ING BAGSIDEN: Strammeren er et bødker-redskab

Illustration: MI Grafik

Allerede klokken 06.53 sidste fredag morgen indløb svaret på bagsidens spørgsmål om, hvad René Zorns strammeredskab (se infoboks) har været brugt til. Historien fra Grønland sendte mange ældre læsere ned ad Memory Lane, og jeg får desværre slet ikke plads til alle deres historier fra både mails og artiklen på ing.dk. Den først indløbne mail kom imidlertid fra en yngre M’er fra DTU, Årgang 2015, og lød sådan:

Læs også: ING BAGSIDEN: Hvad er dette...en strammer fra Grønland?

Hej Lynch

Der er tale om en ‘strammer’, som er et redskab, der bruges ved sammenspænding af stavene, når man skal sætte bånd på en tønde. Se den brugt i videoen ‘Den sidste bødker’ i dette link.

Jeg havde på et tidspunkt en plan om at bruge en lille tønde til at opbevare hjemmelavet øl, vin eller eddike i – alt efter udfaldet :-). Og da tønder er dyre, og lidt bøvlede at fremskaffe, gik jeg og legede med ideen om at prøve at lave en selv.

I den forbindelse faldt jeg over en samling af ‘Film fra Nationalmuseets etnologiske filmarkiv’, som er en række dvd’er med stumfilm optaget af ingeniør Aage Rothenborg igennem 40’erne 50’erne og 60’erne, som dokumenterer lokale småhåndværk der var vurderet ‘udrydningstruede’.

Samlingen indeholder blandt andet en film, hvor en bødker laver en smørdrittel i sit lille værksted. Hvis man syntes at det er sjovt med små håndværk og at se, hvordan folk levede indtil for ganske nylig, er det bestemt en anbefalelsesværdig samling dvd’er at hive hjem fra det lokale bibliotek.

Med Venlig Hilsen

Niels Christensen

– – –

Ja, hvad skulle landbruget have stillet op med smøreksporten til England uden bødkerens præcise håndværk?

Fra Ivan Lauridsen, hvis tante Mary lavede smørdritler til Mandø mejeri, da han var barn i 50’erne, skal jeg hilse og sige, ”at drengearmene skulle have godt fat, for at snøre tønden sammen”.

Selv om det nok forbliver en gåde, hvordan René Zorns fine eksemplar af strammeren landede oppe på Imerssoq i Disko Bugt i sin tid, er dens formål altså opklaret. Men Ib Søndergaard, der er opvokset på et mejeri, har måske ret i, at den i Grønland snarere er brugt til tønder med fisk end til smør.

Eller måske til hvalolie?

Men måske har strammeren ikke været til produktion, men til renovering af tønder, hvor tøndebåndene er faldet af og tønden er ‘stavrasset’, dvs. faldet sammen, foreslår ”en i det forrige årtusinde pensioneret ingeniør”, Erik Loft Hansen.

Han medsender i øvrigt illustrationer, som viser at bødkerhåndværket var livskraftigt langt op i forrige århundrede, nemlig fra bogen ‘Fagtegninger for Bødkere’ fra 1944, som blev til på fælles foranledning af de dengang endnu livskraftige Bødkerlaug og Bødkerforbund.

Karsten Bjørnbak skrev i vores kommentarfeltet på ing.dks version af historien, at 'dette fund er Bødkerens tøndevinde.
Jeg er sikker på at en af de få aktive bødkere som virker på Hjerl hede, også har en vinde i samme årgang.'

Måske er det glemt, at udtrykket ‘at falde i staver’, dvs. blive åndsfraværende, sært nok stammer fra den situation, at en tønde tørrer ud, så båndene glider af og staverne falder fra hinanden?

Også tak for de ca. 20 andre mails med samme forklaring og tilhørende små historier.

/Lynch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

--- så gådefuldt endda (kender ikke det specifikt nævnte sted), eftersom der faktisk var bødkere i Grønland i de "gode" gamle dage.

Citat fra side 67 i bogen "Grønland i tusinde år": "Upernavik blev oprettet i 1772 og mandskabet bestod af købmand, assistent, bødker, tømrer, koloni- og missionskok samt fire matroser."

Upernavik ligger længere nordpå ad kysten, så strammeren er måske gået løs og blevet tabt undervejs ;-)

I øvrigt blev tønder vist brugt til opbevaring af mange slags ting, herunder madforråd, i gamle dage, og som andre skriver nok også til noget hvaltran mv på tilbagevejen til Europa.

  • 1
  • 0

jeg får desværre slet ikke plads til alle deres historier fra både mails og artiklen på ing.dk.

Jeg tvivler da på at der ikke skulle kunne findes lidt plads på internettet til disse historier...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten