Industriens Fond skyder 50 millioner kroner i 3D-print

Illustration: Industriens Fond

Måske er du en af de mange, der inden for de seneste par år har købt en 3D-printer. Og måske har du i lighed med andre oplevet, at når først alle på kontoret og i fabrikshallen har fået en hjemmeprintet skakbrik og en dørstopper med hjem, så dør interessen stille og roligt ud. For hvordan er det lige, at 3D-print skal bruges i produkterne, og hvordan kan det skabe værdi for hele virksomheden.

Den problemstilling tager Industriens Fond nu fat på med initiativet AM-Lab (AM for Additive Manufac­turing). Det fortæller fondens udviklingschef, Charlotte Kjeldsen Krarup:

»Hvis man vil arbejde med 3D-print, skal det tænkes ind i hele virksomheden, og det er det, AM-Lab vil forsøge at tilbyde. Ud over selve produktionsprocesserne kan det være nye forretningsmodeller, designprocesser og afsætningskanaler,« siger hun.

Kom først med nye løsninger

Charlotte Kjeldsen understreger, at 3D-print skal ses som en del af en større proces, og ikke bare noget man gør, fordi man har købt en 3D-printer. Det kan f.eks. betyde, at både udvikling, produktion og salg skal have langt større viden, som de i fællesskab kan bruge til at udvikle nye produkter, processer eller kunder.

»Det kan jo være, at den kunde, du normalt leverede til, selv er begyndt at 3D-printe dit produkt. Så hvorfor ikke komme på forkant og være den, som tilbyde noget nyt og innovativt først?« siger udviklingschefen.

Læs også: Danske 3D-print eksperter leverer til europæisk rumfart

Ifølge Charlotte Kjeldsen Krarup skal AM-Lab være et sted, hvor virksomheder får viden om 3D-print-teknologiens brede anvendelsesmuligheder. 3D-print er ikke kun en fremstillingsmetode til prototyper og nye typer produkter, siger hun:

»Det er det også. Men at introducere 3D-print i din produktion eller branche kan potentielt forandre din forretningsmodel, dit logistiksystem og karakteren af samarbejdspartnere. Vi vil med AM-Lab skabe et sted, hvor virksomheder kan blive klogere på, hvad additive manufacturing betyder for dem. Samtidig vil vi satse på at udvikle et inkubationsmiljø for startups.«

Bredt samarbejde

For at få skabt AM-Lab vil Industri­ens Fond samarbejde med forskningsinstitutioner, uddannelses­institutioner, erhvervsfremmesystemet, rådgivere og andre relevante aktører. Det bliver AM-Lab, som enten kommer til at tilbyde eller koordinere forskellige services rettet mod fremstillingsindustrien.

Industriens Fond har afsat 50 mio. kroner til projektet og er lige nu i gang med at finde relevante samarbejdspartnere og sammen med dem igangsætte aktiviteter.

Læs også: 3D-printet løbesko er god for foden og miljøet