- »Det kan siges kort og godt: Rejs trygt til Bali. Hotellets el-sikkerhed er i højsædet, og man går seriøst til værks,« lyder det fra Erik Beck Jensen, som fører bevis for sin påstand med ovenstående billede. Illustration: Erik Beck Jensen.
- Jens Olaf Villadsen har taget dette billede i Goleta, Californien. »Toppen af støttemuren for overløbskanalen her var åbenbart lidt lav ift. koten, der var foreskrevet for parkeringsplandsen i baggrunden, men så er det jo heldigt, at der lige var et tråedhegn, de kunne fylde op imod med grus og jord,« skriver han. Illustration: Jens Olaf Villadsen.
- Anders Tobiesen har i år haft fornøjelsen af rejse rundt i Albanien i 20 dage og har i den forbindelse taget billeder af nogle af de interessante tekniske løsninger man støder på dernede. Her en vandtæt overdækning af antennesplitter (?) i Gjirokäster. »Simpel og funktionel,« som han skriver. Illustration: Anders Tobiesen.
- Et andet af Anders Tobiesens billeder viser en transformerstation i Sarande placeret parallelt med den fashionable havnepromenade. »Man har formentligt haft et varmeproblem og derfor ladet dørene stå åbne. Afskærmningen med et tyndt trådhegn, bundet fast med lidt ståltråd i enderne, lever vist ikke helt op til de gængse standarder,« skriver han. Illustration: Anders Tobiesen.
- På stranden i Dhermi knipsede Anders Tobiesen denne transformator, der som mange andre steder i Albanien var placeret i det fri. »Typisk er de placeret oppe i master, men her har man sikret sig nem serviceadgang,« skriver han. Illustration: Anders Tobiesen.
- På en fin restaurant fotograferede Anders Tobiesen denne vandindstallation på toilettet. Finish er tydeligvis ikke en by i Albanien. Illustration: Anders Tobiesen.
- Erik Beck Jensen og frue har været på vandretur i Nepals bjerge. Her overnattede de i såkaldte te-huse. »Det er en form for overnatningssted, hvor alt, hvad der måtte have en snært af luksus, er et ukendt begreb. Der er en seng at sove i, og hvis man vil være sikker på at sove i rent sengetøj, medbringer man selv sin egen sovepose. Toilettet lå i et lille hus for sig. Det bestod typisk af et hul i betongulvet. De finere steder kunne det være et pedallokum med toiletarrangementet fremstillet i hvid porcelæn. Det hvide kunne dog være lidt svært at få øje på. Et enkelt sted på turen var vi alligel heldige at ramle ind i et ‘luksushotel’. Her var værelset udstyret med eget toilet og brusebad. Bruseren havde dog kun én tyk vandstråle, og den varme hane var kun til pynt. Det kolde vand var til gengæld friskt. Det var nemlig smeltet højere oppe i bjergene et par dage tidligere, og vandtemperaturen var naturligvis derefter. Når der er tale om luksus, skal der begribeligvis også være styr på detaljerne, og det fordrer, at der er afløb fra håndvasken. Afløbet skal naturligvis udstyres med en vandlås. At afløbet ikke er tæt, at snavs breder sig som pesten i middelalderen, og at VVS’eren ikke have lyttet ordentligt efter i uddannelsens grundforløb er en helt anden sag,« skriver han. Illustration: Erik Beck Jensen.
- »Det sker at vi I Danmark griner noget af udenlandske tekniske løsninger – særligt på el-området,« skriver Peter Christensen, som har taget dette billede nær Lejre. »Jeg kan ikke helt greje hvad stikket forsyner. Men fikst at sætte en stump plastflaske fast ved gaffatape…..er ikke helt sikker på hvilken IP-klasse dén skal have.« Illustration: Peter Christensen.
- »Sådan sparer man en lampe,« skriver Jens Mikel Jensen, der har indsendt dette billede. »Dog svært at skifte rør.« Illustration: Jens Mikel Jensen.
- »Her er et eksempel på hvordan man har arrangeret fjernaflæsning af vandmålere langs en vej i Galatas på Kreta,« skriver Erik Bruun Lorentzen. »Metoden fungerer bedst i områder hvor det sjældent bliver frostvejr.« Illustration: Erik Bruun Lorentzen.
- Ved et besøg på Skejby Sygehus kom Niels Eisum til at kigge ud af vinduet: »Jeg har ikke nogen viden om, hvad der foregår af spændende ting under græsplænen, men jeg tænker, der er en producent af kloakdæksler, der er glad for denne installation. Jeg arbejder selv en del med flowmåling i kloakker men så høj koncentration af dæksler har jeg aldrig set før,« skriver han. Illustration: Niels Eisum.
- Kasper Iversen har fotograferet denne alternative dørstopper i en vaskekælder i Esbjerg. Illustration: Kasper Iversen.
- I juni drog Tobias von der Recke og hans bror på roadtrip i det østlige Tyskland/vestlige Polen i jagt på bizarre seværdigheder og historisk læring om efterkrigstiden bag jerntæppet. Han skriver: »Hovedattraktionen var en Bagger 1473 – også kendt som ‘The Blue Wonder’. Bagger er en 3850 t tung, 171 m lang og 50 m høj mine-skovhjulgraver. Den blev efterladt i midten af ‘ingenting’ på en mark i 2002 og er med sin falmende farve og rustne struktur for os et symbol på DDR’s smuldren. ‘Bagger’ bevægede sig med 6 m i minuttet og betjente et hav af mennesker – lige indtil der ikke var mere at grave efter. Da besluttede man, at det var nemmere og billigere bare at lade den stå, end at skille den ad. Her på en mark uden for Schipkau. Via et hul i indhegningen fik vi, selvfølgelig med allerstørste forsigtighed, begivet os rundt på det store monster af en maskine. Fy for satan, den var stor! 7-8 m oppe var rigeligt for os, men dumdristige folk kan nemt komme op i 20 meters højde.« Illustration: Tobias von der Recke.
- På sin ferie på Rhodos i juni faldt Christian Larsen over denne alternative løsning til et tagnedløb i bjerglandsbyen Embonas. Illustration: Christian Larsen.
- Nikolaj Kyndby Hentzen har knipset dette billede i Tianjin i Kina. Han skriver: »Værdsætter virkelig, hvordan de tager hensyn til de synshandicappede. Længere nede endte ‘sporet’ blindt efter at have passeret under flere biler.« Illustration: Nikolaj Kyndby Hentzen.
- Illustration: Nikolaj Kyndby Hentzen.
- Gert Lund, som er arkitekt og bygningssagkyndig fandt denne løsning, da han var på et eftersyn for en køber. »Vanskeligt at rense faldstammen med den placering,« konstaterer han. Illustration: Gert Lund.
- I det, der begynder at ligne et VVS-tema har Carsten Krog indsendt dette billede fra en bed & breakfast i Skotland. »Noget alternativ placering af toilet,« konstaterer han. Illustration: Carsten Krog.
- «Man skal aldrig gå ned på 3-stik dåser,« skriver Flemming Skjoldborg, der har indsendt dette foto. »Der hang denne 3-stiks dåse installation i kantinebarakken ved ParaOL i Tokyo 2021. Fandt aldrig ud af, hvad den skulle bruges til, da alt el i barakken var sirligt kablet og stripset op - men det er jo godt at have just in case.« Illustration: Flemming Skjoldborg.
- Hvis man gerne vil se ‘anderledes og spændende’ tekniske løsninger, behøver man ikke at rejse længere end til Odense, skriver Henrik Zimmermann, der har indsendt dette foto. »Kabelskabet står i et rækkehuskvarter i den sydlige del af Odense. Elektrikeren, som opstillede skabet, må have fået det forkerte ben ud af sengen, for det ville have været mere naturligt at stille skabet parallelt med vejen – det ville under alle omstændigheder gøre adgangen nemmere, så man ikke skulle fjerne en del af hækken for at åbne skabet.« Illustration: Henrik Zimmermann.
- Indsend et feriefoto med en spøjs teknisk løsning og vind Bagsidens nye præmiekop, der foruden Bagsidens logo dekoreret med Lars Refns tegning af den vrede Ingeniøren-læserbrevsskribent. Illustration: Optimalprint.

Fotokonkurrencen er slut, og vinderne kan ses på linket nedenfor. Når du måske lige om lidt lukker computeren for sidste gang i et stykke tid, hilser af med kollegerne og drager af sted på en tiltrængt sommerferie, så hav lige Bagsiden i tankerne.
For skulle du på din vej i det danske sommerland eller på dit skumle hotel i Langbortistan falde over en kuriøs teknisk løsning, som du vil dele med Bagsidens læsere, så husk at sende det til bagsiden@ing.dk.
De bedste billeder præmierer vi med vores nye bagsidekop.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Her nytter det ikke at klage
Bagsiden3. juni kl. 13:00
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Dækslerne er måske kunst, men antallet af brønde er ikke helt tilfældigt. Det er et "forsinkelsesanlæg" (jeg kan ikke huske den korrekte tekniske term) under jorden, hvor kloakvandet fra de afdelinger, som anvender radioaktive stoffer i behandlingen, bliver bremset i et sirligt system af rør og brønde, så slammet med radioaktive stoffer bundfældes og derefter kan bortskaffes korrekt. Det så ikke mindre vanvittigt ud, da arbejdet blev udført af entreprenøren.
For den der ikke ved bedre, kan det ligne en spøjs dørstopper. Det er det bare ikke. Det er ganske enkelt en genial løsning på et trivielt problem. Løsningen er opfundet af en vicevært fra en tid, hvor servicelederen ikke tog det fortrydelig op, at blive tituleret vicevært.
For efterhånden mange år siden - det var i mine unge ingeniørdage - var jeg på rundgang med viceværten i en boligforening. Jeg husker ikke hvilken, men det kunne sagtens være den samme, som Kasper har besøgt. Da jeg lidt forsigtigt spurgte ind til "opfindelsen" forklarede og demonstrerede viceværten beredvilligt. Han var nemlig blevet godt og grundig træt af folk, der trods gentagne påtaler lagde kiler under døren og bagefter "glemte" at fjerne dem igen. Derfor stod døren mange gange åben. Gummesvupperen blev løsningen, og viceværten genvandt sit gode humør.
Når folk skal i kælderen efter cykel eller andet, knalder de bare døren op mod svupperen. Det vakuum som dermed opstår fastholder døren. Når folk har vendt ryggen til den åbne dør, går der ikke så længe, før svupperen har mistet pusten, hvorefter dørpumpen overtager kommandoen. Dørpumpen sikrer så, at døren stille og rolig lukker i. En simpel og lavpraktisk løsning med stor effekt.
Det foto viser da en ladestation for elektriske ål. 10 minutter i 1 liter vand ved 220V, og ålen har nået 100%. Må først lades igen, når den er helt afladet.
Billede #7, Skejby Sygehus kloakdæksler er måske kunst : https://schonherr.dk/aktuelt/?p=4605
2 i Kina i 2014 https://says.com/my/news/two-dead-and-three-injured-in-an-attempt-to-retrieve-a-phone-from-toilet-septic-tankdøde i en septik-tank eller lignende, da han ville redde en telefon?
1 i Nigeria i 2022 https://pmnewsnigeria.com/2022/04/29/kano-man-dies-in-septic-tank-as-he-tries-to-retrieve-phone/
Det var bare en hurtig søgning, der er sikkert andre tilfælde.
Var der ikke engang en fyr, der døde i en septik-tank eller lignende, da han ville redde en telefon?
Stationære telefoner kan man stadig finde. Jeg har en fra genbrugspladsen siddende ved siden af min computerskærm. Når jeg rækker ud efter den, vælter alt muligt. Den er god at have.
Gud alene vide hvor Nikolaj Kyndby Hentzen har opholdt sig siden årtusindskiftet og hvad hans omgangskreds har været, når han ikke har levet sig ind i og at det ligger i tidsånden, at man skal være " on " hele døgnet og det gælder også når man forretter sin nødtørft !
Set i lyset af ovenstående, så må man da bare bekende, at kineserne er geniale når de stiller telefon til rådighed på toilettet, så gæsterne ikke er forhindret i at opretholde forretnings og social online kontakt og ud fra billedet, så ser det også ud til, at de har været snu nok til at vælge en tilpas kort ledning, så røret ikke ender i toilettet ved et uheld.
I mit nuværede hus bruger jeg mobiltelefonen og da det er mindst 20 år siden at jeg har set en af overnævnte telefoner, så tvivler jeg på om de skaffes mere, så i mit nye hus der er på tegnebrættet, bliver det fortsat med mobiltelefonen og så må jeg lære at leve med, at den ved et uheld kan smutte, håber dog ikke det går så galt som hos damen her. ?https://people.com/human-interest/woman-rescued-from-outhouse-after-dropping-phone-and-getting-stuck-in-toilet/
kunne måske bruges, hvis man får brug for hjælp. Altså hospitalstoiletter er gerne forsynet med en alarmsnor.