Ingeniør skal stå i spidsen for stormomsust A-kasse

4. januar 2019 kl. 16:3210
Ingeniør skal stå i spidsen for stormomsust A-kasse
Thomas Damkjær Petersen ønsker som formand for Akademikerns A-kasse at udstikke en ny kurs med fokus på moral og etik. Illustration: IDA.
Akademikernes A-kasse har netop valgt IDA-formand Thomas Damkjær Petersen som ny formand. En af hans første opgaver bliver ansættelsen af en ny direktør »som ikke slår ud med armene,« lyder det fra den nyvalgte A-kasseformand.
Artiklen er ældre end 30 dage

På et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Akademikernes A-kasse (AKA) i eftermiddag er IDA-formand Thomas Damkjær Petersen blev valgt til ny formand.

Siden A-kassens tidligere direktør Michael Valentin blev fyret den 27. september sidste år, fordi han misbrugte A-kassens penge til blandt andet dyre vinrejser, har den øvrige topledelse og siden bestyrelsesformanden og de to næstformænd forladt A-kassen.

Med valget i dag ønsker Thomas Damkjær Petersen at begynde et nyt kapitel i organisationen, hvor der bliver gjort op med den ledelseskultur, der er blevet afsløret i medierne henover efteråret:

»For mig er det vigtigt, at vi forlader det uacceptable misbrug af medlemmernes penge. Det skal der rettes op på. Som ny bestyrelse skal vi udstikke en kurs med fokus på høj moral og etik i A-kassens ledelse og struktur. Den opgave tror jeg, vi kan omsætte til virkelighed.«

Ikke brug for regler for vinrejser

Der ligger to presserende opgaver på den nyvalgte formands bord. Den første opgave er udarbejdelse af et nyt ledelseskodeks i samarbejde med A-kassens øvrige bestyrelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det vil vi fokusere på for at få en fornuftig og god adfærd i ledelsen. Vi er gået i gang, for bestyrelsen har allerede nedsat et Governanceudvalg,« siger den nyvalgte formand for AKA.

Den anden opgave er at hyre en ny administrerende direktør, som kan være med til at reparere det forslåede image og stå i spidsen for de opgaver, A-kassen varetager:

»Vi lægger vægt på at få en erfaren og driftssikker direktør, som kan skabe tillid og troværdighed i organisationen, og som kan løse de to kerneopgaver: At få medlemmerne i arbejde og at udbetale dagpenge til tiden,« forklarer Thomas Damkjær Petersen.

Når den nye administrerende direktør tiltræder, bliver der for alvor sat gang i arbejdet med at udforme en ny såkaldt governance politik, som sætter rammerne for henholdsvis bestyrelsens og direktørens ansvar, og som beskriver, hvem der har dispositionsret inden for hvilke beløbsrammer. Vinrejser kommer der ikke til at stå noget om:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det bliver ikke nødvendigt. Det giver vist sig selv, hvad rammerne er for den slags,« understreger han.

Kåret som årets A-kasse 2018

Kort før jul blev AKA kåret til ’Årets A-kasse 2018’ blandt samtlige 24 danske a-kasser. Bag kåringen står det uafhængige site ’Skift-a-kasse.dk’. Sejren lyder som lidt af et paradoks, når nu AKA er blevet hvirvlet rundt i mediemaskinen hele efteråret.

For den nyvalgt formand er prisen imidlertid et bevis på, at der er noget at bygge på og holde fast i:

»Vi skal helt klart have fokus på at fortsætte det arbejde, de mange dygtige medarbejdere har lavet de sidste mange år. De har leveret rigtig mange gode resultater på kerneydelserne. Det skal vi fastholde, men med en anden ledelseskultur,« understreger han.

Erfaren organisationsmand

Med valget af Thomas Damkjær Petersen får AKA en erfaren organisationsmand i førersædet. Siden 2016 har han stået i spidsen for IDA, og inden da var han i en årrække IDAs chefforhandler ved de offentlige overenskomster.

Adspurgt, hvorfor netop han er den rette til at formandsposten hos AKA, peger han på, at det har været magtpåliggende for de to største organisationer i A-kassen, nemlig Djøf og IDA, at hjælpe A-kassen videre:

»Og der har vi fundet, at jeg havde de kvalifikationer, der skulle til for at rydde op i og lede en stor organisation i et komplekst farvand.«

Fortsætter som IDA-formand

Thomas Damkjær Petersen understreger, at formandshvervet i AKA er en deltidspost, og at han ikke har planer om at trække sig fra posten som fuldtidsformand for IDA. Tværtimod er han klar til genvalg, når Ingeniørforeningen afholder repræsentantskabsvalg til foråret.

»IDA går ind som en ansvarlig organisation og er med til at løfte opgaven med at få A-kassen på rette kurs igen. For mig står det ikke i vejen for arbejdet i IDA - hverken nu eller i valgperioden. Der er brug for ro i A-kassen, og det tror jeg, at jeg kan være med til at skabe.«

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
13. januar 2019 kl. 20:13

Jeg er enig med Mikkel Carlsen. Det er da pinligt at høre på og læse om. Skal der bare låg på og hvad så? Så går det nok (en anden gang måske?).

7
8. januar 2019 kl. 11:52

I tillæg til de to foregående indlæg, så er der idag i Berlingske citeret et konkret svar fra TDP, hvor han trækker e-mail udtalelser og beskyldningermod whiste bloweren, fra en afdelingschef i AKA, tilbage. Det er fint nok.

Det åbner så spørgsmålet: hvilke konsekvenser får det for denne afdelingschef i AKA ? Er konsekvenser ikke en del af god "Governance" ?

P.S.: Den forestående oprydning er ikke misundelsesværdig - men det er jo også en topkandidat som er valgt til opgaven.

6
8. januar 2019 kl. 08:56

Jeg har svaret dig og andre på dette link: <a href="https://bit.ly/2VvANj7">https://bit.ly/2VvANj7</a></p&gt;
<p>Læg mærke til, at fratrædelsesaftalen er indgået, før jeg selv blev valgt ind i bestyrelsen fredag eftermiddag.

Kære Thomas Damkjær Petersen

Først og fremmest tak fordi du vil påtage dig opgaven med at få Akademikernes på sporet, og tak fordi du vil svare her i tråden. Begge dele værdsættes.

Jeg har fuld forståelse og respekt for, at du er nytiltrådt, og hverken kan eller vil melde kontant ud på ting, før du har sat dig ind i dem. Og jeg har forståelse for, at sagerne er komplekse, og at der kan være personhensyn,

Men, må jeg som menigt medlem af A-kassen, give dig et godt råd?

Jeg bliver lidt forstemt når jeg først læser, at du ikke vil udtale dig før du er valgt, og derefter, i samme øjeblik du er blevet valgt, at du ikke vil udtale dig om noget, fordi det skete før du blev valgt.

Det signal, som i hvert fald jeg risikerer at opfatte er "sket er sket, det taler vi ikke mere om, nu ser vi fremad".

Jeg tror, at sagerne har efterladt så meget tvivl, og så mange spørgsmål, at det for en del medlemmer har påvirket tilliden. Tillid, som jeg tror ikke genskabes blot ved at lægge låg på og "se fremad"

Jeg kan godt forstå, at man som ny ledelse opfatter, at nu er der en helt ny situation, når man nu er kommet til. Men det gælder ikke nødvendigvis for medlemmerne. Vi har været en del af den gamle situation, og det, der er sket, fører vi med over i den nye - hvis ikke vores tvivl og spørgsmål behandles.

Praksis viser også, at man ikke kan lægge låg på, og køre videre som om intet et hændt. Sagerne bliver ved med at boble op, hvis man ikke tager tyren ved hornene. Som ledelse mister man kontrollen over kommunikationen, og for hver ting, der dukker op under låget, mister man tillid. Visse større danske banker og visse danske ministerier vil kunne fortælle dig spændende historier om dette.

Du kan se det i dag, hvis du læser ekstrabladet. De graver videre i sagen, og fortæller i dag, at "nogen" i A-kassen antyder, at whistlebloweren blev fyret efter ulovligheder.

Det er børnelærdom, at man ikke skal tage alt i ekstrabladet for gode varer. Men hvis din fortsatte tilgang bliver, at "det var før min tid, det vil jeg ikke tale om", risikerer du at overlade initiativet og historiens behandling og kommunikation til ekstrabladet.

Det tror jeg ikke tjener din sag bedst.

Igen, jeg er glad for, at du vil påtage dig den vanskelige opgave. Tag ovenstående som et godt råd fra en, der meget alvorligt følger dit arbejde og lader det afgøre, om jeg forbliver eller forlader.

Venlig hilsen

Bo Christensen

5
7. januar 2019 kl. 10:15

Jeg har svaret dig og andre på dette link: https://bit.ly/2VvANj7

Læg mærke til, at fratrædelsesaftalen er indgået, før jeg selv blev valgt ind i bestyrelsen fredag eftermiddag.

4
5. januar 2019 kl. 10:46

Jeg hæfter mig ved artiklens formuleringer om nogle af de kommende opgaver: "fornuftig og god adfærd i ledelse".

Hvad er det lige jeg ikke forstår ? Er de her, og øjensynlig "ledelsen" , lige sluppet ud fra en børnehave, en bande eller en skole for utilpassede børn ? Hvad er det lige for åbenbar, naturlig, opførsel som kræver en særlig beskrivelse og som ikke er indlysende for de medarbejdere og ledere som ønskes/er ansat ?

Mennesker, som ikke har en naturlig opfattelse af mit eller vores, som ikke kan se rimelighed overfor misbrug eller som føler ubændig trang til Business Class, Hotel Ritz, BMW udlejning, ....... må da finde anden ansættelse .....

Jeg forstår ikke dette fokus, som nævnes, og som derfor øjensynligt har top prioritet. Kan det være fake news fra en journalist (som fremhæver den forkerte oplysning) - jeg håber det !

2
4. januar 2019 kl. 18:15

Håber, at dette fører til en oprydning. Men der også nogle hængepartier ift. det, der ER foregået, som jeg håber ikke bliver glemt.

Jeg er selv medlem af Akademikernes, og er repræsenteret af formanden for min fagforening (Dansk Psykologforening). I denne forening har der været rejst en del kritiske spørgsmål om forløbet, og især om hvad der ligger bag fyringen af den ledende medarbejder, der rent faktisk afslørede de kritisable forhold. Viljen til at redegøre for noget som helst har her været meget lille. MEGET lille. RIGTIGT MEGET lille!

Jeg håber, at TDP ikke kun ser fremad, men også får ryddet op i det hidtidige forløb, og får informeret medlemmerne og genskabt tillid.

Jeg må indrømme, at mit medlemsskab hænger i en tynd tråd, så længe der ikke er nogen forklaring på, at man fyrer den whistleblower, der starter sagen. Det lugter ikke godt.

/Bo

1
4. januar 2019 kl. 17:44

tillykke med valget og god vind mht at få ryddet op. Selvom jeg har stor tillid til at det vil lykkes vil jeg gerne påpege to ting:

  1. Der bør oprettes en whistleblower ordning man kan have tillid til. Det tidligere amoralske ledelse blev afsløret af whistlebloweren, men han blev jo efterfølgende fyret - så kan folk lære hvad der sker når man siger fra. Det kræver nu en indsats at sikre at en anden i fremtiden ikke afholder sig fra det pga repressalierne.
  2. Der bør være demokratisk adgang til repræsentantskabet for medlemmer der ikke er en del af IDA eller DJØF. Disse medlemmers betalinger, stemme, og behov er lige så vigtige og gyldige som alle andres .

Fortæl gerne undervejs hvordan det går. Åbenheden skaber også tillid