Desperate tider kræver nye løsninger. På hospitaler i Norditalien har man oplevet, at leverandørkæderne til reservedele er brudt sammen. Derfor blev Massimo Temporelli, det har grundlagt et Fablab i Milano, i fredags kontaktet af Nunzia Vallini, der er redaktør for en lokal avis i Brescia.
Området omkring Brescia er et af de hårdest ramte af Covid-19, og hospitalerne er overbelastet. Det skriver netmediet 3D Printing.
Antallet af patienter, der har behov for intensiv behandling er enormt, og det samme er belastningen på udstyret.
Massimo Temporelli og Nunzia Vallini har tidligere samarbejdet om at formidle nye produktionsteknologier og viden om Industri 4.0 på italienske skoler.
Det var derfor oplagt at undersøge muligheden for at bruge 3D-print til at løse et akut problem med reservedele til respiratorer på hospitalerne. I det konkrete tilfælde var der tale om en ventil, som hospitalet ikke længere kunne få fra leverandøren.
Lokal virksomhed klar med 3D-printer
Massimo Temporelli gik i gang med at ringe rundt til 3D-printvirksomheder omkring Milan og Brescia. En af den, Isinnova, meldte tilbage, at de gerne ville forsøge. En 3D-printer blev hurtigt kørt ud til hospitaler for at kunne designe og printe den manglende reservedel.
Lørdag aften blev det meddelt, at ventilen virkede, og der blev fremstillet 10 styk, som alle blev sat i drift.
De første ventiler blev fremstillet på en 3D-print, som virker efter FDM-princippet (Fused Deposition Modeling), men allerede søndag havde et andet firma, Lonati SpA, fundet en løsning, hvor ventilerne bliver printet via teknologien Powder Bed Fusion, hvor en laser smelter en polymer på pulverform.
Efterfølgende er det kommet frem, at hospitalet i starten havde kontaktet virksomheden, der fremstiller respiratorerne og bedt om CAD-filerne, så de kunne printe dem selv. Men ifølge kommentarer under den originale artikel, ville virksomheden ikke udlevere dem på grund af patentrettigheder.
