Influenza-variant har sneget sig uden om årets vaccine

Tre ud af fire undersøgte danskere, der er smittet med influenza B, er ramt af den virus, som årets vaccine ikke beskytter mod.

Influenzaen er kommet til Danmark, men den har vist sig som lidt af en sniger i år.

Således er en stor del af de influenza-syge danskere på nuværende tidspunkt smittet med en af de influenza-typer, der ikke var beskyttelse mod i årets influenzavaccine.

Vaccinen indeholder som altid to varianter af influenza A og en variant af influenza B, baseret på erfaringer fra forrige sæson.

Læs også: Bredere influenza-vaccine på vej til Danmark i håb om færre syge

I år driller især B-varianten. Dels er varianten kommet til landet tidligere, end den plejer, dels er op mod 75 procent af de, der er blevet ramt af denne variant, smittet med den ’forkerte’ af de to hyppigst forekommende B-virusser, fortæller Thea Kølsen Fischer, professor og overlæge i Sektor for Diagnostik og Infektionskontrol på Statens Serum Institut.

Især børn og unge er ramt i år

Det er primært børn og unge under 15 år, som indtil videre har været plaget, sandsynligvis fordi deres krop endnu ikke har mødt denne B-variant, som går under navnet Victoria (vaccinen indeholdt beskyttelse mod Yamagata, red.). Derfor har børn modsat størstedelen af den voksne befolkning ikke dannet antistoffer.

Hvad angår influenza A-varianterne, har der heller ikke været tale om en fuldkommen fuldtræffer i år, men det ser dog bedre ud.

Læs også: Derfor er influenza-vaccine ikke 100 procent effektiv

Vaccinen indeholder beskyttelse mod California H1N1 og Switzerland H3N2. Selv om der hvert år bliver taget højde for, at virusserne forsøger at undslippe antistofferne ved at mutere, har årets H1N1, også kendt som Influenza A eller svineinfluenza, alligevel ændret sig på flere væsentlige områder i forhold til den H1N1, der cirkulerede sidste år.

Her er også især den yngre del af befolkningen plaget, mens ældre over 65 år, hvor den største gruppe af vaccinerede typisk skal findes, indtil videre har været godt beskyttet.

Det tyder ifølge Thea Kølsen Fischer på, at selv om vaccinen i nogle tilfælde ikke har været fuldt dækkende over for denne H1N1, så har kroppen alligevel haft nogle egnede supplerende antistoffer, evt. fra pandemien i 2009 eller helt tilbage fra 1957, da et meget lignende H1N1-virus også hærgede Danmark og resten af verden.

Nogle vaccinerede under 65 har imidlertid lagt sig syge, og de virus er nu ved at blive undersøgt.

»Måske er virussen ved at ændre sig, for i prøverne kan vi se visse ændringer i dens arvemateriale. Det kan betyde, at virussen er ved at undslippe vaccinen,« forklarer Thea Kølsen Fischer og understreger, at 2015/2016 på influenzafronten ikke tegner helt horribelt, og at vaccineeffektiviteten i år samlet set ser fornuftig ud.

Kommentarer (12)

"Således er en stor del af de influenza-syge danskere på nuværende tidspunkt smittet med en af de influenza-typer, der ikke var beskyttelse mod i årets influenzavaccine"

Hvis vaccinen har virket mod de typer, den er lavet til, så bliver man jo kun syg af de typer, den IKKE er lavet til.

 • 2
 • 0

Til Michael Rangård:
Det er jo rigtigt.
Og når en stor del af de influenza-syge danskere på nuværende tidspunkt er smittet med en af de influenza-typer, der ikke var beskyttelse mod i årets influenzavaccine, så må det jo betyde, at disse typer er de mest forekommende i år.
Tak for kommentaren.

 • 1
 • 0

Er der statistik på hvor mange der bliver smittede - vaccinerede eller ikke vaccinerede, det kunne jo være man fandt ud af at man bare bliver falskt dækket, eller at vaccinen i bedste fald kun er virkningsløs,


Jeg kender ikke statistikken... Men generelt så anbefaler man jo kun at folk der er i risikogruppen for at dø af influenza (ældre, syge m.m.) bliver vaccineret og så folk i sundhedssektoren, som med stor sandsynlighed kommer i berøring med smittet... Det sidste er vist mest for at sikre plejepersonale hvis vi får en meget hård influenza-epidemi...

 • 3
 • 0

Journalisten burde have oplyst, at Statens Serum Institut er en virksomhed, der sælger og producerer vacciner, hvorfor overlæge Thea Kølsen Fischer ikke kan anses for at være uvildig i sine udtalelser.

En bivirkning ved vaccination er bl.a. at man bliver mere modtagelig for de virusstammer, som man ikke er blevet vaccineret for, idet vaccination kan påvirke immunforsvaret negativt.

Mere interessant læsning om vaccination her:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002...
Bemærk venligst: “Authors' conclusions” (citat): “Influenza vaccines have a modest effect in reducing influenza symptoms and working days lost. There is no evidence that they affect complications, such as pneumonia, or transmission.” (citat slut)

 • 2
 • 6

virusserne forsøger at undslippe antistofferne ved at mutere,

Virus forsøger ikke noget som helst.
Det der sker er, at der spontant opstår mutationer, og de mutanter der kan smitte gør det, og har derved en fordel, som forøger deres chance for at få afkom, og dermed mængden af den pågældende variant.
Jeg synes at man forplumrer billedet ved rent sprogligt at tillægge fuldstændig hjerneløse enheder intentioner.

 • 13
 • 0

Det er jo ikke første gang. Jeg har aldrig været vaccineret. Og har kun haft influenza engang for 42 år siden. Jeg synes de rammer meget ved sidden af og nogle gange bliver folk syge af vaccinen, selv om de kloge hoveder nægter dette.

 • 1
 • 10