ING BAGSIDEN: Æggebakker diskrimineres i Ballerup Kommune

Illustration: MI Grafik

Ingeniørens printede bagside er en populær og traditionsrig kending. Nu får vores mange onlinebrugere også glæde af Lynch og hans filosofisk-humoristisk-tekniske tilgang til verden. Følg desuden Ingeniørens Backsite på Facebook, hvor der sker mere end både her og i avisen (red.)

Min kone er vist den mest lovlydige person, jeg kender. Så da vi her på bagsideredaktionens nye domicil i Skovlunde pr. 1. april fik leveret tre nye affaldsbeholdere, hver med to rum og derfor med i alt seks sorteringsmuligheder, studerede hun indgående den medfølgende brugsanvisning fra Ballerup Kommune.

Jeg bruger hende derfor som chefkonsulent i affaldsortering under systemets indkøring i husholdningen.

Alt skal gå korrekt til – og vi går naturligvis ind for mest mulig genbrug! Vi håber så, at man ovre på I/S Vestforbrænding ikke hælder det hele sammen igen, som det før er set i andre kommuner.

Sortering i metal, papir, glas, plast og madaffald giver næsten sig selv, mens forskellen på ‘restaffald’ og ‘storskrald’ ikke altid forekommer helt så indlysende.

Jeg har straks monteret en ekstra affaldsposeholder på lågen under køkkenvasken, så vi nu umiddelbart kan sortere i kategorierne ‘madaffald’ og ‘restaffald’.

Desuden har vi nu en bærepose til plastaffald og en lille kasse til metal stående i bryggerset, så vi ikke behøver at rende ud i indkørslen med hver eneste ølkapsel.

I bryggerset har vi i forvejen to kasser til dåser og flasker hhv. med og uden pant.

Men da jeg forleden søndag aften var færdig med tilberedningen af en omelet, stod jeg efterfølgende med en tom æggebakke.

– Den skal i storskrald, svarede hun inde fra stuen.

-–Hvorfor det, den betår jo bare af papmaché?

Æggebakker er fremstillet af genbrugspapir og brænder jo fint.

Så hvorfor skal de ikke bare til restaffald?

– Fordi det står der i kommunens vejledning!

Dette ultimative argument plejer at give hende det sidste ord. Således også i dette tilfælde, hvor det faktisk står sort på gråt, at æggebakker skal til storskrald.

Men når jeg alligevel ikke umiddelbart bøjede mig for det juridiske argument, skyldes det, at der på samme side står, at pizzabakker skal til restafffald. Nu bager vi vores pizzaer selv her i huset, men jeg har da stiftet bekendtskab med pizzabakker, som er en kendt ingrediens i den omsiggribende københavnske byforurening.

Materialet i pizzabakker ligner stift pap eller tynd karton.

Men om disse materialer står der andetsteds på samme side i den udmærkede kommunale affaldsinstruktion, at de skal i storskrald.

Mens mad- og restaffald hentes hver uge, får vi kun afhentet storskrald hver fjerde. Så nu skal vi – ifølge kommunen og min kone – altså oprette endnu en affaldspose. Nemlig til de vel fire til seks små æggebakker, vi skal gemme til den månedlige afhentning af storskrald.

Som om de førnævnte seks beholdere ikke er nok!

Måske kan kommunen eller I/S Vestforbrænding forklare den logistiske eller forbrændingstekniske baggrund for denne diskriminering af æggebakker i forhold til pizzabakker? /Lynch

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har altid undret mig over at det koster milliarder når pendlere holder i kø på motorveje og i toge, mens det samfundsmæssigt er gratis at pålægge borgerne at sortere vaske ogfordele deres affald i mindre og mindre fraktioner.

 • 6
 • 2

Så vidt jeg har forstået, så regner man med at der er kommet fedt på pizzabakken og så må den ikke komme med pappet i storskraldet. Jeg bor også i Skovlunde og vi har 5 forskellige affaldsbeholdere uden for huset med i alt 9 rum. Men vi skal sortere i 14 kategorier, så bl.a pap har vi ingen beholder til, selvom det er en af de kategorier som fylder mest.

 • 4
 • 0

Som der dog er forskelle imellem landsdele. I Guldborgsund kommune fik jeg at vide på den lokale genbrugsstation at pizzabakker uden foliebelægning kan smides i papircontaineren til genbrug. Pizzabakker med folie hører til i småt brændbart. Vores affaldssortering ligger kun 1 papir og husholdningsaffald = 2 beholdere uden opdeling. Det er dejligt nemt at have med at gøre. Jeg magter bare ikke at samle til hobe, så der falder lidt rigeligt med utilsigtede ting ned i husholdningsaffaldet.

 • 0
 • 0

Fuldstændig vanvittigt folk skal sortere ..Jeg hælder det hele i storskrald ..Løsningen må være store centrale anlæg der kan sortere affaldet.. Der er nogle som har magt og som ingen jordforbindelse har (what so ever) Og så forpester de borgerene med deres DÅRLIGE ideer.. SUUK ..

 • 5
 • 9

Nu kender jeg ikke svaret, men mon ikke det skyldes at restaffald tømmes hver uge (havregryn-, mel- og pizzabakker indeholder sandsynligvis madrester som rotter godt vil sætte tænderne i) og storskrald kun tømmes med 4 ugers interval... Æggebakker, karton og pap indeholder sjældent madrester (og hvis det gør, bør man lægge det sammen med restaffald)...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten