Kød og mælk fra klonede køers afkom, der bliver solgt i supermarkederne. Det er en af de ting der har fyldt meget i de britiske medier de sidste par dage. Og det kan sagtens være, at situationen er den samme i Danmark. Forskellen er bare, at i Danmark er der ingen regler på området.
Det hele startede for nogle dage siden, da New York Times kunne fortælle, at en engelsk landmand havde solgt mælk fra en ko, der var blevet avlet af en klon. Landmanden ønskede at forblive anonym af frygt for, at ingen efterfølgende ville købe hans mælk, og han ville gerne beholde den effektive ko.
I går kom det så frem, at kød fra en klonet kos afkom var endt i de britiske kølediske.
Særlige regler i Storbritannien
I EU skal alle produkter, der kommer fra klonede dyr igennem sikkerhedstjek og godkendes, før det må komme ind på det europæiske marked. Klonede dyr hører nemlig under reglerne for "Novel Food". Men reglerne dækker ikke afkom af klonede dyr.
Derfor er det kun regler i de enkelte lande, der kan forbyde disse produkter. Og netop det er tilfældet i Storbritannien. Der skal man søge særlig tilladelse for at importere og bruge embryoer fra klonede dyr. Problemet er bare, at det er der ingen, der har ansøgt om. Derfor har den britiske fødevarestyrelse sat flere undersøgelser i gang.
Ingen registre
Danmark er også underlagt reglerne for Novel Food, men der er ingen specialregler for klonede dyrs afkom herhjemme.
Ifølge specialkonsulent Hanne Boskov fra Fødevarestyrelsen kan man i Danmark frit sælge fødevarer fra afkom af klonede dyr. Da kloning er forbudt i Danmark, kan afkom af klonede dyr kun fødes, hvis man har importeret sæd eller embryoer fra lande, hvor kloning er tilladt.
»Det er ikke noget, der bliver registreret ved importen, og der føres ikke noget register,« forklarer Hanne Boskov.
Alligevel tror hun ikke, at der bruges klonede dyrs afkom i fødevareindustiren i Danmark. Hun har ikke hørt fra branchen, at importen skulle finde sted.
Dyrlæge Kaj Abrahamsen fra Viking Danmark, en af Danmarks største sædleverandører til kvægavl, bakker Hanne Boskovs udtalelser op. Han har ikke hørt, at importen af sæd fra klonede dyr skulle finde sted i Danmark.
