Ingen regler mod klonede dyrs afkom i Danmark

5. august 2010 kl. 11:499
Kød og mælk fra klonede dyrs afkom må godt sælges i Danmark. Der er nemlig ingen regler på området.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kød og mælk fra klonede køers afkom, der bliver solgt i supermarkederne. Det er en af de ting der har fyldt meget i de britiske medier de sidste par dage. Og det kan sagtens være, at situationen er den samme i Danmark. Forskellen er bare, at i Danmark er der ingen regler på området.

Det hele startede for nogle dage siden, da New York Times kunne fortælle, at en engelsk landmand havde solgt mælk fra en ko, der var blevet avlet af en klon. Landmanden ønskede at forblive anonym af frygt for, at ingen efterfølgende ville købe hans mælk, og han ville gerne beholde den effektive ko.

I går kom det så frem, at kød fra en klonet kos afkom var endt i de britiske kølediske.

Særlige regler i Storbritannien

I EU skal alle produkter, der kommer fra klonede dyr igennem sikkerhedstjek og godkendes, før det må komme ind på det europæiske marked. Klonede dyr hører nemlig under reglerne for "Novel Food". Men reglerne dækker ikke afkom af klonede dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det kun regler i de enkelte lande, der kan forbyde disse produkter. Og netop det er tilfældet i Storbritannien. Der skal man søge særlig tilladelse for at importere og bruge embryoer fra klonede dyr. Problemet er bare, at det er der ingen, der har ansøgt om. Derfor har den britiske fødevarestyrelse sat flere undersøgelser i gang.

Ingen registre

Danmark er også underlagt reglerne for Novel Food, men der er ingen specialregler for klonede dyrs afkom herhjemme.

Ifølge specialkonsulent Hanne Boskov fra Fødevarestyrelsen kan man i Danmark frit sælge fødevarer fra afkom af klonede dyr. Da kloning er forbudt i Danmark, kan afkom af klonede dyr kun fødes, hvis man har importeret sæd eller embryoer fra lande, hvor kloning er tilladt.

»Det er ikke noget, der bliver registreret ved importen, og der føres ikke noget register,« forklarer Hanne Boskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel tror hun ikke, at der bruges klonede dyrs afkom i fødevareindustiren i Danmark. Hun har ikke hørt fra branchen, at importen skulle finde sted.

Dyrlæge Kaj Abrahamsen fra Viking Danmark, en af Danmarks største sædleverandører til kvægavl, bakker Hanne Boskovs udtalelser op. Han har ikke hørt, at importen af sæd fra klonede dyr skulle finde sted i Danmark.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
5. april 2012 kl. 05:46

Det er fedt at videnskab udvikler sig mere og mere, men alligevel er det sværet at acceptér tanker om klonede dyr. Det kræver tid - måke meget lang tid :)

8
6. august 2010 kl. 07:52

Jeg har også selv svært ved at blive bange.

Et klonet dyr skulle jo i princippet udmærke sig ved at være en identisk kopi magen til et eksisterende dyr, som der ikke er nogen regler eller betænkeligheder ved at spise.

Det eneste problem jeg umiddelbart kan se kan være at kloningsprocessen ikke nødvendigvis er "perfekt" på nuværende tidspunkt, så politikerne er bange for at der kan være noget processrelateret der kan have forurenet køddet. Jeg tror nu ikke på det selv.

Men at senere generationer skulle bære spor af kloningen er så usandsynligt at det simpelthen ikke er relevant.

Der er nok snarere tale om angst for det ukendte.

7
Indsendt af Rolf Petersen (ikke efterprøvet) den tor, 08/05/2010 - 17:22

Altså opfattelsen af at en Klon er en dårlig kopi af orginal produktet, stammer vel så fra PC computer branchen.

Forresten, den med de enæggende tvillinger er langt ude.

6
Indsendt af Rolf Petersen (ikke efterprøvet) den tor, 08/05/2010 - 17:15

jeg vil gå udfra at kloning er på en celle niveau og det er stiklinger ikke.

Så jeg holder ved min betragtning om at stiklinger og kloner ikke er det samme.

klon/klone/kloner er slet ikke med i min nudansk ordbog fra 1978, så det er vel et nyt ord i danmark. At ordet sikkert stammer fra græsk og betyder det samme på græsk som stiklinger gør på dansk, betyder altså ikke at meningen bag ordet klon i danmark er den samme som ordet klon på græsk.

5
5. august 2010 kl. 15:57

"stiklinger og kloner kan vist ikke betegnes som værende det samme"

Fra min ordbog: klone verb. -r, -de, klone ngt: frembringe genetisk identiske individer ved ukønnet formering af samme ophav, fx ved deling el. knopskydning.

En dejlig bøf fra et klomet hereford kvæg siger jeg ikke nej til

4
5. august 2010 kl. 15:56

Stiklinger og kloner [i]er[/i] det samme, omend førstnævnte ord kun bruges om planter.

Og så kan man i øvrigt også sige at to enæggede tvillinger er hinandens kloner - selv om det jo ikke får teknologiforskrækkelsen voldsomt frem.

3
Indsendt af Rolf Petersen (ikke efterprøvet) den tor, 08/05/2010 - 13:50

lidt ala. de såkaldte "intelligente elmåler" og "intelligent teknologi".

Hvilket efter min mening ikke eksistere, en hurtig regnemaskine er stadig en regnemaskine.

Hvorfor jeg vil tro det er uintelligente mennesker der bruger intelligens om teknologi.

Hvorfor det kan ses som et problem, tjaa, man må da vist ikke sælge kød, som kød. Uden at skrive at det er kød fra rotter.

stiklinger og kloner kan vist ikke betegnes som værende det samme, om det skyldes teknologi angst (stiklinger betragtes af nogen som en teknologi), eller simpel uvidenhed og/eller brugen af falske oplysninger som faktiske oplysninger, det kan man så dykke lidt i.

her er et link om EU klonings lovhttp://www.wiseupjournal.com/?p=1637

2
5. august 2010 kl. 12:47

Almindelig teknologiangst ...

1
5. august 2010 kl. 11:58

Efter hvad jeg har forstået, så er der massere af de grønsager vi køber, som er kloner. Og mange af de planter vi har i potter og bede, er også formeret via stiklinger - altså kloner.

Så... hvad er problemet? VH Nicholas