ING BAGSIDEN: Breaking – hun syede silkegardinerne til KZ VII i 1947

Illustration: MI Grafik

Ingeniørens printede bagside er en populær og traditionsrig kending. Nu får vores mange onlinebrugere også glæde af Lynch og hans filosofisk-humoristisk-tekniske tilgang til verden. Følg desuden Ingeniørens Backsite på Facebook, hvor der sker mere end både her og i avisen (red.)

'Agterste gardin venstre’ er titlen på denne tegning, hvoraf det også fremgår, at materialet skulle være silke, hvilket i øvrigt nok var lidt ekstravagant i 1947. Illustration: TENEN

En barndomserindring i Dansk Tekstilhistorisk Forenings blad ‘Tenen’ løftede for nylig en flig af et lillebitte hjørne af den spændende historie om de danske KZ-fly.

Et flytekstilhistorisk minde

Det er medlem af Tenens redaktion, tekstilhistoriker og civilingeniør Frits Lilbæk, der gør os opmærksom på artiklen.

Her fortæller Lis Slottved, hvordan hun faldt over dokumentationen for et ‘flytekstilhistorisk’ minde ved oprydning i en kasse med sin mors efterladenskaber.

Hendes mor, Marie Margrethe Thomasen (1912-1993), var syerske og fik i september 1947 en ordre fra firmaet KZ-Aero på syning af 20 sæt gardiner på hver seks stk. – i øvrigt til en pris af 7,50 kr. pr. sæt – som skulle udføres efter en række præcise ingeniørtegninger.

I kan læse hele den interessante historie her.

Et fint eksemplar af KZ VII - bemærk det agterste vindue! Se flere billeder på flymuseum.dk Illustration: Dansk Flymuseum

Frits Lilbæk gør desuden opmærksom på, at vi på Bagsidens digitale aflægger, ing.dk, for et halvt års tid siden bragte 'en rigtig god og oplysende videoserie' om ‘Eventyret om Kramme & Zeuthen’, som netop handler om KZ-flyene og deres skæbne. Serien på fem små film med datidige optagelser – i alt ca.30 min. – havde jeg desværre også overset. Skynd jer hen og se dem her.

Vi bringer ovenfor et udsnit af en af gardintegningerne fra 1947 – en typisk ingeniørtegning fra den tid.

Den ene af firmaets to stiftere, civilingeniør K. G. Zeuthen, optræder som direktør for Skandinavisk Aero Industri A/S flere gange i vore digitaliserede forgængere (som jo nemt findes via ing.dk/kulturarven). F.eks. kan man læse en større artikel om KZ’ren som veteranfly i Ingeniørens Ugeblad fra 1974 (bare søg på 'KZ VII').

Så her fik jeg så endnu en anledning til at reklamere for vores egen digitaliserede teknologihistorie. Men der står altså ikke noget om, hvem der syede silkegardinerne til KZ VII’eren og hvad de kostede at få syet ... /Lynch