Ingeniør-tillidsmand truet med fyring: IDA hiver Hvidovre Kommune i retten

Det var efter grundige overvejelser, at Hvidovre Kommune i oktober sidste år sendte en skriftlig advarsel til Preben Mac, ingeniørernes tillidsmand i Plan- og Miljøafdelingen, fortæller Gert Nelth, direktør for Kultur, Miljø og Vækst.

»Vi samarbejder med tillidsmandssystemet her i kommunen og er i god dialog om almindelige og svære ledelsesmæssige problemer, og det fungerer tilfredsstillende. Det prekære i den pågældende sag er, at dialogen har udviklet sig på en måde, så den ikke længere er konstruktiv. Vi mener, han skal revurdere sin måde at samarbejde på,« siger han.

Advarslen medførte to måneder senere, at IDA for første gang nogensinde valgte at stævne en arbejdsgiver.

Indkaldte tillidsmand til tjenstlig samtale

Men inden vi når så langt, skal tiden spoles godt et halvt år tilbage til juni sidste år. Her blev Preben Mac og arkitekternes tillidsmand kontaktet af en række kolleger, som oplevede, at arbejdsmiljøet var blevet væsentligt forværret i kølvandet på, at afdelingen havde fået ny leder.

De to tillidsmænd indkaldte derfor lederen til et møde for at drøfte, hvordan de kunne forbedre arbejdsmiljøet.

Udfaldet blev, at man besluttede at afholde en afdelingsdag i september. Da dagen oprandt, tog programmet dog ikke fat på de arbejdsmiljømæssige problemer, som det ifølge Preben Mac var blevet aftalt, og det gjorde han derfor opmærksom på.

Læs også: Tillidsmand påtalte dårligt arbejdsmiljø - kort efter truede ledelsen ham med fyring

Godt tre uger senere blev han indkaldt til tjenstlig samtale, og knap en måned senere modtog han advarslen, fordi han, som det hedder, har ’udvist kritisabel adfærd i forhold til ledelsen’ og skal ’acceptere ledelsesretten og ledelsesbeslutninger’. Derudover fremgår det, at ledelsen vil ’indstille ham til uansøgt afsked’, hvis han ’efter ledelsens vurdering – ikke lever op til de stillede krav og forventninger. ’

En ugen inden advarslen blev sendt, gav alle fastansatte medarbejdere i afdelingen deres uforbeholdne opbakning til Preben Mac i et brev stilet til afdelingsleder Anja W. Dalberg og Gert Nelth. Men det ændrede ikke på beslutningen:

»Det gør da stort indtryk, men man skal huske på, at medarbejderne ikke har været en del af dialogen,« forklarer Gert Nelth.

Preben Mac har arbejdet godt 25 år i kommunen og været tillidsmand i 20 år, uden det har givet anledning til problemer. Virker det så ikke mærkeligt, at der opstår problemer netop nu, kunne man spørge?

»Sådan kan man ikke sætte tingene op. For der sker udskiftninger i en organisation, og der kommer andre personlige relationer. Som tillidsmand skal man føre en sober dialog, men vi føler den har været kontraproduktiv. Det kan være noget med, at tiden er løbet fra en bestemt kultur, som man fra ledelses- og medarbejderside er nødt til at forholde sig til,« siger Gert Nelth.

IDA: En bizar sag

Undervejs i processen blev der holdt møder med IDA, men parterne nåede ikke frem til en løsning.

Lige godt to måneder efter advarslen, den 21. december stævnede IDA så Hvidovre kommune. Når foreningen vælger at føre en sådan sag for første gang nogensinde, skyldes det, at den er helt exceptionel, forklarer Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd (AR), IDA:

»Det er en bizar sag, at en tillidsmand får en advarsel for at viderebringe medarbejdernes bekymring, for det er jo netop hans opgave. At man stiller spørgsmål ved tillidsmandens rolle, er noget meget principielt, og vi er bekymret for, at man rykker ved den danske model,« forklarer Juliane Marie Neiiendam.

Ifølge Hvidovre kommune har Preben Mac fået advarslen, fordi han ikke accepterer ledelsesrollen og har en uheldig facon. Men fremfor at give ham en advarsel burde ledelsen have taget en konstruktiv dialog, mener Juliane Marie Neiiendam:

»Man sætter ham i en skidt situation, men også sig selv, fordi ledelsen har en fordel i at fremme det gode samarbejde. Tillidsrepræsentanten kan viderebringe ledelsens behov og udlægge medarbejdernes tvivl. Han er dermed et talerør, der kan hjælpe ledelsen med at få sine planer ført ud i livet,« siger hun.

Direktør: Jeg tager sagen med sindsro

I Hvidovre kommune er Gert Nelth klar til en eventuel retssag:

»Jeg tager stævningen med sindsro. Vi har som sagt overvejet grundigt, hvad vi gør, og møder op i retten med sindsro,« understreger han og tilføjer:

»Det er en advarsel, ikke en afskedigelse. Jeg har ingen planer om, at han skal afskediges. For han har mange kvaliteter, jeg sætter pris på. Men her var noget, der var for langt ude.«
Ifølge Preben Mac er det psykiske arbejdsmiljø i afdelingen præget af den verserende sag.

Det føler Gert Nelth sig dog ikke klædt på til at udtale sig om:

»Når tingene når mit bord, har det været igennem mange filtre, så det kan den daglige leder bedre udtale sig om. Afdelingen leverer stadig høj kvalitet på højt professionelt niveau i komplicerede sager, så på den måde oplever jeg ikke, at det berører dem,« siger han.

Afdelingsleder Anja W. Dalberg har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Det er endnu uvist, hvornår en eventuel retssag finder sted.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man oplever at få en leder som i den grad gør dagligdagen træls, så er det vel bare om at rykke videre, i stedet for at bruge måneder og år af sit liv på jurister og domstole. Tilliden er brudt og fremtidigt samarbejde vil være anstrengt, uanset hvad en dommer kommer frem til.

Jeg kan forstå at man tager kampen hvis det er svært at finde en ny stilling eller blive omskolet. Men Danmark skriger på dygtige ingeniører - en med 25 års erfaring burde ikke have problemer med at finde en ny, god stilling.

EDIT: Jeg er blevet opmærksom på, at Preben Mac er/var "medlem af bestyrelsen i IDA Offentlig" og "formand for IDA Kommunal". Det burde journalisten måske lige have fået med.

 • 1
 • 3

Det kan jo være at der er nogle gode kollegaer eller andet der gør det værd at "kæmpe" for at gøre arbejdspladsen god... hvis alle bare skiftede job hver gang der var en lille udfordring bliver tingene jo aldrig bedre

 • 7
 • 0

Nu er der jo ikke meget fidus ved at have en tillidsmand, som ikke arbejder for ordentlige forhold på arbejdspladsen.

Det du skriver er jo rigtigt nok når man er almindeligt ansat, men man kan vel forvente at en tillidsmand vælger at være tillidsmand, fordi han gerne vil gøre noget for sine kollegaer.

Jeg håber at Hvidovre Kommune får et ordentligt rap over nallerne for det her.

 • 1
 • 0

hvis alle bare skiftede job hver gang der var en lille udfordring bliver tingene jo aldrig bedre

Vi kan forhåbentligt være enige om, at der her ikke er tale om en lille udfordring?

men man kan vel forvente at en tillidsmand vælger at være tillidsmand, fordi han gerne vil gøre noget for sine kollegaer.

Det kan man. Men man skal også have in mente, at selv om man kan vinde kampen, så kan krigen godt være tabt på forhånd. Uanset udfaldet tror jeg ikke, den afdeling i Hvidovre Kommune er rar at arbejde i mange år frem.

eg håber at Hvidovre Kommune får et ordentligt rap over nallerne for det her.

Det var også min første reaktion. Men når jeg træder et skridt tilbage, synes jeg sagen er ret ensidigt fremstillet i denne artikelserie. Fred være med det, ing.dk er trods alt IDAs talerør.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten