Industrien om fluorstoffer i mademballage: Totalt uacceptabelt

Retningslinjerne er brudt, og det er totalt uacceptabelt, at mademballage af papir og pap indeholder så høje koncentrationer af svært nedbrydelige fluorstoffer, at der kan være en sundhedsrisiko forbundet med at spise fødevarerne.

Sådan lyder det fra direktør Peter Huntley fra Emballageindustrien i Danmark. Han udtaler sig efter at have læst en ph.d.-afhandling fra DTU og Københavns Universitet, som afslører de såkaldte polyfluorerede stoffer (PFC) i seks ud af ti emballager. I de værste tilfælde var der tale om koncentrationer på helt op til 0,9 procent af posernes vægt.

»Vi finder det uacceptabelt med så høje koncentrationer, uanset om fluorstofferne migrerer over i fødevarerne eller ej,« siger Peter Huntley.

Et udvalg af de produkter, som kemiker Xenia Trier har testet til sin ph.d.-afhandling. Billedet viser både emballage med og uden fluorstoffer. (Foto: Xenia Trier) Illustration: Xenia Trier

Han henviser til, at det endnu ikke er afklaret, i hvor høj grad der siver fluorstoffer over i fødevarerne.

Kemikeren bag ph.d.-afhandlingen, Xenia Trier, har foretaget modelberegninger, som viser en sundhedsfare ved poser med mikrobølgepopcorn og en økologisk rugbrødsblanding.

Læs også: Redaktionens favoritter: Mademballage af papir og pap er fyldt med miljøgift

Men Fødevarestyrelsen har bestilt flere undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet, inden styrelsen vil gribe ind.

»Fødevarestyrelsen har gjort det eneste fornuftige ved at indlede test af, hvordan fluorstofferne migrerer fra emballagerne. Men det ændrer ikke på, at emballagerne bryder anbefalingerne. Derfor er vi nødt til at se grundigt på de produkter,« understreger Peter Huntley.

Industrien: Vi følger allerede de tyske retningslinjer

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har bebudet et indgreb, hvis Fødevarestyrelsens kortlægning viser, at emballagen er et problem for sundheden.

Der er i dag ingen grænseværdier for indholdet af enkelte kemikalier i emballage af pap og papir, sådan som det er tilfældet med plast.

Ifølge Peter Huntley følger den danske emballageindustri dog allerede de vejledninger, som de tyske myndigheder har sat for blandt andet fluorstofferne.

Det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung har over for Ingeniøren fastslået, at hvis vejledningen følges, er der ingen sundhedsrisiko ved at spise mad pakket ind i pap og papir.

På baggrund af de tyske vejledninger har industrien i samarbejde med Fødevarestyrelsen udarbejdet tjeklister, som sikrer, at virksomhederne lever op til tyskernes krav.

»Vi er allerede nået næsten lige så langt, som man kan med en lovgivning, for hvis vejledningerne følges, er der ingen problemer. Derfor kalder vi det også uacceptabelt, når indholdet af fluorstoffer i f.eks. en pose popcorn ligger faktor fem til ti højere end i vejledningerne,« siger Peter Huntley.

Forskere har påvist en sammenhæng mellem en række helbredsskader og høje, men almindeligt forekommende, koncentrationer af fluorstoffer i blodet, herunder nedsat sædkvalitet, kronisk nyresygdom og brystkræft.

Top 10 over fluorstoffer i emballage

 1. Småkagepose, Subway** 9.050
 2. Finax økologisk rugbrødsblanding 5.240
 3. Blomberg Bills Micropop* 2.250
 4. Popz popcorn, Føtex 1.290
 5. Pommes frites-bakke, lille, McDonald's** 733
 6. Mellemlægspapir, Fakta 636
 7. Papir til kylling, McDonald's** 99
 8. Estrella mikrobølgepopcorn* 98
 9. Blomberg Flying Pops popcorn 66
 10. Dækkeserviet til bakke, McDonald's** 65
 • Købt i Sverige. ** Købt i Canada.

Tabellen viser det samlede indhold af persistente fluorstoffer i mikrogram per gram emballage. Fluorstofferne udgør således 0,9 pct. af vægten i posen fra Subway.

Kilde: Xenia Triers ph.d.-afhandling

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder som det rene lobby arbejde fra Peter Huntley - Når nu ikke producenterne kan finde ud af at følge vejledningerne, er det da nødvendigt med lovgivning på området, så producenterne kan drages til ansvar! Det er for tyndt Hr. Huntley

 • 0
 • 0

Det er for tyndt Hr. Huntley

Det der er "tyndt" er at embalage der ikke opvarmes sammen med indholdet, sammenstilles med den embalage der opvarmes. Det der savnes er hvor mange enheder af et produkt der skal konsumeres for at nå en fast grænseværdi. Men det kræver et længere forsøgsarbejde.

 • 0
 • 0

Det er fedt afvisende. Det sørger for at embalagen ikke bliver ulækker og fedtet selvom der fx. er Chokolade i pakken. Det er især brugt hvis madvaren opnår en relativt høj temperatur mens den ligger i embalagen, som man kan forestille sig med popcorn i mikrobølge ovnen.

 • 0
 • 0

Efter at have læst om disse resultater i flere medier, støvsugede jeg Popz Danmark A/S´ hjemmeside, for dog at se om ikke de forholdt sig til skriverierne på den ene eller anden måde. Det gjorde de ikke, hvorfor jeg sendte en mail - her uddrag:

Jeg mener det ville klæde jer, som en stor virksomhed, at informere om eventuelle tiltag eller blot respondere på de aktuelle resultater, der bringes i øjeblikket.

Ingen respons. Ny mail - her uddrag:

Efter ca. 3 uger uden respons må jeg konstatere at rettidig omhu ikke er en del af Popz Danmark A/S´ koncept. Kan det virkelig passe at man sidder spørgsmål fra bekymrede forbrugere overhørigt?

Deres produkter sælges stadig, så da de ikke selv reagerer, tror jeg at jeg vil kontakte detailhandlen, for at få dem til at indse, at de har et ansvar og at det ikke vises ved at sælge Popz mikrobølgepopcorn til hverken udsalgspriser eller andre priser. Er der nogle, der har andre forslag - mens vi venter på politisk intervention? Eller er jeg bare hysterisk fordi jeg har børn, der har spist rigtig mange popcorn?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten