Ingeniøren skrotter adgangskort til fordel for RFID-chips

1. april 2017 kl. 09:2018
Ingeniøren skrotter adgangskort til fordel for RFID-chips
RFID-chippen til brug som implantat er på størrelse med et riskorn og placeres ved en hudfold i håndryggen, hvor der ingen risiko er for skader. Illustration: Dangerous Things.
Aprilsnar: Mediehuset Ingeniøren har ladet sig inspirere af svenske og amerikanske firmaer, som har droppet nøgler og adgangskort for at kunne drage fordel af RFID-chips som implantater til brug som betalingsløsning og åbning af døre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingen forsinkelser eller suk-udbrud, fordi du glemte adgangskortet derhjemme eller ikke kan huske passwordet.

Det er den splinternye og fagre hverdag for et stigende antal journalister hos Version2 og Ingeniøren under Mediehuset Ingeniøren.

De vifter blot med deres hånd, så går alle husets sikre døre op, når de skal på arbejde. Ligeledes vifter de bare med hånden, når de går ned i buffeten, så kantinen kan afregne, når de har fået stillet deres sult. Indtil videre har ni medarbejdere fået implanteret en personlig RFID-chip på størrelse med et riskorn i hånden.

Ideen opstod, efter at en journalist i december sidste år havde været på reportage i USA for at skrive om biohacking og selv fik skudt en chip ind i sin hånd. Bagefter er alle medarbejdere blevet tilbudt samme implantat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Australier har droppet nøglerne og implanteret RFID-chip

»Mediehuset Ingeniøren beskriver de nyeste teknologiske og naturvidenskabelige tendenser og gennembrud. Men vi vil jo også gerne være en del af udviklingen og ruste vore medarbejdere til den. Det her er en praktisk, nem og tidsbesparende teknologi i hverdagen,« fortæller chefredaktør Trine Reitz Bjerregaard.

Frivillig ordning

Mediehusets tillidsmand Ulrik Andersen var umiddelbart skeptisk over for idéen men oplyser, at der kun har været positive tilbagemeldinger.

»Det er faktisk drønsmart i hverdagen, hvor man slipper for at fumle med nøgler og penge. Jeg er sikker på, at der kommer flere og flere ting, vi kan bruge chippen til også uden for mediehuset. Derfor bakker jeg op om tilbuddet, så længe det er frivilligt,«siger tillidsmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han og ledelsen har indgået en aftale om, at RFID-chippen ikke må anvendes til at overvåge medarbejderne:

»Vi har sikret os, at dette ikke bliver en genvej til tidsregistrering eller anden overvågning, som vi ikke mener hører til en arbejdsplads som vores,« siger Ulrik Andersen.

I videoen herunder kan du se og høre mere om de medarbejdere hos Mediehuset Ingeniøren, der har fået indopereret RFID-chippen i hånden:
Artiklen fortsætter under videoen

Remote video URL

Læs også: Danmark kan blive RFID-fyrtårn

Indtil videre har ni medarbejdere altså taget imod tilbuddet, som er kombineret med et gratis weekendophold i Stockholm. Her ligger nemlig klinikken Calm Bodymodification, der har specialiseret sig i at hjælpe firmaer med at udstyre medarbejdere med chipimplantanter.

Internetbutikken Dangerous Things er førende inden for salg af chips til biohacking og oplyser, at de har solgt 10.000 RFID-chipimplantater de seneste to år på verdensplan. Tallet er støt stigende. Illustration: Dangerous Things.

Danmark halter bagefter

I Sverige er lovgivningen om chipimplantater mere klar end i Danmark, så her benytter tusindvis af mennesker sig af sådanne indopererede chips. I Sverige har metroselskabet i Stockholm kontaktet den svenske sammenslutning for personer med chip i kroppen for at undersøge mulighederne for at koble chippene til metrosystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så kan passagerer med et enkelt sving med hånden checke ind i metroen – ligesom danskerne gør det med rejsekort. De svenske banker kigger også nærmere på betalingsløsninger for personer med chips i hænderne.

Læs også: Silicon Valley-chefer biohacker sig selv

»Vi ser i øjeblikket en rivende udvikling, når det kommer til nye betalingsløsninger. Hvis danskerne i fremtiden har et chipimplantat, der kan fungere som et Dankort, vil vi se nærmere på, hvordan vores teknologi kan kobles sammen med det,« sagde Chris Lund-Hansen, direktør for Verifone, der står bag bl.a. dankort-automaterne i oktober til Berlingske Tidende.

Biologen Ellen Jorgensen har skabt et DIY biohacker-lab i USA for at sikre sig, at potentialet for biohacking bliver udbredt blandt menigmand og ikke kun bliver et kommercielt anliggende styret af it-sektoren. Se mere om det amerikanske DIY biohacker-lab i denne TedX-talk:

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
4. april 2017 kl. 09:34

I kunne have den på en fingerring. Det er ikke spor science fiktion.

15
Podcast- og debatredaktør -
3. april 2017 kl. 08:50
Podcast- og debatredaktør

Kære alle

For bare at slå det endeligt fast: Dette VAR vores aprilsnar :-) Vi har ikke fået chips i hænderne, selv om en tur til Stockholm ville have været hyggelig. Den cirkulære landingsbane er skam god nok.

vh Henrik Heide Webredaktør.

14
2. april 2017 kl. 09:07

Man kan også vælge en fingerring med en chip på.

13
2. april 2017 kl. 09:06

Man kan jo allerede i dag, bruge RFID tags. Det gøres allerede mange steder i stedet for nøgler. De sidder enten i små tags, eller i kreditkort/stempelkort.

12
2. april 2017 kl. 08:59

Man kan mene hvad man vil, men der kan komme mange gode ideer ud sådan en 1. April. Nogle er måske lidt flyvske, men fer er jo også brugbare ideer.

11
2. april 2017 kl. 08:54

Man kan til få kroner købe RFID chips i klistermærker. Selve chippen er bare en lille fortykkelse på 1mm2 på mærket. Resten er antenneledninger. Der skal da ikke meget til at skære chippen ud og proppe ind under en hudflage, hvis man ville det. Det tror jeg selv jeg ville kunne, hvis jeg ville.

10
2. april 2017 kl. 07:53

Findes der også RFID der checker om der allerede er en anden RFID i kroppen?

9
1. april 2017 kl. 20:16

Hvis man søger på circular runway, så er der en del artikler om emnet.

Denne her historie har to styrker som aprils nar: Den første er, at den vil få Version2s debatører op i det røde felt, fordi chipimplantater giver mulighed for nye angreb på privatlivets fred. Den anden styrke er, at jeg ikke tror på, at Ingeniøren har pengene til at sende alle medarbejderne til Sverige for at få foretaget en operation, som enhver dyrlæge foretager på et øjeblik. Inden man har set sig om, løber regningen for en persons weekend i Stockholm op i en den tusinde kroner.

7
1. april 2017 kl. 18:40

RFID er ikke nødvendigvis løsningen på sikkerhedsproblemet. De fleste RFID chips kan let aflæses og misbruges på afstand, ved at en aftaster bringes tæt på personens RFID chip, og misbruger den via en radio transmitter et andet sted. Nogle chips, har så dårlig sikkerhed, at du kan udlæse koden, og lave en kopi.

RFID chips kan laves til at gå i stykker hvis de forsøges fjernet, og det er også muligt at detektere større forsinkelse, så data ikke kan transmitteres over store afstande med radio.

Der findes RFID chips der er forsynet med optisk sensor. Det betyder, at de skal belyses med lys der sender korrekte data til dem, for at kunne sende data retur. F.eks. kan RFID kort derfor ikke aftastes gennem tøjet, da det kræves at chippen kan måle lyset der sendes til den, og også sætte krav til lysintensiteten for lyset. Ofte kan den indeholde sensorer til forskelligt farvet lys, så der tjekkes det er korrekte nanometer. Man kan derfor ikke bruge en standard LED. Og, der findes chips, der er optiske i begge retninger - fordelen ved dem, er at de kan gøres ekstremt små, da der ikke kræves antenner.

Fingeraftryk er meget nemt at kopiere, men en af fordelene er, at det er muligt at lave aftaster der f.eks. måler pulsen og iltniveauet med en SPO2 måler - dette kan virke som en ekstra sikkerhed, og gør at der ikke kan aftastes, hvis personen er nervøs. Det er en billig løsning, der ikke kræver et implant.

6
1. april 2017 kl. 15:03

At få en chip sat i lige der, der er mange nerver og vigtige muskler, der kan beskadiges der. Måske hellere i overarmen?

Mvh Ran S Lirpa

5
1. april 2017 kl. 13:57

En god aprilsnar skal først og fremmest have et element af sandsynlighed i sig - og må gerne være opbygget på en måde, så den i starten af artiklen/videoen virker mest sandsynlig, men "afslører" sig selv, i en vis grad, løbet af fortællingen - og det lever denne aprilsnar op til.

Jeg synes den er godt lavet, og ganske morsom - foruden relevansen af hele overvågningsspørgsmålet.

Vh Rune

4
1. april 2017 kl. 13:10

..skal gerne fremkalde følelser (vrede, begær) der får folk til at slå alle kritiske sanser fra, så de bagefter tænker, hvordan kunne jeg dog hoppe på noget så oplagt forkert. At fejlagtigt annoncere at man firstmover på en ny teknologi, svarer vel til at sige at man har fået en elbil, selvom det ikke passer. Det er der sgu ikke meget humor i.

2
1. april 2017 kl. 11:28

er der virkelig ikke noget bedre at bruge arbejdstiden på?

1
1. april 2017 kl. 11:12

Nu er de cirkulære landingsbaner jo allerede udpeget, som værende årets aprilsnar her på ing.dk men......