Ingen har hørt fra ny nordkoreansk satellit i kredsløb
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ingen har hørt fra ny nordkoreansk satellit i kredsløb

Da en satellit, monteret på en nordkoreansk raket, blev sendt i kredsløb søndag dansk tid, hvilede verdens øjne på raketteknologien. Ifølge blandt andre USA og Japan kan denne teknologi nemlig også være i udviklingen af teknologier til missiler.

Selve satellitten, der går under navnet Kwangmyongsong-4 (KMS-4), har imidlertid fået væsentligt mindre opmærksomhed, primært fordi ingen endnu ved, hvad den indeholder. Nordkoreas officielle besked om satellitten har været, at den ‘udfører jordobservationsopgaver’.

Jordobservationsopgaver vil normalt betyde, at satellitten løbende skal sende data til jorden, men det er ifølge amerikanske regeringskilder ikke tilfældet endnu, skriver nyhedsbureauet Reuters. Til gengæld fortæller regeringskilder til bureauet, at satellitten nu er i stabilt kredsløb uden ‘tumlen’, hvilket ifølge kilden aldrig er lykkedes for Nordkoreas tidligere satellitter.

Læs også: Nordkorea sprængte første rakettrin i småstykker, før det landede i havet

»De har opsendt fem satellitter indtil videre, og ingen af dem har virket, så det er ikke en supergod hitrate, de har,« konstaterer lektor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet Jens Frederik Dalsgaard Nielsen.

Han er selv involveret i universitetets egne studentersatellitprojekter, som har kæmpet med nogle af de samme udfordringer, som det nordkoreanske satellitprogram lader til at have. Især problemet med at en satellit ‘tumler’, kender han til.

»Flere af de rumorganisationer, der har holdt øje med satellitterne, fortæller, at de tumler rundt deroppe. Det kan man blandt andet se ved, at de ‘blinker’, fordi de ind imellem reflekterer solen ned mod en, når de drejer om sig selv. De har ikke været supergode til at gøre dem stabile,« forklarer han.

Læs også: Nordkoreansk satellit er ude af kontrol

Han tilføjer, at en satellit typisk vil forsøge at stabilisere sig selv, hvis den ikke modtager signaler fra Jorden om, hvordan den skal gøre det. Universitetets egen AAUsat 3 var ude for at dreje rundt med hele tre omdrejninger i sekundet. Her lykkedes det dog de studerende at standse rotationen.

KMS-4’s forgænger, kaldet Kwangmyongsong-3-2 (KMS-3-2), blev opsendt i 2012 under en raketaffyring, der førte til lignende afstandtagen fra den vestlige verdens side. Det var Nordkoreas andet forsøg på at få en satellit i kredsløb i 2012.


Ifølge nordkoreanske regeringsmeddelelser skulle den være en jordobservationssatellit, der medbragte kameraer til at fotografere og tage video, som kunne sendes til Jorden over det såkaldte X-bånd, der er udbredt til kommunikation med satellitter.

Læs også: Nordkoreas atombombe: Her er, hvad vi ved

Ud over kommunikation via X-båndet udsender satellitten ifølge nordkoreanerne patriotiske sange over 470 MHz UHF-båndet. Det er dog uklart, om nordkoreanerne mener, at satellitten sender på præcis 470 MHz, eller om det bare er frekvensbåndet, og ingen har endnu meddelt at have opsnappet patriotisk musik fra satellitten.

Spekulationer verden over går derfor på, at den seneste satellit er udstyret med lignende udstyr, selv om der ikke er nogen officiel udmelding om det fra Nordkoreas side. En satellit som den vil typisk også bruge UHF-frekvensen til at modtage kommandoer fra Jorden, vurderer Jens Frederik Dalsgaard Nielsen.

Det er dog svært at sige, om det er lykkedes Nordkorea at sende meddelelser til nogle af satellitterne KMS-3-2 og KMS-4, da den første aldrig har stabiliseret sig, og den anden muligvis har gjort det autonomt.

Læs også: Nordkorea kan have 10 a-bomber i sit arsenal ... og mange flere på vej

Derfor kan missionen dog godt være en succes for en relativt ny rumnation som Nordkorea, påpeger Jens Frederik Dalsgaard Nielsen.

»Der kan være mange succeskriterier for sådan en mission. Det første er at komme derop, det næste er at komme i stabilt kredsløb. Derefter vil man gerne have data ned, og til sidst vil man gerne kunne have tovejskommunikation,« påpeger han.

Der er dog flere indicier på, at KMS-4 adskiller sig fra KMS-3-2. Dels skulle den være dobbelt så tung med en vægt på ca. 200 kg mod de ca. 100 kg, som KMS-3-2 vejede, og dels findes der ikke billeder af den, hvilket der gør for de tidligere nordkoreanske satellitter.

Det første er at kommer derop, det næste er at vise at man kan styre den ind over fremmede nationer. Derefter vil man gerne vise, at sprænghovedet kan overleve turen ned til jorden igen.

I hvert fald i tilstrækkelig grad til, at USA og Kina begynder at lytte.

  • 0
  • 1

Det primære med at kunne opsende en satellit med en vis vægt er at man så har bevist at man kan 'smide' et ca dobbelt så tungt sprænghoved om på den anden side af jorden.

Der skal betydeligt mere energi til at opnå kredsløb en en suborbitalt hop om på den anden side.

Det var også derfor der i USA var så stor opstandelse over Sputnik (og Sputniks størrelse) som der var.

Selvfølgelig kan man forestille sig at NK vil prøve at lave en FOBS (https://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_O...), men det er meget sværere at lave en satellit der kan deorbites præcist nok til at ramme et specifikt sted end at lave en ICBM der kan ramme direkte (desuden kan ICBM'en laves mindre da den ikke skal bruge energi på at nå orbit først).

  • 2
  • 0

Hvis journalisten havde konsulteret sagkundskaben, så ville forklaringen have været der, klar, tydelig og uigendrivelig.

(Undskyld, men jeg kunne altså ikke lade være)

I øvrigt: Fin artikel, Christian.

  • 1
  • 0