Infrarødt kamera afslører: Enormt metanudslip i USA er ude af kontrol
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Infrarødt kamera afslører: Enormt metanudslip i USA er ude af kontrol

Det er et voldsomt gasudslip, der nu på anden måned huserer i det sydlige Californien, og endnu er helt ude af kontrol.

Mere end 2.000 mennesker er indtil videre blevet evakueret fra området lidt uden for Los Angeles, hvor op mod 50 tons metangas nu slipper ud i timen døgnet rundt. Det skriver Washington Post.

»Det er et af de største læk, vi nogensinde har hørt om. Det strømmer ud i utrolige mængder, og det er fuldstændig ude af kontrol,« siger Tim O'Connor fra miljøorganisationen Environmental Defense Fund til Washington Post.

I en ny video fra selvsamme EDF, ses den normalt usynlige metangas tydeliggjort af infrarødt kamera strømme op af fra det underjordiske bjergkammer i Aliso Canyon. Kammeret, hvorfra gassen siver op fra, var engang et oliefelt, men er siden genanvendt som naturgaslager for hele regionen. Om sommeren pumpes gassen under højt tryk ind i lageret, før det siden hentes op igen og bruges til strøm, varme og industrielle formål.

Brand- og klimafare

Lækagen blev opdaget den 21. oktober i et stort underjordisk gaslager i et tidligere oliefelt lidt uden for byen Burbank, hvor i alt 1.700 husstande og to skoler nu er evakueret.

Lokale medier oplyser, at gassen kan lugtes i en radius af 30 kilometer i området og udgør en brandrisiko af dimensioner. Af samme grund har lavtgående fly ikke måttet passere området siden lækagen begyndte. Ifølge de officielle myndigheder kan udslippet få langvarige konsekvenser for hele området og en løsning er ikke umiddelbart på trapperne.

Læs også: Historisk stort gaslæk i Californien

Gasselskabet SoCal, der har ansvaret for gasbrønden, har tidligere udmeldt, at arbejdet med at tætne lækagen er kompliceret og først ventes færdig til marts eller april.

De californiske myndighederne anslår, at udslippet har givet malurt i bægeret i statens ambitiøse forsøg på grøn omstilling, da gassen på to måneder allerede har bidraget med en fjerdedel oveni hele Californiens samlede CO2-udledning.

Guvernør Jerry Brown har ligesom hans forgænger Arnold Schwarzenegger kæmpet for at indføre USA's strengeste standarder for drivhusgas-emissioner i Californien. Heriblandt foranstaltninger, der netop skal forhindre flygtig metan fra rørledninger, depoter og raffinaderier. Rundt regnet er metan hele 25 gange mere potent som drivhusgas end CO2.

Gasudslip kan ske over hele USA - også ubemærket

Organisationer som Environmental Defense Fund og mange andre har længe efterlyst skrappere regler, der skal sikre, at olie- og gasselskaberne bliver bedre til at overvåge lækager fra de mange olie- og gasfelter, der findes over hele landet - ofte i sparsomt bebygget område, hvor en lækage ikke umiddelbart bliver opdaget.

Lækager langt ude på landet er særligt problematiske, da de sjældent opdages i tide, siger Adam Brandt, professor på Stanford University's miljøinstitut.

»Selv store lækager er svære at finde, hvis de opstår langt væk fra befolkede områder. Et vigtigt skridt for bæredygtigheden, ville være at finde nye metoder til hurtigt at opdage og løse disse store lækager umiddelbart efter de sker«, siger han til Washington Post.

Hidtil har SoCal ikke ment, at metanen i området udgjorde en nævneværdig sundhedsrisiko i det omfang, den er målt til. Til gengæld har et stigende antal beboere omkring Santa Susana Mountains, uden for Los Angeles, meldt om hovedpine, næseblod og andre fysiske problemer, skriver Los Angeles Times.

Andre privatpersoner har ovenpå gasudslippet lagt sag an mod SoCal, som har lovet at sørge for genhusning af de evakuerede beboere og at varetage det evakuerede område.

Kilden til gaslækket fandt sted i et rør langt under jordoverfladen, hvorfra gassen har sivet sig vej gennem eksisterende geologiske sprækker i jorden. SoCal og flere mineeksperter fra hele landet arbejder fortsat på at bore sig vej gennem det eksisterende rør for siden at forsegle forbindelsen med beton. Arbejdet hindres dog af den store brand- og eksplosionsfare.

præcist hvor længe det lækket, og om det er det eneste tilfælde eller om det bare er det eneste man er opmærksom på.

  • 3
  • 1

Med 50t i timen og to måneder må lageret enten være enormt, eller også pumpes der stadig gas ind i det.
I brændværdi svarer det til 300MW eller forbruget i ~100.000 huse, og så er det måske alligevel ikke så voldsomt som det lyder.
Hvor mange ton gas indeholder de danske lagre?

  • 4
  • 1