Influenza-variant har sneget sig uden om årets vaccine
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Influenza-variant har sneget sig uden om årets vaccine

Influenzaen er kommet til Danmark, men den har vist sig som lidt af en sniger i år.

Således er en stor del af de influenza-syge danskere på nuværende tidspunkt smittet med en af de influenza-typer, der ikke var beskyttelse mod i årets influenzavaccine.

Vaccinen indeholder som altid to varianter af influenza A og en variant af influenza B, baseret på erfaringer fra forrige sæson.

Læs også: Bredere influenza-vaccine på vej til Danmark i håb om færre syge

I år driller især B-varianten. Dels er varianten kommet til landet tidligere, end den plejer, dels er op mod 75 procent af de, der er blevet ramt af denne variant, smittet med den ’forkerte’ af de to hyppigst forekommende B-virusser, fortæller Thea Kølsen Fischer, professor og overlæge i Sektor for Diagnostik og Infektionskontrol på Statens Serum Institut.

Især børn og unge er ramt i år

Det er primært børn og unge under 15 år, som indtil videre har været plaget, sandsynligvis fordi deres krop endnu ikke har mødt denne B-variant, som går under navnet Victoria (vaccinen indeholdt beskyttelse mod Yamagata, red.). Derfor har børn modsat størstedelen af den voksne befolkning ikke dannet antistoffer.

Hvad angår influenza A-varianterne, har der heller ikke været tale om en fuldkommen fuldtræffer i år, men det ser dog bedre ud.

Læs også: Derfor er influenza-vaccine ikke 100 procent effektiv

Vaccinen indeholder beskyttelse mod California H1N1 og Switzerland H3N2. Selv om der hvert år bliver taget højde for, at virusserne forsøger at undslippe antistofferne ved at mutere, har årets H1N1, også kendt som Influenza A eller svineinfluenza, alligevel ændret sig på flere væsentlige områder i forhold til den H1N1, der cirkulerede sidste år.

Her er også især den yngre del af befolkningen plaget, mens ældre over 65 år, hvor den største gruppe af vaccinerede typisk skal findes, indtil videre har været godt beskyttet.

Det tyder ifølge Thea Kølsen Fischer på, at selv om vaccinen i nogle tilfælde ikke har været fuldt dækkende over for denne H1N1, så har kroppen alligevel haft nogle egnede supplerende antistoffer, evt. fra pandemien i 2009 eller helt tilbage fra 1957, da et meget lignende H1N1-virus også hærgede Danmark og resten af verden.

Nogle vaccinerede under 65 har imidlertid lagt sig syge, og de virus er nu ved at blive undersøgt.

»Måske er virussen ved at ændre sig, for i prøverne kan vi se visse ændringer i dens arvemateriale. Det kan betyde, at virussen er ved at undslippe vaccinen,« forklarer Thea Kølsen Fischer og understreger, at 2015/2016 på influenzafronten ikke tegner helt horribelt, og at vaccineeffektiviteten i år samlet set ser fornuftig ud.

"Således er en stor del af de influenza-syge danskere på nuværende tidspunkt smittet med en af de influenza-typer, der ikke var beskyttelse mod i årets influenzavaccine"

Hvis vaccinen har virket mod de typer, den er lavet til, så bliver man jo kun syg af de typer, den IKKE er lavet til.

  • 2
  • 0