Industrimand tror ikke på teknologi-stopklods
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Industrimand tror ikke på teknologi-stopklods

Vicedirektør i Vestas, Peter Brun, som også er til stede på Bali, ser ikke så sort på teknologioverførselsdiskussionen. Han kalder ulandenes bombastiske udmelding om gratis adgang til teknologierne for gammel FN-retorik.

»Jeg tror ikke, at dette krav bliver en reel stopklods. Også fordi adgang til patenter slet ikke er noget, som regeringer kan bestemme over - og det ved ulandene udmærket,« siger han og tilføjer, at lande som Kina og Indien jo allerede er meget aktive inden for for eksempel vindkraft.

Indien huser for eksempel Suzlon, som i 2006 var verdens femtestørste vindkraftfabrikant, ligesom Kina rummer en stor fabrikant, kaldet Goldwing, som sidste år var den tiendestørste.

Peter Brun hæfter sig mere ved indlæg fra Kina og Indien, som omtalte hjælp til finansiering og teknologioverførsel.

Her mener han, at mekanismerne sådan set allerede er til stede i form af de såkaldte CDM-mekanismer og kvotesystemer, hvor de rige lande kan købe aflad for deres CO2-udledninger via investeringer i bæredygtig teknologi eller projekter i ulandene:

»Alle her ved, at de rige lande kommer til at skulle gå foran både med reduktionsmål og ved at spytte penge i kassen til ny teknologi i ulandene. Spørgsmålet er kun, hvor meget de skal forpligte sig med og betale,« siger han.

Peter Brun er på Bali ,for dels at få en fornemmelse for hele spillet omkring forhandlingerne, og dels for at tage temperaturen på, hvordan en teknologi som vindkraft indgår i debatten om mekanismer og ordninger.

Og budskabet er klart, mener han:

»Vi har et virkelig stort arbejde foran os med at gøre dele af verden klar over, at vindkraft er en konkurrencedygtig teknologi, som rent faktisk kan klare op til 15 procent af verdens reduktionsmål,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten