Ingeniør tænker alt for meget ud af den videnskabelige boks i ny roman

5. november 2022 kl. 18:4010
Ingeniør tænker alt for meget ud af den videnskabelige boks i ny roman
Illustration: P. Luknams.
Ny katastrofe- og science fiction-roman vil for meget til at blive rigtigt nærværende.
Artiklen er ældre end 30 dage

For nogen tid siden modtog jeg en mail fra en ingeniør, der havde skrevet en roman, hvor naturvidenskab, som han formulerede det, spiller en central rolle i handlingen. Han gav selv en kort sammenfatning på denne vis:

»Brændende vand er en science fiction i nær fremtid med klimafokus på en løbsk forurening af verdenshavene. Handlingen åbner også op for spørgsmålet, om højavanceret kunstig intelligens løber fra os eller kan redde os fra vores selvskabte globale katastrofe?«

Det lød egentligt spændende, syntes jeg, så jeg takkede ja til at læse og anmelde bogen.

Jeg begyndte, som de fleste læsere nok vil gøre, med bogens bagsidetekst, som gav en lidt længere beskrivelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Truslen om et Stillehav i flammer, som kan brænde atmosfæren af, chokerer verden. Med frygten og menneskeligt mod som drivkraft lykkes det, via en dybt hemmelig og krypteret masterindgang til internettet, at samle al computerkraft på jorden i et fælles intelligent netværk for at finde en løsning - Global Mind er født. Den nye højintelligens selvudvikler, hægte mennesket af og genererer sin egen masterplan for livet på jorden i fremtiden. Men Global Mind har også utilsigtet skabt en højintelligent konkurrent i havet. Fra dette kaos af vand, ild og skyggemennesker spirer dog også synkroniserede poetiske glimt af livshåb.«

Det er et ganske passende resume, og synes man, det lyder spændende, er det en bog, man kan overveje at læse.

Jeg var dog allerede af denne tekst sporet ind på, at forfatteren måske ville alt for meget med sin bog. Den opfattelse fik jeg bekræftet under min læsning.

En selvskabt katastrofe i form af et enormt affaldskontinent i Stillehavet - hvis opståen vi ikke får nogen nærmere forklaring på - truer menneskeheden. Oveni truer måske eller måske ikke en megavulkan med at gå i udbrud. Nogle opfatter katastrofen som underholdning, andre vil prøve at løse den ved på manipulatorisk vis at tilrane sig kontrollen med hele verdens computerkraft. Det lykkedes, men skaber så et nyt problem, som er større end det oprindelige. Når det kan lade sig gøre, er det fordi, computernetværket får sin egen vilje og overtager styringen, som det skete for HAL i Rumrejsen 2001. På endnu mere manipulatorisk vis tilraner netværket sig menneskers hjerner. Global Mind vil have magten, for som det forklarer: Der er kun plads til en form for højintelligent liv på Jorden. Oveni dette uddeler bogen også små hib til politikere, techgiganter, katastrofeturister osv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første betingelse for at skulle synes om bogen, er, at man finder denne kombination interessant. Dernæst skal man være villig til at acceptere en hel masse former for science-fiction teknologi, som går langt udover, hvad der er muligt i dag og sandsynligvis vil være det til evig tid.

Hvis jeg ser på, hvad der ellers findes af litteratur eller film i den kategori, så er det nok tilfældet for en del mennesker, hvortil jeg dog ikke regner mig selv.

Jeg beundrer forfatterens evne til at tænke ud af den videnskabelige boks, men efter min mening er det lige vel overdrevet alt for mange steder.

For at blive rigtigt grebet af fortællingen, skal man nok på en eller anden måde komme tæt ind på livet af bogens hoved- og bipersoner. Her hjalp det ikke, at bogens to hovedpersoner - Elisa, som arbejder i en FN-organisation, og Geir som er journalist - blev aldrig rigtigt nærværende for mig.

På et tidspunkt under læsningen blev jeg nærmest ligeglad med deres skæbne, som vel ellers på en eller anden måde burde være det, som skulle drive mig fremad i læsningen. Men det kan være, det var fordi, at jeg slet ikke bestod den første betingelse. Det kan være, at mere hardcore sci-fi fans vil have en anden opfattelse.

Illustration: P. Luknams.

Bogens forfatter er ingeniør og har tidligere skrevet flere artikler og skrifter om tekniske emner også for en del år tilbage i Ingeniøren - før min tid bør jeg må indskyde.

Den nye roman er skrevet under pseudonymet P. Luknams, som forfatteren må have taget efter den lille naturskønne halvø Luknam i Rudersdal kommune, der stikker ud i Furesøen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er måske her, forfatteren har fundet inspiration til den poetiske afslutning, der, som bagsideteksten lover, ganske rigtigt indgyder et håb for livet på Jorden. Det var nok det sted, hvor jeg blev mest grebet af fortællingen.

P. Luknams, Brændende vand, Book on Demand, 230 sider, 150 kr.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
6. november 2022 kl. 17:35

Tak til Jens D Madsen for det positive indlæg (# 2), som jeg sagtens kan bruge til noget. Jeg forstår ikke de nedadvendte tomler. Steen

9
6. november 2022 kl. 14:28

Er man til en krimi med solid naturvidenskabelig indsigt, så kan jeg anbefale Sissel-Jo Gazans Dinosaurens fjer - hun er uddannet biolog og den er fremragende

8
6. november 2022 kl. 11:56

Hey vi kan evt. forsætte pb på facebook, jeg er vist den enste med det navn - Ellers send en mail til ask(@)ask-service(dot)dk

7
6. november 2022 kl. 08:16

Jeg ved det er lidt ot men, handler stadig om romaner.

Hvis du har flere anbefalinger, også om gode oplæsere, vil jeg meget gerne vide det.

Pt overvejer jeg genhør af nogle af min barn-/ungdoms favoritter. Bl.a Jules Verne.

Den teknologiske "indsigt" i "Rejsen til Månen" finder jeg yderst interessant. ?

5
6. november 2022 kl. 06:55

Sjovt nok så har jeg også en lydbog kørende konstant ? pt. kører Leif Davidsen samlede værker :-) angående oplæser så er der nogen jeg overhoved ikke tåler at høre - Irriterende da nogle af dem gad jeg godt lytte :-)

3
6. november 2022 kl. 03:12

Jeg behøver overhoved ingen bog eller film for ikke at kunne sove for bekymringer. Jeg syntes virkeligheden lang overgår noget skrevent eller filmatiseret.. Så jeg springer over ..

2
6. november 2022 kl. 01:10

Jeg syntes det er meget positivt, at ingeniører skriver science fictions. Vi ser mange science fictions, der intet har med videnskab at gøre, og som er så langt fra virkeligheden, at selv naturlovene er trodt ud af kraft. Ud fra Jens Ramskovs anmeldelse, virker den dog en smule som alt det andet indenfor samme område. Vi har set det samme før i andre science fictions, f.eks. computere der tager magten fra mennesket, fordi der er kun plads til en form for højintelligent liv på Jorden. Og dette er nuengang noget vås. For højintelligent liv elsker hinanden, også andre arter, også arter der er mere intelligente end dem selv. Hunde elsker mennesker, og mennesker elsker hunde. Det, som som er problemet, er om arterne fungerer sammen. Visse arter, fungerer ikke sammen med andre. Evne til at samarbejde, er en vigtig evne for intelligent liv - nærmest det, som gør intelligent liv intelligent. Anser vi vores hjerne, som mange små hjerner der har fundet sammen, og virker sammen, så er samarbejdet utroligt vigtigt, for at kunne skabe en højere intelligent, og en højere livsform. Og vores hjernes metoder, går ud over dens fysiske grænser, og vi forbinder hinanden i systemer, der minder om den måde hjernen fungerer, så vi i vores fællesskab bliver mere intelligent. To intelligente, der arbejder sammen, bliver væsentligt dygtigere, fordi de også kan bruge hinandens viden og erfaring, og intelligens beror meget på viden og erfaring. Om man er lige klog, betyder intet, så længe man kan fungere gunstigt - eller rettere, ikke destruktivt, for hinanden. En intelligent computer, er et godt eksempel på en intelligens, der normalt ikke vil give problemer for menneskeheden, med mindre den er programmeret af syge personer, der måske er indotrineret med en syg millitær psykologi, der intet har med sandhed at gøre. Årsagen er, at vi ikke bruger de samme resourcer, og vi kæmper ikke om den samme flødekaramel. Mennesker fungerer derimod ganske godt sammen med computere, og computernes evner og intelligens gror nærmest sammen med vores hjerner, så de fungerer med vores hjerne, som var de et. Vores hjerne omkonfigurerer sig selv, så den fungerer effektivt sammmen med vores hjælpemidler, eller andre mennesker, og de er et gode for den. Som eksempel, så har USB nøglen medført, at vores hjerner husker mindre, og anvender hjernens resourcer på andre måder, så vi i stedet hurtigt kan søge og finde informationer (kategorisering), mens at selve informationerne, dem finder vi på computere og USB nøgler. Den gang vi fik bøger, påvirkede det også vores hjernes måde. Vores hjene gror sammen med omgivelserne.

Intelligent liv styrker hinanden, og arbejde fælles uden at vide det.

1
6. november 2022 kl. 00:58

Jeg kan bedst lide det her afsnit:

Første betingelse for at skulle synes om bogen, er, at man finder denne kombination interessant. Dernæst skal man være villig til at acceptere en hel masse former for science-fiction teknologi, som går langt udover, hvad der er muligt i dag og sandsynligvis vil være det til evig tid.</p>
<p>Relateret jobannonce: Ingeniør til maritim artillerisektion i Forsvaret