Ingeniørens formel forudser fordoblet stemmeprocent til IDA-valg
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ingeniørens formel forudser fordoblet stemmeprocent til IDA-valg

Ved valget i 2016 styrtdykkede stemmeprocenten til 10,8. Nu forudser Ingeniørens prognose en fordobling til næsten 20 procent denne gang. Illustration: Tegning: Lars Refn

Efter et gevaldigt fald i stemmeprocenten ved IDAs repræsentantskabsvalg i 2016, hvor kun en ud af ti medlemmer stemte, er der nu godt nyt på medlemsdemokratiets vegne.

Det fremgår af en prognose fra Ingeniøren, som viser, at dobbelt så mange IDA-medlem, 20 procent, vil bruge deres stemmeret denne gang.

Tilbage i 2016 kom det som et chok for IDA-politikerne, at medlemmerne svigtede valget, men den lave stemmeprocent havde Ingeniørens læsere allerede fået et praj om, da vi midtvejs i valget offentliggjorde resultatet af en matematisk fremskrivning af stemmeafgivelsen. Den forudsagde en rekordlav stemmeprocent på cirka 10. Det endelige resultat blev 10,84 procent.

Læs også: Lav valgdeltagelse chokerer IDA-politikere

Prognose på baggrund af tidligere valg

Dengang som i dag bygger prognosen på data fra stemmeafgivelsen, ligesom de matematiske formler er udarbejdet af Ingeniørens journalist, civilingeniør Jens Ramskov.

Han peger på, at stemmeafgivelsen ved et IDA-valg typisk forløber sådan, at efter en relativt stor modtagelse af stemmer på valgets første dag (dag 0), vokser stemmeprocenten tilnærmelsesvis lineært de følgende dage.

Udsendelsen af remindermails og -SMS de næste dage giver dog ekstra mange stemmer de sidste dage.

Den akkumulerede stemmeprocent dag for dag for kandidatmedlemmer ved de foregående tre repræsentantskabsvalg var tilnærmet givet disse formler:

[latex] \text{Stemmeprocent 2010 efter y dages afstemning: } p = 3,86 + 1,212 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 18 [/latex]

[latex] \text{Stemmeprocent 2013 efter y dages afstemning: } p = 6,80 + 0,863 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 19 [/latex]

[latex] \text{Stemmeprocent 2016 efter y dages afstemning: } p = 1,36 + 0,527 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 18 [/latex]

Ud fra de hidtil indløbne stemmer i den første uge af afstemningsperioden for 2019 viser en simpel regressionsanalyse, at vi i år kan forvente følgende:

[latex] \text{Stemmeprocent 2019 efter y dages afstemning: } p = 3,83 + 0,905 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 16 [/latex]

Sidstedags boost kan give over 20 procent

På baggrund af algoritmerne konkluderer Jens Ramskov, at stemmeprocenten vil nå 18,3 procent, når valget slutter 11. april:

»Hvis stemmeprocenten igen får et ekstra boost de sidste dage, som det skete i 2016, er det meget sandsynligt, at den ender over 20 pct.«

Han tilføjer dog, at det er tvivlsomt, om den når helt op på niveauet fra 2013 og 2010, hvor den var henholdsvis 23,2 pct. og 25,7 pct.

I dag, tirsdag den 2. april klokken 12, lå stemmeprocenten på 10,9 procent, og er dermed på højde med det endelige resultat i 2016. Valget slutter torsdag den 11. april ved midnat, så IDAs medlemmer har stadig knap 10 dage tilbage at stemme i.

Nordjyderne fører i valgdeltagelse

På nuværende tidspunkt er valgdeltagelsen i IDAs otte regioner meget forskellig.

I IDA Nord har 13,8 procent afgivet deres stemme, og dermed er nordjyderne foreløbig bedst til at bruge deres stemmeret. Færrest medlemmer har stemt i IDA Østjylland, nemlig 9,3 procent.

Emner : IDA
IDA-valg 2019

IDA-valg 2019 Bliv klogere på, hvad der adskiller de politiske lister i IDA, og på hvilken retning de hver især ønsker for foreningen. Se hele Ingeniørens dækning af IDA-valget 2019.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Luftfarten er ansvarlig for 3 procent af Europas samlede udledning af drivhusgasser"

...men den er ansvarlig for 80% af opvarmningen, fordi en stor del af udledningerne foregår uden for troposfæren. Hvor længe endnu skal det være hemmeligt ?

  • 0
  • 5

Matematik kan bruges til mange ting. Jeg er selv elektro civilingeniør og gik ind på ingeniørstudierne pga min store interesse i matematik. Jeg var sågar hjælpelærer i i Lineære Systemer samtidig med at jeg selv tog faget. Uanset prognoserne har vi brug for din stemme - ja dig der læser dette. Min liste er ny og vi består af en række ildsjæle, der gerne vil gøre en forskel for IDA og vores medlemmer. Men vi har brug for din stemme for at få lov dertil. Vi hedder: "Innovation, Trivsel og Moderne ledelse". Vi arbejder for gode rammer for arbejdslivet, plads til innovation og sikring af ledelse der motiverer, inspirerer og passer på medarbejderne. Vi er her for alle vores medlemmer og vil gerne gøre en forskel for dig i din hverdag.

  • 1
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten