Èn industrivaskemaskine vasker alle Roskilde Festivals plastkrus

Illustration: Niels Møller Kjemtrup

Op til 9.000 krus i timen – uden kradse kemikalier og afspændingsmidler – gør, at Roskilde Festival i år kan implementere et fuldt pantsystem på plastkrus.

Løsningen er den mobile opvaskemaskine ReWash, som er lavet af industrikøkken-virksomheden Hotri Storkøkken. På årets Northside og Tinderbox festivaller har maskinen tidligere været testet, her vaskede den hundredetusinder af de genanvendelige plastkrus.

»Det er en rigtig god og bæredygtig løsning, man kan anvende ressourcerne bedre, og så slipper man for, at festivalpladsen bagefter flyder med engangskrus,« siger Jesper Trier Hansen, salgschef ved Hotri Storkøkken.

Hotri begyndte på opgaven i starten af året, købte en sættevogn og konverterede den til det anlæg, der står ved Roskilde Festival i dag. Opgaven lød på, at maskinen skulle kunne vaske op til 9.000 krus i timen, døgnet rundt. Logistisk er den stadig som en almindelig sættevogn og kan flyttes mellem festivalpladser.

»Der findes løsninger i andre lande, hvor man flytter glassene i kølebiler for at undgå, at slatterne begynder at rådne, og glassene bliver svære at vaske – her er de vasket, få timer efter at de er returneret, så det er meget bedre løsning, og kræver væsentlig færre glas,« siger Jesper Trier Hansen.

Desuden skulle den kunne vaske de mange glas uden brug af afspændingsmidler og krads kemi. Vaskemaskinen anvender vand og svanemærket skyllemiddel. Den genbruger desuden vandet og er monteret med varmegenindvinding.

»Det har været et virkelig tidskrævende og spændende projekt, for selvom vi først var færdige med at skrue i den, dagen før den skulle i brug, har vi lavet noget helt nyt, som man ikke har set før,« siger Jesper Grønlund, servicechef for Hotri.

Selvom vaskeanlægget er automatisk, kræver det dog et stort hold folk at betjene. Frivillige skal føde opvaskeren med krus og have fart på, hvis de skal nå 9.000 i timen. Desuden skal krusene i kasser, ligesom et krus skal rejses op, når det en sjælden gang imellem vælter på båndet. Illustration: Niels Møller Kjemtrup

Knuste krus genanvendes

Krusene ankommer i kasser med 220 styk i hver, de er beskidte og snaskede af hårdt brug på festivalpladsen, og derfor bliver kasserne det også. Samme dag er begge ting rene og tilbage i rotation. Derfor har vaskeanlægget også to adskilte bånd, ét til kasser og ét til krus.

Krusene er på 0,4 liter og lavet af plast af danske Kifa Plast. Det er første år, man bruger dem på Roskilde Festival, og der er pant på dem. Samme krus genbruges på alle festivaler, hvor Tuborg leverer øl, og kan returneres og bruges 20-25 gange, før de er slidt op. Det anslås at kruset allerede efter 3. vask, er en miljøforbedring i forhold til engangsglas.

De krus som slides op kasseres, men derefter genbruger man plasten - dog ikke som nye krus, da man ikke må bruge genbrugsplast til fødevarer.

Tørrefasen er den vanskeligste

Anlægget består af en standard tunnelvasker. Med en kort forvaskezone vaskes krusene ved 40-45 grader, og inden da har de allerværste af dem fået et kort spul af en af de 10-12 frivillige, som betjener maskinen.

Krusene kører på et samlet bånd, det består af gummibånd udspændt 1,8 meter mellem valser, der drives af én fælles 400-V motor. Den er frekvensstyret, så man kan ændre farten på anlægget.

Krusene kommer efter forvasken ind igennem hovedvasken på 65 grader. Her får de et skyl med 70 grader varmt vand og et slutskyl på 85 grader. Der bruges godt 320 liter vand i timen, men anlægget genbruger vandet, som skylles med i alle vaskezoner. Den er også udstyret med varmegenindvinding, som mindsker den damp som maskinen genererer. Varmen bruges samtidig til at varme det indgående vand til slutskyllet.

Vandforsyningen går i gennem flere vandbehandlingsanlæg; først forbehandling, som er et blødgøringsanlæg, og herefter ledes det igennem et special-bygget 'omvendt osmose anlæg', som sikrer den bedste vandkvalitet til opvaskemaskinen.

Illustration: Niels Møller Kjemtrup

»Opgaven lød på at få plads til maskinerne i en sættevogn, samtidig med at vi sikrer et godt arbejdsmiljø for de frivillige. Det vægter vi højt, når vi udvikler køkkener og løsninger til vores kunder – det er også lykkedes her trods meget lidt plads. Vi har ved hjælp af standardkomponenter og en tilpas del specialudvikling kommet i mål med projektet,« siger Jesper Grønlund.

Til slut passerer krusene igennem en 8 meter lang tørrezone, der blæses 80 grader varm luft op i krusene, de rystes desuden en lille smule på båndene for bedre at få vanddråberne ud af dem. Når krusene er igennem anlægget, er de tørre og kan pakkes i de rene kasser.

»Det er faktisk tørrezonen, som er den store udfordring, og det er også den, der begrænser hastigheden. Hvis den skulle være mindre, ville vi være nød til at sætte farten ned,« siger Jesper Grønlund.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder jo som en succes’s. Sælg krus, sælg konceptet, sælg maskinerne til de 1000 andre festivals der er rundt i Europa i løbet af et år. Og sælg det gerne til alle de stadions der er i EU. De har jo et mere repeterbart behov.

 • 10
 • 0

Super god ide. Jeg tænker, at man også kan bruge konceptet ved større løb, hvis krusene kunne laves i 2 dl størrelse.

Hvis man har prøvet at løbe med i et af de større maraton, så ved man, at der er ligger rigtig mange plastikbægre i forplejningszonerne. Så her ville det ikke så meget være pant, men at zonerne kunne se pænere ud og krusene kunne genbruges. Til fordel for miljøet.

Mvh Bjørn

 • 7
 • 1

Så mangler vi bare lige at indfører pant på telte, luftmadrasser, soveposer og campingstole når nu det med genbrug i praksis er et ukendt begreb for de mange deltagere til festivalen.

 • 1
 • 2

Hvis man har prøvet at løbe med i et af de større maraton, så ved man, at der er ligger rigtig mange plastikbægre i forplejningszonerne. Så her ville det ikke så meget være pant, men at zonerne kunne se pænere ud og krusene kunne genbruges. Til fordel for miljøet.

Som løber af den halve marathon distance må jeg give dig fuldstændig ret. Det kunne være fedt med et alternativ til de elendige plastik krus der bruges i dag. Dog vil det være noget tungere rent logistisk. Mon ikke det kunne løses.

Underligt at man kan få en tommel ned for sådan et forslag.

 • 6
 • 1

Efter gammel skik er det ikke det rigtige “bare”. at efterlade eg. Telte og soveposer. Men oprydningen er inkluderet i prisen OG en del af det opryddede går vist til reel genanvendelse.

Ja, det ville være “kønnere” hvis deltagerne ryddede op efter sig, men på en restaurant er afrydning og opvask ogsåinkluderet. Så er det så slemt ?

 • 3
 • 3

Interessant projekt og spændende læsning! Jeg kunne godt tænke mig at vide hvad man gør i tilfælde af nedbrud, når man kun har én maskine. Jeg kunne ikke helt læse mig til om der var noget robusthed i systemet, der gjorde at der ikke er fuld stop ved komponentnedbrud e.l. Tænker ikke reserven af krus kan holde til et stop i flere timer...

 • 2
 • 0

Hvad vil du gøre med krusene fra et løb til et andet?

Køre dem på lager? Det er jo en del løb hele tiden der går vel ikke en weekend uden at dk byder på et spændende løb. Dog ikke alle lige store. Men der er et potentiale for genbrug.

Hvad gør festivalerne med glas der kun er vasket en gang, når festen er ovre? Smider dem ud? For hvis de gør det så går det vel hurtigt den gale vej med genbrugs tanken.

 • 3
 • 1

Det er faktisk ikke helt uvæsentligt at kopperne til marathon og andre motionsstævner er engangskrus - gerne i pap. Toppen af koppen skal nemlig kunne klemmes sammen, således at man er i stand til at drikke af koppen mens man løber.

Teknikken forklares i nedenstående video. https://www.youtube.com/watch?v=z-wn5IMmy5E (vises 2 minutter inde i videoen)

De der ikke løber selv, kan forsøge at drikke af en åben - 'fast' - kop derhjemme mens de hopper let på stedet. Det illustrerer meget godt udfordringen.

 • 0
 • 0

Hvis man har prøvet at løbe med i et af de større maraton, så ved man, at der er ligger rigtig mange plastikbægre i forplejningszonerne.

Helt sikkert. Ved København Marathon hvor der både er op mod 10,000 deltagere og historisk varmt vejr ved hver løb bliver der smidt virkelig mange engangskrus i hver depot. Så at implementere disse krus samt dedikeret zoner (kunne være containere eller trailere) hvor man kan smide krusene ville være en enorm forbedring.

Andre løb er dog begyndt de seneste par år at anvende miljøvenlige plastic poser med vand i stedet, og som en løber der gerne vil løbe stærkt så må jeg sige at det er langt lettere at drikke af en pose frem fra et glas når man gerne vil holde sig i bevægelse.

 • 1
 • 1

Jeg kan kun sige at økonomisk hænger det ikke sammen ....

Vi antager en vaskemaskine og et lager, nej så hænger det nok ikke sammen.

Hvis nu man på stadion i Århus fik sin egen vaskemaskine, så man kunne vaske krusene efter fodboldkamp, koncert eller andre arrangementer (i byen eller på stadion) så kunne det måske løbe rundt. Det samme kunne man jo køre i parken....

Vi skal jo se muligheder ikke forhindringer. Og i mange år har vi valgt den letteste og billigste løsning (kr/øre). Det kommer vi nok ikke nødvendigvis til i fremtiden.

 • 2
 • 1

Det lyder jo som en succes’s. Sælg krus, sælg konceptet, sælg maskinerne til de 1000 andre festivals der er rundt i Europa i løbet af et år.

Uden at vide det med sikkerhed er mit gæt at et lignende koncept har eksisteret hos i "Rock im Park" og "Rock am "Ring" i hvert fald de sidste 8 år, de havde lignende bægere som oså blev vasket og genbrugt, allerede første gang da jeg var forbi tilbage i 2011 (og de kører med 1 EUR pant).

Om deres anlæg så er lige så effektivt aner jeg intet om da jeg hverken har set eller læst hvordan det er opbygget.

 • 3
 • 0

Det gør de da forresten også på tyske jule markeder for de porcelæns krus man får sin glühwine i. Gad vide om returnerede kopper bliver vasket eller smidt ud.

De bliver vasket i samme bod som de bliver solgt i, dog i "alm." industri vaskemaskiner.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten