Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Industrien står klar til at levere værnemidler til sundhedsvæsnet

PLUS.
Illustration: Bigstock/wedmov

Danske virksomheder melder sig i stor stil til at levere masker, håndsprit eller andet beskyttelsesudstyr, som sundhedsvæsenet mangler under den nuværende corona-epidemi.

Sådan lyder det fra Dansk Industri, som har indledt et samarbejde med Lægemiddelstyrelsen om at afhjælpe en manglen på værnemidler. Indtil videre har 43 virksomheder meldt sig.

»Vi prøver i et eller andet omfang at vurdere, om det er realistisk, det som virksomhederne byder ind med. Så er det Lægemiddelstyrelsen som laver en kvalitetskontrol og vurderer, hvad der er brug for. Det er vigtigt, at der er tæt kontakt med myndighederne om, hvad der er efterspørgsel på, så vi sikrer, at virksomhederne dækker et behov, når de er klar med nye produkter« siger Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef i DI.

Hun fortæller, at DI har sendt en forespørgsel om levering af værnemidler ud til en lang række danske virksomheder, imens Lægemiddelstyrelsen har lovet gøre, hvad de kan for at få godkendt de nye produkter så hurtigt som muligt.

Læs også: Flere virksomheder får nu lov at producere håndsprit

Lille Danmark

I weekenden meldte Lægemiddelstyrelsen ud i en pressemeddelelse, at sundhedssektoren risikerer at løbe tør for værnemidler, og i dag kunne Berlingske berette, at lagrene i København er tomme.

Det samme er hylderne med desinficerende midler.

Læs også: Mangel på håndsprit: Kemikere på Stockholms Universitet producerer til hospitaler

»Over halvdelen af alle værnemidler bliver produceret i Kina, og der har været lukket ned for den eksport længe. Samtidig har de suget meget af verdensmarkedet, da det så værst ud derovre. Nu ser er vi så i en situation, hvor der er en masse store lande, som alle sammen mangler værnemidler, og så bliver Danmark pludselig meget lille,« siger Mie Rasbech.

Omlægning og øget produktion

Den endelige liste over virksomheder, der er klar til at levere værnemidler, ikke er færdig endnu, men Mie Rasbech oplyser, at virksomhederne er mere end villige til at hjælpe. Imens nogle virksomheder kan skalere en allerede eksisterende produktion op, overvejer andre at omlægge produktionen, så de kan levere de efterspurgte varer.

Som eksempel nævner hun Borup Kemi, der sætter produktionen af håndsprit op, bryggerier der omlægger til sprit-produktion, eller plastvirksomheder der omlægge til at producere visirer til at beskytte ansigtet.

Hos tekstilvirksomheden Sylab har man også overvejet at omlægge produktionen til at sy masker. Virksomheden mener sagtens, at det kan lade sig gøre, men usikkerhed om kravene til sundhedsudstyr har indtil videre afholdt dem.

»Vi ønsker ikke at sy noget, som ikke hjælper eller ikke er sikkert nok til Sundhedspersonalet,« skriver Sylab i en mail til Ingeniøren.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man hører så meget om muligheder. Kunne Ingeniøren ikke følge op på det her og spørge ind til hver enkelt mulighed der ikke materialiserer sig? Hos fabrikanter der har henvendt sig i første omgang - og dernæst hos Styrelser, hvis virksomhederne siger at de ikke aner hvad de skal gøre for at kvalificere sig og at myndighederne ikke kan hjælpe dem med det-

  1. Er det foreslåede overhovedet noget man kan bruge ifølge sundhedspersonale hos Lægemiddelstyrelsen, Sunhedsstyrelsen eller hvemn der nu har ansvaret for at give vejledning og tage stilling.
  2. Har Sundhedsmyndighederne så travlt at de "ikke kan svare" -eller ligger det mon i virkeligheden udenfor deres kompetence at tage stilling til om produventer kan lave ting i overensstemmelse med regler og forskrifter?
  3. Har virksomhederne fået at vide fra myndighederne, hvad der forlanges for at deres produkt eller service kan bruges?
  4. Kan myndigheder i det hele taget hjælpe virksomheder til at finde og anvende relevante forskrifter, normer mm.? Eller skal der andre specialister til? Ved det offentlige hvem det i givet fald drejer sig om - og kan de henvise til sådanne?
  • 3
  • 1

Her er en opdateret artikel fra Nature om de muligheder, som snart - eller allerede . er materialiserte i form af hurtige tests for Coronavirus. Samt test der kan laves automatisk, i enormt antal uden den store ekspertise i prøvetagning endda.

Det kan jo bruges til at lave præcise målinger af udviklingen i epidemien med muligheder for hurtig opsporing og karantæne, som virker i Singapore, Korea,Taiwan ...

Samfundet kan jo så justere hvor meget der kan slækkes på nedlukningen og eventuelt begynde at differentiere overvågning og indføre specifikke karantænelignende forholdsregler for udsatte personer. Det ville løse det store problem om hvordan vi kan komme tilbage til en mere normal tilværelse - og drastisk løse samfundets enorme problemer, som skyldes manglende muligheder for at styre smitte efter en strategi.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten