Industrirobotter skal genoptræne danske patienter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Industrirobotter skal genoptræne danske patienter

Inden længe vil den første industrirobot blive taget i brug på genoptræningscentret i Ringe. Det er en standardrobot fra Universel Robots, og den skal erstatte kostbart specialfremstillet genoptræningsudstyr, fortæller lektor Anders Stengaard Sørensen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet:

SDU har udviklet en robotarm fra Universal Robots, som skal hjælpe muskelsvage patienter med genoptræning Illustration: SDU

»Det er for længst blevet vist, at genoptræning med robotter er en god idé. Men robotterne er ofte meget dyre, og derfor er der risiko for, at ikke alle patienter får glæde af dem. Ved at bruge standardrobotter fra industrien kan vi reducere prisen og mindske det økonomiske pres på sundhedssystemet,« siger han.

Anders Steengaard Sørensen sammenligner med handicapbiler, som også ville være ekstrem dyre, hvis det ikke var, fordi at det var ombyggede standardbiler.

Ud over specielfremstillede robotter foregår genoptræning også i vandbassinet og med exoskeletter.

Forskerne fra SDU har ikke kendskab til, at industrirobotter tidligere er blevet brugt til genoptræning.

Robotterne vil også kunne erstatte traditionelle træningsredskaber, som de kendes fra fitnesscentre:

»En almindelig træningsmaskine kræver, at patienten har kræfter til som minimum at løfte armens vægt. Men en robot er nem at programmere og kan indstilles til at hjælpe med at løfte,« forklarer Anders Stengaard Sørensen.

Har altid spekuleret om folk med nedslidte led kan genoptræne med regulære metoder? Hvad med stødterapi (eller hvad det nu hedder?) hvor man stimulere musklerne med lidt eletrisk stød så der forekommer sammentrækning, derved skånes ledne, men senerne trænes dog ikke hvilket kan være farligt i længden da man kan rive sine senehæfterne af.

  • 0
  • 0