Ingeniør- og it-verdenen modtager kandidat-reform med skepsis: 'Et kæmpe eksperiment'

Plus3. marts kl. 15:026
Ingeniør- og it-verdenen modtager kandidat-reform med skepsis: 'Et kæmpe eksperiment'
På et pressemøde i går fremlagde SVM-regeringen sit udspil til en kandidatreform, som ikke vækker stor begejstring på landets tekniske, naturvidenskabelige og it-faglige universiteter. Illustration: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.
Regeringens forkortelser af kandidatuddannelserne får en blandet modtagelse af overhovederne på landets tekniske, naturvidenskabelige og it-faglige universiteter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringens reformudspil på uddannelsesområdet, der står til at ruske godt og grundigt op i kandidatuddannelserne på landets universiteter, er ikke gået upåagtet hen.

Repræsentanter fra flere af landets tekniske og naturvidenskabelige universiteter, som Ingeniøren har talt med, giver reformen en lunken til kølig velkomst.

»Det er et kæmpe eksperiment, som aldrig før er udført i Danmark. Og som i alle andre eksperimenter kan der være ting, der går godt, og ting, der går mindre godt,« er den umiddelbare reaktion fra Aalborg Universitets (AAU) rektor Per Michael Johansen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
6. marts kl. 09:28

Der mangler i høj grad præcision i argumentationerne.

Lige nøjagtigt. Men mest fra politikernes side.

Vi har meget dårlig erfaring med omvæltninger, baseret på en blanding af varm luft og toppolitikeres mavefornemmelser.

At dem der rammes , har frygt og bekymring, er som et udgangspunkt velbegrundet.

5
5. marts kl. 20:53

Der mangler i høj grad præcision i argumentationerne. "»Derfor kan jeg ikke se andet, end at det vil gå ud over kvaliteten, hvis man vælger at halvere den samlede tid på ingeniøruddannelserne,« siger Anders Bjarklev." Ingen taler om at halvere den samlede tid på ingeniøruddannelserne. Det er kun kandidaten der for nogles vedkommende skal halveres.

"»Man kan ikke med en 1-årig kandidat opnå en faglighed, der er væsentlig nok til de forsknings- og udviklingsorienterede virksomheder.«" Nej men nu er det ikke alle virksomheder der er specielt forsknings- og udviklingsorienteret.

"»Inden for de tekniske uddannelser har du med diplomingeniøren uddannelser, der er rettet mod erhvervslivet,« lyder det bekræftende fra Eskild Holm Nielsen." Er civilingeniørerne ikke også rettet mod erhvervslivet?

Efter uddannelse får ingeniører heldigvis erfaring.

4
5. marts kl. 12:25

Efter at have udsultet og nedgjort erhvervsuddannelserne i årtier, ødelagt folkeskolen og rodet rundt i gymnasiet, er det vel kun logisk, at turen nu er kommet til de videregående uddannelser.

Jeg kan desværre nok ikke leve op til bibelcitatet "Tilgiv dem, thi de ved ikke, hvad de gør".

Hvis det er halvdelen af alle masters det skal skæres til 1 år er det svært at se at man ikke rører stem. Og vi skal også husker på at det er mange fornuftige uddannelser der ikke direkte er stem. Vipper med hatten for min chef (Per) og de andre.

2
3. marts kl. 21:19

De snakker om at cutte i 10% af stem uddannelserne.
Der var en fra komiteen i Pilestrædet De siger samtidigt at de vil bruge stem som skabelon. Der kommer altså nok en diplom biolog etc

1
3. marts kl. 17:11

Der er mig bekendt ikke nogen, der har talt om STEM-uddannelser ifm reformen. Tværtimod har man talt om 2½ og 3 årige kandater indenfor bl.a. AI.

Jeg anbefaler en DØS (dobbelt øre skyldning). Udførte en sådan for et par år siden og der gik en måned før jeg lagde mærke til forskellen, men så var den der. Hvem sagde diskant? Faktisk er det hele sprektret, der har glæde af DØS.