Ingen løsning for spildevandsledning på Lynetteholm: Risiko for forsinket påfyldning af jord

Plus21. december 2022 kl. 05:191
Lynetteholm
Udledningsrøret U1 fra rensningsanlægget Lynetten kan ikke holde til at blive begravet under 75.000 tons jord. Derfor stiller anlægsloven krav om, at det skal forstærkes. Men uklarheder om en række delprojekter under Lynetteholm tvinger By & Havn og Biofos til at finde en alternativ løsning. Og den er endnu ikke fundet. Illustration: By og Havn.
Lynetteholms-projektets fase to kan endnu engang blive udskudt, fordi der ikke er en løsning på spildevandsledning fra Lynetten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den store jordpåfyldning, der udgør fase to i etableringen af stormflodssikringen Lynetteholm i København, er programsat til næste efterår.

Men den risikerer at blive udskudt.

Det skyldes, at By & Havn og spildevandsselskabet Biofos fortsat mangler at finde en løsning på, hvordan det skal beskytte spildevandsrøret U1 mod vægten af de 75 millioner tons jord.

Spildevandsrøret er et stykke kritisk infrastruktur, da det fører renset spildevand fra Københavns største rensningsanlæg Lynetten og ud i Øresund.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. december 2022 kl. 22:30

Biofos er netop gået igang med en opgradering af Lynetten og Damhussøens anlæg til en samlet pris på 1 mia. sådan at renseanlægget kan følge med behovet frem til 2045.

Tror By&Havn selv på at en midlertidig løsning (10-15år) kan komme på tale, når Biofos lige har smidt 1 mia i anlægget? Nej nok ikke.

Der er en lang række ubekendte med evt. flytning af anlæg, en process der tager 10-15år, og vil koste op mod 15mia kr. som vandkunderne skal betale fordi Københavns kommune ønsker at bygge ud i Øresund, samt metro og ringvej der ikke er projekteret færdigt og kan have indflydelse på rørledningen også. Kan godt forstå de ikke har kunnet finde en løsning endnu.

Og så er der også stadig hele problematikken med vandgennemstrømning, hvor Sverige kræver afgravninger i havbunden for at kompensere. By&Havn estimerer en udgift på 500mio for det (så det er nok 1mia når det kommer til stykket). Ellers skal Lynetteholms udformning ændres, hvilket vil koste et lignende mio beløb, samt mindske det antal ton jord der kan deponeres, samt arealet der senere kan sælges til byudvikling. Business casen falder stille og roligt fra hinanden.

Som Peter Pagh udtaler: "Problemet er, at der jo ikke er taget ordentlig stilling til alle væsentlige miljøproblemer ved projektet i anlægsloven."

Lige netop!

Kilde: https://biofos.dk/nyheder/biofos-tager-forste-spadestik-pa-udbygningsprojekt-i-milliard-klassen