ING BAGSIDEN: Hvad har disse jern være brugt til?

Illustration: MI Grafik

For nogen tid siden kunne en læser løse Tøjhusmuseets problem med at identificere en sammenklappelig stige, der viste sig at være brugt af artilleriobservatører i felten under 1. verdenskrig.

Men museet har flere mysterier i gemmerne. Et af dem er en samling af stålstænger med ‘bølgeskær’, som ligner overdelen på en kraftig saks. Museumsinspektøren har sendt en stribe fotos og skriver bl.a:

Kære Lynch.

Som du kan se af billederne har vi fire styks, men om de skal sættes sammen i en eller anden holder eller noget andet, ved vi ikke. De er 42 cm lange og 15 mm i bredden og har et bølgeskær på den ene side.

‘Saksen’ har givet været spændt fast på eller sammen med noget andet, men hvad det er, er det vi ikke ved. Farven siger os ingen ting, så hvilket værn, det har tilhørt, ved vi ej heller. Stængerne giver en lidt flad lyd, når man slår dem sammen, så vi tror, at det er smedejern, for støbejern giver en mere sprød lyd.

Ikke til meget hjælp – vi er vitterlig på bar bund!

Med venlig hilsen

Jørgen Walseth

– – –

Tja, det kan tænkes, at hullet i den krumme ende har været sakseskærets omdrejningspunkt, og at der i det større hul i den anden ende har været fastgjort et håndtag. Er det en saks, mangler underkniven og stativet.

Lad os få nogle kvalificerede bud på, hvad de fire bølgeskær har været anvendt til hos enten hæren, marinen eller – nok mindre sandsynligt – i luftvåbnet. /Lynch