Infrarødt lys kan blive kernen i nye optimale høreapparater

Under en operation, hvor kirurger forsøgte at svejse nerver sammen med laserlys, opdagede lægerne pludselig, at neuronerne i det indre øre blev påvirket meget præcist af laserlyset.

Opdagelsen fik forskere fra Northwestern University i Illinois under ledelse af Dr. Claus-Peter Richter til at kigge nærmere på mulighederne i at stimulerer ørets neuroner med lys.

I dag har mange døve nemlig et såkaldt cochlear implant, men det giver problemer med at værdsætte musik og kommunikere i støjende miljøer. Et cochlear implant har nemlig kun omkring 20 elektroder, der kan stimulere nerverne i det indre øre, mens et øre har omkring 3.000 hår, der har samme funktion.

Antallet af elektroder i et cochlear implant kan dog ikke øges, fordi der vil opstå interferens mellem signalerne i de forskellige elektroder. Til gengæld er det forskerne håb, at et nyt implantat med lysledere kan stimulere neuronerne i det indre øre mere præcist.

Forskerne forsøg viste nemlig, at infrarødt lys kan stimulere nerveceller i det indre øre lige så præcist som lydbølger.

Ifølge New Scientist er teknikken blevet afprøvet på forsøgsdyr, og det gav resultater, der var langt bedre end dem, der er set før fra cochlear implantater.

Det er stadig et mysterium, hvordan lyset stimulerer nervecellerne, da de ikke indeholder proteiner, der er lysfølsomme. Dr. Claus-Peter Richter vil dog ikke udelukke, at varmen fra lyset også kan spille en rolle og vil nu undersøge samspillet mellem neuronerne og varmen nærmere.

Dokumentation

Læs artiklen i New Scientist

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ej det lyder altså egentligt logisk nok, at man bare skal "reparere" skaden, og så vil den ødelagte nerve blive god igen. Ligesom at hvis en arm er blevet brækket, så ordner de den bare ved en operation. Jeg er et af dem, som blev næsten helt døv fra fødslen. Mine ørenerver blev ødelagt pga. min mor havde sygdommen røde hunde. Var kun få måneder, da jeg fik høreapparater. Hvis sådan én operation kommer til Danmark, må I meget gerne kontakte mig! Jeg er meget interesseret i sådan én operation....

 • 0
 • 0

Antallet af elektroder i et cochlear implant kan dog ikke øges, fordi der vil opstå interferens mellem signalerne i de forskellige elektroder.

Du kan godt lave chips - endog findes idag mulighed for bløde chips - og det er intet problem at have elektroderne tæt på disse chips, uden større interferrens.

Så det kan måske godt gøres med elektrisk stimulation, men det vil kræve at der udvikles bløde chips, og at de har en biokompatibel overflade, som ikke ødelægger øret, frastødes, eller giver allergi problemer.

Jeg kan ikke udelukke, at stimulation af en neuron, påvirker dem neuronerne siden af, på grund af kroppens elektriske ledningsevne - men det er sandsynligvis muligt, at hive samme strøm ud af de tætsidende naboer, således strømmen går ind hvor den skal påvirke, og trækkes ligeligt ud af de to tætsidende naboer. Det betyder, at alle tre påvirkes, men hvis elektroderne sidder tæt, betyder det mindre. Elektrisk, vil påvirkningen være neutral på længere afstand. Med tilstrækkelig nøjagtig strømstyring, og ved at have lederne på en blød chip med transistorer, så kan ikke udelukkes at elektrisk stimulation kan gøres med selv titusinder af ledninger.

Spørgsmålet er dog, om elektrisk stimulation er det rette. Kroppens naturlige måde, fungerer muligvis ikke med elektrisk stimulation alene - men også ved kemi. Det vil være en fordel, hvis vi kunne kopiere naturens måde at fungere på.

 • 0
 • 0

Hvis sådan én operation kommer til Danmark, må I meget gerne kontakte mig! Jeg er meget interesseret i sådan én operation....

Nu skal vi også være lidt skeptiske. Indopereres nogle elektroder, chips, eller lysledere, er måske risiko for, at der opstår skade, eller vil opstå skade når det indoperede senere fjernes. Denne risiko, er en af årsagerne til, at jeg er en smule forbeholden overfor implantteknologi. At forske heri er i orden, men at begynde at lave "forsøg" på mennesker, med en underudviklet teknologi, kan måske give bagslag, fordi at de pågældende opererede ikke kan få fjernet det, uden at det måske skader - og så er spørgsmålet, om en "ny version", kan integreres, eller om noget har taget skade, så det er umuligt.

Derfor, synes jeg, at man skal forske så meget, at der kan opnås en endelig teknologi nu, og ikke en teknologi, der vil kunne forbedres om få år. Erhvervslivet, har det med at forske, i ting som forældes. Det er det netop ikke plads til her. Her, skal man gerne forske, og opnå et resultat, der er omtrent ligeså god som naturen, således at vi kan sige at der ikke er grund til at lave om på det implanterede om få år.

Den anden mulighed, er at vi udvikler en teknologi, som kan udskiftes, uden at skade. Så at sige, sætte implantet i "sokkel". Så vil det være noget for erhvervslivet, og der vil kunne tilbydes et endeløs hav af nye udgaver, opgraderinger, månedlige versioner osv. Det vil være økonomi i skidtet.

Som det er nu, skal man forske, og stase på at forske, indtil man når en "endelig udgave", der ikke kan gøres bedre, og hvor resultatet er på højde med naturens, eller bedre. Dette vil måske kunne nås om nogle år, med nanoteknologi.

Til det tidspunkt, vil vi sandsynligvis have en teknologi, som ikke skal implementeres af læger, men implanterer sig selv. Måske skal man have en sprøjte, men selve implantet, finder vej, og placerer sig korrekt. Mere ideelt, er hvis det vil kunne spises, eller spredes med virus...

 • 0
 • 0

Nu er jeg desværre ikke nogen ingeniør eller har teknisk flair. Faldt over denne side fra et andet sted. Cochlear Implant som findes i dag kan ikke bruges til mig, da jeg i forvejen har en god og høj skelneevne(trods et høretab på godt og vel 80db), når jeg har høreapparaterne på. Jeg har mødt folk med cochlear implant og for mit vedkommende ser det ud til, at de får nok en hørelse, men ikke alle får en god skelneevne, det er meget individuelt. En cochlear operation ville ikke kunne gøre min hørelse bedre. Synes bestemt det at man kan svejse nerverne sammen med laserlys er noget, som jeg synes er vældigt interessant, så derfor håber jeg på at høre mere om udviklingen på netop det her område. :-)

 • 0
 • 0

At forske heri er i orden, men at begynde at lave "forsøg" på mennesker, med en underudviklet teknologi, kan måske give bagslag, fordi at de pågældende opererede ikke kan få fjernet det, uden at det måske skader - og så er spørgsmålet, om en "ny version", kan integreres, eller om noget har taget skade, så det er umuligt.

Derfor, synes jeg, at man skal forske så meget, at der kan opnås en endelig teknologi nu, og ikke en teknologi, der vil kunne forbedres om få år.

Helt enig. Er nemlig ked af at kende nogen med cochlear implant, som ikke har fået en helt super god effekt efter operationen. Man bør være varsom, når det gælder mennesker, når man skal prøve noget på.[/quote]

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten