Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ingeniør dyrker kunstige gletsjere i den indiske ørken

Illustration: Sonam Wangchuk

En lokal maskiningeniør fra Indien er gået i gang med at bygge en kunstig gletsjer. Det sker som led i en redningsaktion af de lokale bønders høst, der lider af manglende vand fra de omkringliggende naturligt skabte gletsjere.

Den indiske region hedder Ladakh, og ligger mellem Himalaya- og Kunlunbjergene. Det er en region, der bliver beskrevet som ekstremernes region. Og ifølge de lokale bønder kan en mand, der sidder i solen - med fødderne i skyggen både opleve solstik og forfrysninger.

Det skriver CNN.

Gletsjerne skrumper

Som resultat af de stigende globale temperaturer er de naturlige gletsjere skrumpet så meget, at de leverer mindre vand til bønderne i det tidlige forår, men afgiver alt for meget vand hen over sommeren.

Den lokale ingeniør, der retteligt hedder Sonam Wangchuk, fik tilbage i 2014 en simpel ide, for at komme krisen til livs: Han ville prøve at balancere det naturlige vandunderskud ved at opsamle vand fra smeltet sne og is i, der normalt går tabt, for så at levere det tilbage til bønderne i foråret, hvor de har mest brug for det.

»Ideen kom af, at jeg en dag i maj så en masse is under en bro. Det fik mig til at forstå, at det ikke er temperaturerne der smelter isen, men solen,« fortæller han til CNN.

Han gik derfor i gang med at bygge en 'is stupa', der er en Buddhistisk spir-lignende helligdom.

»Det er simpel fysik, der har skabt is stupaen. Ingredienserne er vandstrømninger samt en gradient,« siger ingeniøren til CNN.

Praktisk kegleform

Der er lagt et underjordisk rør, der samler vandstrømningerne, der hvor is stupaen er planlagt, hvilket typisk er ved siden af en landsby. Vandet skal komme fra minimum 60 meters højde, så det skaber et naturligt springvand med den kraft, vandet opnår i faldet.

De kolde temperaturer klarer så resten af arbejdet ved øjeblikkeligt at krystallisere vandet på dets vej op i luften, så det lægger sig som en kegle.

Udover at kegleformen er meget nem at lave med is, så har formen andre fordele. Overfladen er mindre end så mange andre former, hvorfor den er mindre udsat for solens stråler. Det betyder, at den smelter ganske langsomt.

Prototypen er godt 6 meter høj og indeholdt i midten af maj 150.000 liter vand, hvor den omkringliggende is allerede var smeltet bort sidst i marts.

Træer gror, hvor træer ikke kan gro

Is stupaen er ikke den første kunstige gletsjer, men det revolutionerende ved denne er, at den virker på lavtliggende områder og under meget varme temperaturer.

Til gengæld kræver is stupaen vedligeholdelse.

»Prototypen kræver en del manuelt arbejde. For eksempel sker der det, at springvandet fryser til, når rørene iser til,« siger Sonam Wangchuk.

Sonam Wangchuk håber på at kunne raffinere teknologien, så stupaen vil være mere pålidelig.

»Vi er der hvor bilindustrien var i 50’erne, hvor bilisterne ofte måtte åbne køleren for at lave små reparationer. I dag ved de fleste bilister ikke, hvad der gemmer sig under kølerhjelmen. Det stadie arbejder vi hen imod,« siger han til CNN og fortsætter:

»I mellemtiden kan vi glæde os over, at vi kan plante træer på jord, der tidligere har været for tør til beplantning.«

Illustration: Stefan Walter/ROLEX
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Som resultat af de stigende globale temperaturer er de naturlige gletsjere skrumpet så meget, at de leverer mindre vand til bønderne i det tidlige forår, men afgiver alt for meget vand hen over sommeren."

Jeg så for ikke så lang tid siden en udsendelse fra den del af verden om lige nettop skrumpende gletsjer. Om det er lige det samme område, det aner jeg ikke. Men i udsendelsen undersøgte de hvordan dette problem var opstået. Og selvfølgeligt blev global opvarmning bragt frem. Men det viste sig at problemet faktisk var meget mere lokalt. Øget befolkning og øget velstand gjorde at flere mennesker brugte mere brandstof og træ til transport og madlavning. Og det var soden fra dette der lagde sig på gletsjerne og reducerede deres albedo, med øget solopvarmning til følge. Dette var en langt større faktor end global opvarmning.

Så det er altså ikke alting der sker i verden der er forårsaget af GW.

Men et meget smart initiativ.

 • 6
 • 1

Eftersom han kan lave denne iskegle, er det nok snarere nedbør der mangler end for høj varme.

Denne forstår jeg ikke: "Som resultat af de stigende globale temperaturer er de naturlige gletsjere skrumpet så meget, at de leverer mindre vand til bønderne i det tidlige forår, men afgiver alt for meget vand hen over sommeren." Det er særligt dette med for meget vand hen over sommeren. Og hvornår får han vandet fra iskeglen?

 • 2
 • 2

"There is widespread evidence that glaciers are retreating in many mountain areas of the world. Since 1850 the glaciers of the European Alps have lost about 30 to 40% of their surface area and about half of their volume (Haeberli and Beniston, 1998). Similarly, glaciers in the New Zealand Southern Alps have lost 25% of their area over the last 100 years (Chinn, 1996), and glaciers in several regions of central Asia have been retreating since the 1950s (Fitzharris, 1996; Meier, 1998). For three glaciers in the US Pacific Northwest, the seven-year average rate of ice loss was higher for the period since 1989 than for any other period studied (Hodge et al., 1998). Glacial retreat is also prevalent in the higher elevations of the tropics. Glaciers on Mt. Kenya and Kilimanjaro have lost over 60% of their area in the last century (Hastenrath, 1991; Hastenrath and Greischar, 1997), and accelerated retreat has been reported for the Peruvian Andes (Mosley-Thompson, 1997)." http://www.ucsusa.org/global_warming/scien...

 • 2
 • 1

..af Ingeniørens skribenter??:

Ingeniør gror kunstige gletsjere i den indiske ørken

 • for 2. gang d.d.: 'gro' er intransitivt (= tager ikke genstandsled), hvorfor den pgl. nok snarere dyrker de omhandlede isskulpturer! :)
 • 9
 • 8

Uanset om denne opfindelse skyldes global opvarmning eller overbefolkning kan en slange som sprøjter vand op i luften for at skabe is for at løse et problem med manglende vand og køling ikke andet end gøre mig glad.

En lavpraktisk løsning ala Georg Gearløs. Så bliver det ikke mere menneskeligt, måske bortset fra dette:

http://www.rollingstone.com/tv/videos/john...

 • 7
 • 0

Og sammenhængen til den nutidige afsmeltning, så forskellige sted på Jorden som New Zealand, Afrika, Europa, Asien samt Nord- og Sydamerika?

- tjaeh? Vostok viser nogenlunde tilsvarende temperaturudvikling gennem de seneste 100 - 200 år:

http://www.geocraft.com/WVFossils/PageMill...

Det kunne naturligvis tænkes, at temperaturvariationen ved begge poler rent tilfældigt har været nogenlunde synkron, mens den på resten af jordkloden er forløbet radikalt anderledes, me,,,en?? ;)

 • 3
 • 4

Uanset om denne opfindelse skyldes global opvarmning eller overbefolkning kan en slange som sprøjter vand op i luften for at skabe is for at løse et problem med manglende vand og køling ikke andet end gøre mig glad.

Der bliver jo ikke mere vand af denne process, og var det ikke om foråret de manglede vand? Jeg tror ikke det virker om sommeren. Jeg vil ikke nedgøre eksperimentet, men informationerne stritter i alle retninger.

I ældre tider havde man ishytter, hvor is fra vinteren blev gemt til sommeren. Brugen gik af mode, og nogle vil skylde det på GW, andre vil skylde det på køle- og fryse-skabe.

 • 2
 • 4

En regional fældning af skov omkring Kilimanjaro i en periode på flere årtier i det 20. århundrede, for at skabe plads til geder og kvæg har ødelagt den gamle økobalance, hvor fordampning fra skoven gav nedbør på bjerget i form af sne. Manglende fordampning har øget temperaturen hvor skoven stod, og reduceret nedbøren på bjerget, så smeltet sne ikke erstattes med nyt. Processen er accelererende og ændrer klimaet regionalt (det er jo et ret stort bjerg).

Jeg ved ikke om solen har strålet kraftigere eller om solstorme eller andre eksterne faktorer har spillet en rolle. Uanset, er den langvarige skovfældning nok den direkte og dominerende årsag til forandringerne.

Mere interessant er det måske at overveje hvad løsningen (-erne) kan være til at genoprette den gamle balance.

 • 3
 • 0

Jeg forstår ikke, hvor du vil hen med dette. Mig bekendt stiller selv de største klimaskeptikere ikke spørgsmålstegn ved at temperaturen stiger. Uenigheden går på, hvorfor den stiger og om hvad, hvornår man kan/skal gøre noget til at modvirke temperaturstigningerne. Og uanset globale tendenser kan lokale forhold jo sagtens både forstærke eller mindske en global tendens. Hvorfor der ikke nødvendigvis er noget misforhold mellem oplysningerne om at lokale forhold spiller en hovedrolle i forbindelse med Indien og Kilimanjaro som omtalt i indlæg i denne blog.

PS. Det er jo i øvrigt pudsigt at for vist nok ca 20-30 år siden skrev Tor Nørretranders i en af sine bøger, at vi skulle være glade for vores husdyrs udledning af drivhusgasser (han brugte vist et andet ord), da det forhindrede en ellers snarligt forestående ny istid. Nu har mange jo en anden holdning til denne udledning af drivhusgasser, men den postulerede virkning er jo den samme - nemlig øget opvarmning.

 • 1
 • 1

er jo overbefolkningen - dette er der vist ingen som tager alvorligt. Vi forbruger og fylder alt, alt for meget, vi mennesker, derfor forsvinder den natur som vi mennesker ønsker at bevare langsomt men sikkert.

 • 3
 • 0

for vist nok ca 20-30 år siden skrev Tor Nørretranders i en af sine bøger, at vi skulle være glade for vores husdyrs udledning af drivhusgasser (han brugte vist et andet ord), da det forhindrede en ellers snarligt forestående ny istid.

Ja det var den tid hvor pressen gav befolkningen indtryk at at klimaforskningen forventede en kommende istid. Desværre vildledte pressen os. 4 ud af 5 artikler om klimaforandringer fra den tid handlede om at det ville blive varmere. Men det lød ikke så dramatisk og solgte ikke så mange aviser.

 • 2
 • 0

blev fundet, var der øjensynligt isfrit for 5000 år siden og derefter isdækket til stort set nu.

I alperne, hvor gletscherne smelter, angiveligt pga. den menneskeskabte, globale opvarmning, har man opdaget, at det har i hvert fald nogle af dem gjort ved mindst 5 tidligere lejligheder (forfatterne slår af ukendte årsager 8-9. og 14.-15. århundrede sammen til een gang, selvom de er skilt af ca. 600 år).

"During the hot summer of 2003, reduction of an ice field in the Swiss Alps (Schnidejoch) uncovered spectacular archaeological hunting gear, fur, leather and woollen clothing and tools from four distinct windows of time: Neolithic Age (4900-4450 cal. yr BP), early Bronze Age (4100-3650 cal. yr BP), Roman Age (1st-3rd century AD), and Medieval times (8-9th century AD and 14-15th century AD).

Transalpine routes connecting northern Italy with the northern Alps during these slots is consistent with late Holocene maximum glacier retreat. The age cohorts of the artefacts are separated which is indicative of glacier advances when the route was difficult and not used for transit. The preservation of Neolithic leather indicates permanent ice cover at that site from ca. 4900 cal. yr BP until AD 2003, implying that the ice cover was smaller in 2003 than at any time during the last 5000 years. Current glacier retreat is unprecedented since at least that time. This is highly significant regarding the interpretation of the recent warming and the rapid loss of ice in the Alps."

Referencer:

Eisfeld im Berner Oberland gibt einmalige archäologische Funde preis (11.11.2005) http://www.be.ch/portal/de/index/mediencen...

Grosjean, Suter, Trachsel, Wanner: "Ice-borne prehistoric finds in the Swiss Alps reflect Holocene glacier fluctuations", Harvard University, USA. http://adsabs.harvard.edu/abs/2007JQS....2... http://boris.unibe.ch/25559/

Albert Hafner: "Archaeological Discoveries on Schnidejoch and at Other Ice Sites in the European Alps", (2012) http://boris.unibe.ch/40534/7/Hafner_2012_...

Schnidejoch (Western Bernese Alps, Switzerland). Did Holocene glacier advances close the alpine pass for human transhumance? http://boris.unibe.ch/72129/

 • 3
 • 0

Som resultat af de stigende globale temperaturer er de naturlige gletsjere skrumpet så meget, at de leverer mindre vand til bønderne i det tidlige forår, men afgiver alt for meget vand hen over sommeren.

Det er et spændende projekt, men noget "holder ikke vand" (undskyld). Hvorfor det skulle mange vand i det tidlige forår pga. stigende temperaturer forstår jeg ikke helt. Men at konservere et overskud af vand via isdannelse til senere brug ser genialt ud. Blot må man regne med et større tab af vandet via fordampning, men hvis væksterne får en bedre vandforsyning i den tid, de gror mest, så vil det sikre plantevæksten. "Isbjerget" kan via tildækning på en eller anden måde tvinges til at levere smeltevand på de for planterne bedste tidspunkter. Kun udbytteforsøg kan vise effekten. At man i indien mangler vand til afgrøderne er ikke noget nyt. En stor synder er de indførte Eucalyptustræer med et så stort rodsystem, at de afdræner markene, måske Australiens hævn for de indførte Agatudser?

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten