er, at køretiden fra Hjortshøj (som ligger på strækningen mellem Grenaa og Aarhus) til Aarhus H blev forøget med 8-9 minutter, en stigning der svarer til næsten 50 pct. Tidligere tog det 18 minutter at tilbagelægge denne strækning, nu tager det 26-27 minutter. Og det er for en strækning på ca. 10 km. Køreplanen er skruet således sammen, at der er lange stop flere steder på strækningen, gerne mellem 2 og 5 minutter på flere af stationerne. Derudover kører toget ekstremt langsomt, nogle gange helt ned til ca. 30 km i timen. Det er dybt frustrerende som kunde, og det gør, at man ofte fravælger at tage toget og i stedet tager bilen.’
En anden læser beskriver, hvordan rejsetiderne har udviklet sig for en togpendler, som i mange år har rejst to gange om ugen – i weekenden - mellem Frederiksværk i Nordsjælland og S-togs-stationen Fuglebakken i København. En togrejse, som blandt andet omfatter skift mellem DSB’s S-tog og den regionale togoperatør Lokalbanen. De følgende eksempler er taget med udgangspunkt i afrejse fra Frederiksværk ca. i tidsrummet omkring klokken 19.
Frem til 1999 var den samlede køretid (inklusive skift på Hillerød station såvel som på Hellerup Station) samlet set 1 time og 8 minutter.
Efter 1999 ændrede DSB S-tog imidlertid køreplanen, så skiftetiderne blev forlænget på Hillerød Station, hvilket fik den samlede rejsetid til at stige til 1 time og 15 minutter.
I 2002 ændrede DSB S-tog så køretiderne igen, denne gang på den såkaldte Ringbane, således, at skiftetiden på Hellerup station også blev markant forlænget.
Det betød, at den samlede rejsetid steg til 1 time og 25 minutter.
I 2006/07 fik Lokalbanen nye, moderne tog, Lint 41, og Lokalbanen opgraderede sine skinner til 100 km/h, så togene kunne køre hurtigere. S-banen fra Hillerød fik efter 2002 også nye skinner og nye ledninger. Så hvordan ligger køretiden mellem de to destinationer i 2013?
Den samlede rejsetid i dag mellem Frederiksværk og Fuglebakken ligger i dag på i alt 1 time og 21 minutter. En lille forbedring sammenlignet med 2002 – hovedsageligt som følge af lidt hurtigere skift på Hellerup og Hillerød, men fortsat 13 minutter langsommere end dét, som turen kunne gøres på frem til 1999.
