Ingeniør advarede forgæves mod faldefærdig virusfabrik

1. oktober 2007 kl. 10:472
En ingeniør fra det engelske Institute for Animal Health advarede flere gange myndighederne om, at der kunne slippe mund- og klovsyge ud fra et laboratorium i Sydengland. Ingen lyttede, og virussen slap ud. I mellemtiden har ingeniøren mistet sit job.
Artiklen er ældre end 30 dage

Gamle, mørnede og rustne kloakledninger af keramik og støbejern. Det var, hvad ingeniør Steve Kendrew, ansat ved Institute for Animal Health (IAH), allerede i sommeren 2006 fandt beviser for.

Det var ikke noget rart sted at finde et utæt kloaksystem. Institute for Animal Health er en del af det store forskningscenter Pirbright i Sydengland, der også omfatter medicinalvirksomheden Merial.

Den virksomhed fremstillede vacciner og dyrkede derfor ubehagelig virus som mund- og klovsygevirus, svinefeber, blue tongue.

Steve Kendrew advarede derfor sin arbejdsgiver og myndighederne, men intet skete, skriver den britiske avis Sunday Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke før der udbrud mund- og klovsyge i Sydengland i sommer, og en undersøgelse i starten af september slog fast, at det netop var på grund af utætte jordledninger, at virus slap fra Merials laboratorier ud i naturen og smittede flere kvægbesætninger.

Gamle jordledninger slipper virus ud

De kort, som Steve Kendrew fandt, viste, at nogle af jordledningerne var af moderne, solid plastic, mens andre var lavet for over halvtreds år siden af keramik og støbejern med aldrende ventiler og pumper - alle sat sammen af ligeså gamle sammenføjninger.

Desuden var næsten ingen af rørene blevet testet for utætheder i årevis.

»Det var helt utroligt. Det var en katastrofe, der ventede på at ske,« siger Steve Kendrew til Sunday Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingeniøren advarede flere gange sin arbejdsgiver og de engelske myndigheder pr. email og telefon om de gamle rør og den potentielle fare for et udslip af dødbringende dyre-virus, men intet blev gjort, skriver avisen.

Kendrew fortsatte sine advarsler gennem resten af 2006 og første halvdel af 2007 til både ledelsen af IAH og direkte til Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), der er det regeringsorgan, der kanaliserer offentlige midler til IAH.
»Hele instituttet var ved at falde fra hinanden, men ledelsen nægtede at lytte,« fortæller han til Sunday Times.

Myndighederne forsvarer over for avisen kortfattet med, at der blev taget hånd om Steve Kendrews advarsler.

45-årige Steve Kendrew har over 20 års ingeniør-erfaring og var ansat af IAH til at holde øje med netop bygninger og konstruktioner ved Pirbright, men i juni endte hans ansættelse pludseligt, skriver Times.

»Dette har kostet mig dyrt,« siger han.

»Min karriere er tilintetgjort, men at tie stille havde været en slem undladelsessynd.«

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. oktober 2007 kl. 15:32

Kære redaktør på avisen!

Kan i se noget her i teksten!

Da jeg skrev til jer, og i sagde der mangler beviser på min påstand, samt det skulle være mere kortfattet, og fri for stave fejl, ellers ville i ej lade artiklen blive bragt frem.

Ok, men nu har jeg hele 2 beviser på mine påstande holder vand. Og det er på det groveste tilmed.

1:bevis er denne stakkels ingeniør som nu er totalt færdig, med sin karriere, læse ovennævnt tekst og sammen ligne den med det jeg skrev til dig. Du skylder den mand en undskyldning. For kan det lade sig gøre dette sted, er det kun spørgsmål om tid, før det vil ske igen.

2 bevis: på en folkeskole forsvandt der en ampul gama, ingen på denne skole kunne fortælle om det var en døgn eller over en uge denne ampul havde været væk! Jeg fortalte dig, hvad jeg oplevede dengang jeg gik i folkeskolen og så hvad der er af sikkerhed der det samme er også normalt på mange VUC. Og kan du huske jeg talte om hvor næmt det er, at få det lort til, at ryde i luften.

Men ved i hvad ham her redaktør svare, dertil jeg er lige lovligt langt ude. Jeg fortalte ham ting og sager, ja det var lige lovligt maget, men desværre fik vi synd på sagen i år. Og en stakkels Mr. Steve Kendrew med 20 års - erfaring ingeniør er nu arbejdsløs. På hans vejen siger jeg dig og alle de andre der ikke ønsker, at tage ansvar når det gælder. Skam jer, hvad tro i er for farlig kale der ingen nosser har. Tænk logisk hvorfor kvindelige chef er mere efterspurgt, det er fordi de ingen ting har mellem bene, men kan det som i mangler.

1
1. oktober 2007 kl. 11:36

Det var for mig ganske klart at bristen i sikkerheden skyldtes misligeholdte kloakledninger. Det er desværre ikke et enestående eksempel på hvor galt det kan gå når kloakkerne er ulovligt misligeholdte. Dertil kommer så spredningen af sygdomsfremkaldende bakterier og virus via rotterne. De ansvarlige bliver som regel ikke stillet til ansvar og det er livsfarligt for ansættelsen hvis man har en holdning der går imod ledelsens. Hvor må der vlre mange røde ører i denne sag. mvh Torben Sønnichsen