ING BAGSIDEN: Forstå det nu – Jorden er helt flad!

Illustration: MI grafik

I en verden af fake news og såkaldte sociale medier med fri ret til at publicere alt muligt sludder, burde det ikke undre os, at der i vore dage åbenbart også er ret mange, der tror fuldt og fast på, at Jorden er flad.

Dette spørgsmål martrer f.eks. nogle medlemmer af den ‘lukkede’ Facebook-gruppe ved navn ‘Jorden er FLAD. Jorden er ikke en globe’. Som i øvrigt ikke er mere lukket, end at selv jeg kunne melde mig ind så at sige for underholdningsværdiens skyld

Andre tror jo på, at verden blev skabt fiks og færdig for 6000 år siden og afviser al evolutionsvidenskab. Så hvorfor skulle man ikke også tro på, at Jorden er flad?

Beviserne for jordens fladhed er i hvert fald utallige, fremgår det:

– Hvis jorden var en kugle, ville f.eks. den 160 km lange Zueskanal jo være 5 km højere på midten end i enderne, mens enhver kan se, at dens vandoverflade er fuldstændig vandret hele vejen!

Eller: – Hvis jorden er rund og drejer rundt om sig selv med ca. 1600 km/h, hvorfor ligger vand så stille i vandpytter, når det regner?

Nogle af fladjordsfacebookgruppens medlemmer mener vist helt bogstaveligt, at tanken om, at jorden er rund, er en del af en øh ... global konspirationsteori.

Nå, men dette blot for at gøre jer alle sammen opmærksom på, at ‘alternative facts’ ikke nødvendigvis skal forveksles med præsident Trumps velkendte fake news.

Der er faktisk nogen derude, som tror på det fladpandede sludder – og en masse andre, som laver fis med deres (over)tro – det kan ofte være svært at se forskel.

Da jeg luftede min forundring herover på min privatFacebook-konto, sendte en pensioneret kollega, der senest har været generalsekretær for ECTEL (dvs. chef- lobbyist for den europæiske elektronikindustri), straks en passende anekdote:

Kære Lynch.

Medens sagen om J-P’s og Flemming Roses Mohammed-karikaturer var på sit varmeste i hele Umma’en, var der en helt ung brite, nu Dame Ellen McArthur, der sejlede en sejlbåd rundt om jorden single-handed.

Hendes hjemkomst til UK affødte følgende mail fra min forgænger i jobbet i Bryssel, Air Vice Marshal Norman Arthur Perrin:

”The Flat Earth Society has issued a Fatwa against Ellen McArthur”.

Men hun lever da vist endnu, og historien er kun sand i den forstand, at jeg modtog mailen. Men der findes næppe noget Flat Earth Society (check Google to be sure!) ...

Venlig hilsen

Ib Grønvaldt

– – –

Tak for historien. Jeg har straks konsulteret Google, og der findes faktisk et ‘Flat Earth Society’ derude.

Ifølge Wikipedia opstod den moderne ‘fladjordsbevægelse’, da en excentrisk engelsk opfinder, Samuel Rowbotham (1816-1884), udgav en 16 siders folder baseret på sin bogstavelige fortolkning af visse passager i Bibelen.

Det blev senere til en bog på 430 sider, og ifølge Rowbothams system, som han kaldte zetetisk astronomi (zététicós er græsk for ‘undersøgende’]), er jorden en flad skive med centrum på Nordpolen og begrænset af en ismur ved sin sydlige kant, med solen, månen, planeterne og stjernerne kun få hundrede miles over jordoverfladen ...

Som alle med svage beviser for deres overbevisning, skændes tilhængerne gerne med tvivlerne. De af jer, som er på fjæsbogen, finder nemt Jorden er flad-gruppen – som jeg netop har meldt mig ud af igen. Enjoy! /Lynch

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jorden er ikke en kugle, fordi der er større gravitation ved jordens polernes end der er langs ækvator. Man skal bare huske, at den gravitations konstant der er her i Danmark er forskellig, G = 9,816 m/s 2, fra den Universelle gravitation, som er 9,806 m/s 2. Man skal bare prøve at sætte den ind i formlen, så får man, at ved ækvator er G = 9,78039 og ved polerne er G = 9,83217. Det ses at både den universelle og den i Danmark er indeholdt i "G".

Jorden er heller ikke en ellipsoide, fordi den består af andet end "jord" (det man graver i). Vandet og "jorden" har forskellig tiltrækning, så Europa er "fladt" eller fladere.

" Jordens gravitations afvigelse fra det forventede, under antagelse at jorden er kugleformet". Og så se "jorden" øverst til højre. Se under

Jens :-b

 • 2
 • 2

Hvis man har tid til at more sig over Peter Sellers fantastiske beherskelse af det engelske sprog, så find dette klip på You Tube:

Intervieweren: "Mr Fuller: What happens if you keep on walking in a straigt line?" The present secretary of The International Flath Earth ass: "... every year thousands of people is reported missing from home and disappear without a trace! I tell you: They have simply walked out the edge of the world! Could anything be more obvious?

Nej, vel?

https://www.youtube.com/watch?v=xdHmzPhuoF8

 • 6
 • 0

Ikke blot findes der et ‘Flat Earth Society’, det har eksisteret i mange år.

Min salig far havde megen moro af at melde sig ind (som gratist) for o. 40 år siden.

 • 0
 • 0

[sarkasme]

Jorden er næsten flad - hele vejen rundt...

-

Næste "uangribelige" emne Lynch kunne se på:

Pladetektonik er en myte - "alternativ" forklaring:

The Expanding Earth, Why is Our Planet Getting Bigger? [FULL VIDEO]

Wikipedia: Expanding Earth: Citat: "... There are 3 forms of the expanding earth hypothesis. * Earth's mass has remained constant, and thus the gravitational pull at the surface has decreased over time. * Earth's mass has grown with the volume in such a way that the surface gravity has remained constant. * Earth's gravity at its surface has increased over time, in line with its hypothesized growing mass and volume. ..."

[/sarkasme]

 • 0
 • 0

Jeg syntes det lød lidt utroligt at suez kanalen skulle være 5km højere på midten med en længde på 160km. Ved lidt udregning med radius på jorden på ca. 6400km, får jeg at Suez kanalen skulle være 0,5km højere på midten og ikke de 5km som der nævnes. Men en faktor 10 forkert anses vel ikke så nøje, når man tror på alternative fakta. Der er jo nok større huller i den flade jord idealogi;-)

 • 7
 • 0

Det er endda en dansker - gys:

26. maj 2017 , bt.dk: Oles liv ændrede sig for to år siden: Nu er han ikke i tvivl om, at jorden er flad Citat: "...Men når det er klart og godt vejr, som det er i dag, hvorfor kan jeg så se Mols Bjerge, når jeg står på stranden ved Sjællands Odde?,«...»Men jeg fik nogle informationer tilsendt af en norsk bekendt. Det var det, som hedder 'Flat Earth Clues' af amerikaneren Mark Sargent,« siger Ole Lochmann....".

 • 3
 • 0

Nå, ja, tak for korrektionen, jeg tog jo den 10-tals fejl med mig fra en beskrivelse hos fladjordsgruppen, og egentlig synes jeg da heller ikke, det gør den store forskel for deres budskab ... :-) Vh. Lynch

 • 3
 • 0

Samme Ole har også prædiket sine overbevisninger herinde - der findes ikke den stupide konspiration, han ikke er faldet for ;o)

Vi lever i det post-faktuelle samfund - - -

Mvh Flemming

 • 1
 • 0

Youtube: Neil deGrasse Tyson Proves the Earth is Round.

Fra: 13 marts 2018, videnskab.dk: Video: Se Neil deGrasse Tyson bevise, at Jorden er rund: Citat: "... De såkaldte ’Flat-Earthers’ skulle dog tage at se med i StarTalks nye video. Her beviser den amerikanske stjerneastronom Neil deGrasse Tyson nemlig, hvad de fleste af os allerede vidste: At Jorden er rund. »Vi har videoer fra rummet af den roterende, sfæriske Jord. Jorden er rund,« lyder det korte svar fra Tyson. Hans længere svar i videoen bygger på et kapitel fra hans seneste bog ’Astrophysics for People in a Hurry’. ..."

 • 0
 • 0

Påstand fremsat af en kollega ved frokostbordet: Hvis Jorden var flad, ville kattene for længst have skubbet alt ud over kanten.

Nå, han havde ikke tænkt på ismuren rundt langs kanten. Pokkers.

Jeg er lidt fascineret over den der zetetiske astronomi. Hvordan forklarer den, at der bliver længere og længere rundt om Antarktis, jo længere man kommer væk fra iskanten? Og hvordan forklarer den, at solen går under horisonten på forskellige tidspunkter rundt omkring på skiven?

 • 2
 • 0

Du Perikles - vidste du, at jorden er flad - hmm nej, men kan du bevise det Sofokles - ja, nu skal du høre, forestil dig at du skal ud på en meget meget lang rejse, du skal have navigationen i orden, så du vandrer i lige linie hvis du kommer til et bjerg skal du gå over bjerget eller uden om bjerget, men altid i sammen lige linie efter bjerget og hvis du kommer til en sø så sejler du over eller går udenom og altid i samme retning efter søen, når du har vandret uendelig langt, hvor kommer du så hen? - ja, så kommer tilbage til samme sted - ja Perikles, har du på hele din lange vej følt eller registreret, at gå med hovedet ned, eller lave en kolbøtte? - nej Sofokles, det har jeg ikke - ja Perikles, så må jorden være flad hele vejen rundt. Vi skal jo rette os efter vores sanser og observationer som mennesker i menneskets verden.

 • 4
 • 1

Jeg mener, at følgende historie stammer fra Frank Bormans selvbiografi. Jeg kan ikke lige checke det, da den står hjemme i bogreolen og jeg er på arbejde men, anyway:

Astronauterne på Apollo 8 var de første, der fløj så langt ud, at de kunne tage et billede af hele jordkloden. Da de kom tilbage sendte Borman en kopi af billedet til "The Flat Earth Society" i London med en note om, at det hermed var bevist, at jorden var rund.

Et par uger efter fik han et pænt brev tilbage. Der stod bare "den ER flad. Den står bare på højkant på billedet".

Mod visse ting kæmper selv guderne....

/Bo

 • 6
 • 0

? Var der slet ingen dinoer inde på midten? ;-)

Forresten! Hvordan forklarer de, de manglende landmasser på fotos af Jorden set fra rummet? Hvis det er den flade Jord, der står på højkant, burde samtlige kontinenter vel være synlige.

 • 4
 • 0

"Jeg mener, at følgende historie stammer fra Frank Bormans selvbiografi."

Nej - det er mig, der har digtet lidt videre på Storm P - filosofien. Jeg håber i synes det er morsomt.

Peter

 • 3
 • 0

Peter: undskyld hvis jeg fik udtrykt mig uklart. Det var ikke min mening at påstå, at din (iøvrigt rigtigt morsomme) gendigtning stammede fra Bormans selvbiografi. Det var den historie, jeg selv citerede i mit opslag, der stammer derfra.

/Bo

 • 0
 • 0

En bekendt henviste mig til, at Flat Earth Society har en facebook-side. Dér faldt jeg over den her perle, som jeg simpelthen bliver nødt til at dele for al sin prægtighed.

Indlæg a)

Don’t you guys math? If you get in an airplane and fly in any direction for 24,901 miles, you’ll end up back exactly where you started

Og svaret? Kommer her. Nyd det:

Uh huh, try your little experiment North to south. Idiot! Do some research before you open your mouth.

Et-eller-andet sted må der sidde en folkeskolelærer og tænke "det hele har været forgæves"

/Bo

 • 4
 • 0

Et-eller-andet sted må der sidde en folkeskolelærer og tænke "det hele har været forgæves"

Har du overvejet muligheden af, at samtlige medlemmer af flat earth society faktisk er naturvidenskabeligt velfunderede mennesker, som tror på, at jorden er rund. De har blot meldt sig ind for at se, hvor langt de kan få de andre idioter ud i forestillingen om en fiktiv virkelighed.

Tanken om en flok trolls, der sidder og troller hinanden, mens de alle tror, at alle de andre faktisk tror på konceptet, er faktisk ret fascinerende.

 • 6
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten