Ingen kan tvinge dig til at arbejde mere end 48 timer om ugen

Det er ikke i orden at presse sine medarbejdere til at arbejde i mere end 48 timer ugentligt i over fire måneder. Det blev i tirsdag slået fast i Østre Landsret, der stadfæstede en byretsdom i en sag mellem IDA og det rådgivende ingeniørfirma OBH-Gruppen.

Sagen drejer sig om ingeniør og bygningssagkyndig Erik Skovbjerg, der blev fyret, efter han sagde fra over for sin arbejdsgiver, der i over fire måneder havde presset ham til at arbejde over 50 timer ugentligt med stress og mavesår som følge.

Dommen bygger på den såkaldte 48-timers-regel fra EU's arbejdstidslov. Ifølge den må en arbejdsgiver ikke pålægge en medarbejder at arbejde mere end 48 timer om ugen i en periode på over fire måneder.

Men da det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler, findes der - i modsætning til i andre lande - ikke en lov herhjemme for, hvor mange timer vi må arbejde.

»De manglende klare regler for arbejdstiden gør det lidt uldent at opgøre arbejdstiden, men med denne dom har vi fået medhold i, hvordan de ugentlige arbejdstimer skal opgøres. Det er jo en begyndelse,« siger formand for Ansatte Ingeniørers Råd i IDA, Ole Høyer.

Dommen tilkender Erik Skovbjerg en erstatning fra virksomheden på en månedsløn. IDA ankede byretsdommen fra i sommer, fordi ingeniørforeningen fandt erstatningssummen for lille, men selv om Landsretten ikke har ændret beløbet, er Ole Høyer godt tilfreds med dommen, som han anser for principiel:

»Vi er glade for, at vi nu har Landsrettens ord for, at det ikke er i orden at knokle sine medarbejdere ned. For det er konsekvensen, når man lader en medarbejder arbejde meget i en lang periode. Det er ganske enkelt ikke sundt,« siger han.

Efter byretsdommen i sommer gik Erik Skovbjerg i pressen med en generel kritik af de sin branche og fortalte, at ejendomsmæglerne presser på for at undgå alt for grundige tilstandsrapporter. Ifølge ham selv skyldtes hans egen fyring, at han var for grundig og langsom, fordi han ikke ville gå på kompromis med sin faglighed.

Hans daværende direktør, Børge Danielsen fra OBH Gruppen, kom ifølge Jyllands-Posten med følgende udtalelse, da han vidnede i byretten:

»Man kan godt sige, at man i den branche ikke bliver populær, hvis man er for grundig.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

40 timer om ugen er nok bedre. 37 timer er jo tilsyneladen de alt for lidt, hvis vi skal nå det vi har fået begyndt på. Måske skal vi tage en ekstra tørn i en periode over et eller to år. Det tager ingen skade af. Flere vil selvfølgelig finde denne mulighed for absurd, - øh og hvad så. Vi kan sagtens fordele byrderne mere og Erik Skovbjerg kan med god samvittighed passe sit arbejde - det hele kan endda ende med at det bliver til fælles glæde. Dem der arbejder mere end det vi "normalt" gør idag kan bare læne sig tilbage og så afvente og se hvor at reaktionerne kommer fra. De tidlige hjemvendte ?. Det er jo sådan at vi dårligt kommer igang f.eks. en fredag inden vi skal hjem. Jeg har til tider tænkt på hvordan det var tidligere og det var jo alligevel ikke så slemt som vi egentlig gik og troede dengang, da arbejdstiden blev nedsat. Lidt mere tid sammen og vi løser opgaverne som de kommer. I en kortere periode.

  • 0
  • 0

Endnu har jeg aldrig set den der kunne tage tørn, som har lavet noget der duede. Problemet er ikke, at tage tørn - problemet er kvalitet. Kvaliteten i nutidens ingeniørkunst er for lav. Uanset, om det gælder fly, eller software. Udgangspunktet, er større kvalitet. Hvordan skal vi opnå det. Hvordan, skal vi regne metoder, og systemer ud, der gør at vores ting fungerer. Det er ikke nødvendigvis at give arbejdet en skalle - eller at tage tørn.

Længere arbejde, har hellerikke betydning. Du får ikke længere kvalitet, ved at arbejde hårdt. Du kan prale - og tror du er noget. Du kan kræve høj løn. Men du kan ikke opnå kvalitet ved at arbejde hårdt.

Det, som er nødvendigt, er at regne tingene korrekt ud. At finde de rette løsninger. Og så, vil arbejdet ofte minimeres, og blive gjort hurtigere. Hvis noget skal gøres hurtigt, er man måske i stand til at planlægge det bedre, og derved opnå gevindst.

At tage en tørn, og give den en skalle - det er typen, som starter uden at tænke sig grundigt om. Lad os komme i gang nu typen. Det er normalt ikke væsentligt. Det væsentlige er at tænke. Om du overhovedet kommer i gang, er af mindre betydning.

Før eller siden, skulle opgaven gerne være "modnet" nok, til du - og andre - måske kan starte. Og stadigt, behøver man ikke at "give den en skalle". Det skal ikke gøres så hurtigt. Kvaliteten, er det overordnede mål. Det er det, som betyder, at bygningerne bliver stående. Og at operativsystemet ikke besmittets med virus. Du har brug for metoder, så du sikrer dig, at programmørerne ikke lægger bagdøre ind, og virusmodner softwaren. Sådanne metoder, er vigtigere, end at du har kvikke programmører, som arbejder så effektivt, at du ikke har en chance for at sikre kvalitet.

For mange, er det væsentligt, at få tidligt fri en dag om ugen. At du sagtens kan arbejde 40 timer, er der ingen der undrer sig over. Jeg ved, at du har kone, der tager en del af arbejdet - det har du allerede sagt. Og det er hende, som har brug for de kun 37 timer. Arbejder du over 37 timer, har du simpelthen ikke tid til, at gå på indkøb, og få ordnet andet ved siden af arbejdet. Skal du med bus på arbejdet, vil du skulle bruge 2 timer på dette hver dag. Det er 10 timer ekstra om ugen. Så når du mener man sagtens kan arbejde mere, fortæller du også, at du ikke bruger offentlige transportmidler til og fra job, eller at du enten kører i bil, eller cykler.

Prøv at slappe af. Prøv at tænke, og arbejde mindre hårdt. Til gengæld, kan du måske tænke lidt når du går i seng. Der er ingen der siger, at arbejdet skal være indenfor arbejdstiden - og du skal have løn for alt. Du får jo månedsløn for jobbet.

De 3 timer ugentligt, kan spares på møder, hvis det er problemet. De fleste møder er jo kun til besvær.

Antallet af timer om ugen, betyder meget lidt. Du vil nemt kunne opdage, at længere arbejdstid, ikke nødvendigvis fører til noget positivt. De fleste vælger det, for at komme bort fra hustro, og børn.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten