Industrien ønsker flere testpladser til store vindmøller
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Industrien ønsker flere testpladser til store vindmøller

Fire til syv nye testpladser til store vindmøller. Det ønsker brancheorganisationen Vindmølleindustrien sig for at kunne opretholde sin position som verdens førende med en eksport i 2014 på over 50 milliarder kroner og 30.000 arbejdspladser.

Læs også: På vej mod de magiske 20 MW

Ønsket er fremsat på baggrund af en ny rapport fra den strategiske forskningsplatform Megavind. Her har producenter, udviklere, leverandører og universitetsfolk set på behovet for test- og demonstrationsfaciliteter til branchen og blandt andet anbefalet flere pladser til tests af ‘hele’ vindmøller.

Læs også: Endelig bliver Testcenter Østerild fyldt op

Megavind sætter ikke tal eller placering på de ønskede nye testpladser, men det gør Vindmølleindustriens adm. direktør, Jan Hylleberg. Han har netop skrevet til erhvervs- og vækstministeren og anbefalet, at der etableres fire til syv nye testpladser ud over de 12, der allerede findes på testcentrene Høvsøre i Lemvig og Østerild i Thisted Kommune, hvor alt er optaget.

Læs også: Vindmølleindustrien: Derfor hastede Østerild-beslutning

»Vi ser meget gerne, at pladserne findes ved at udvide de to eksisterende testcentre, og at de etableres på samme vilkår, hvor virksomhederne lejer sig ind for længere perioder og derefter selv kan styre og planlægge de nødvendige tests,« siger han.

Læs også: Siemens om opgraderet vindmølle: De samme vinger kan trække en 7 MW generator

Han tilføjer, at behovet hos de danske producenter kan klares med fire pladser, men at EU’s statsstøtteregler sandsynligvis vil kræve, at der også skal være plads til udenlandske producenter. Derfor når det ønskede antal op på mellem fire og syv pladser.

Jan Hylleberg understreger også, at der ikke er tale om pladser til vindmøller, der er højere end dem, der er tilladt i Østerild og Høvsøre. På Østerild er den maksimale højde på 250 meter til øverste vingespids.

Læs også: Turister elsker kæmpe-vindmøller

Som nævnt har Vindmølleindustrien bedt om en dialog med Erhvervs- og Vækstministeriet for at få afklaret, om det er muligt at gøre centrene større, eller om der skal findes nye områder til testmøllerne.

»Endnu har vi ikke fået noget svar, men håber på at komme i dialog med ministeriet i løbet at vinteren,« siger Jan Hylleberg.