Industrien: D-vitamin gør danskernes brød dyrere

Danskerne skal betale mere for mælken og brødet. Det bliver konsekvensen af at følge forskernes anbefaling om at tilsætte D-vitamin til alt brød og mælk herhjemme.

Sådan lyder advarslen fra Fødevareindustrien under Dansk Industri, efter DTU Fødevareinstituttet i dag udgav en rapport, der anbefaler at berige netop mælk og brød med D-vitamin for at forebygge mangel hos danskerne.

»Det er en rigtig dårlig idé, men det vil være rigtigt godt med frivillig berigelse,« siger chefkonsulent Astrid Bork Andersen, DI Fødevarer.

Hun henviser til, at det bliver rigtigt svært at importere brød og mel fra udlandet, som ikke har krav om at tilsætte D-vitamin.

»Hvis der bliver krav om berigelse, taler vi jo om det hele: Både brødet fra Italien og melet fra Tyskland. Det har en betydning for, hvilke varer vi kan få på et lille marked som det danske, og dermed betyder det også noget for forbrugerpriserne,« siger Astrid Bork Andersen.

Forbrugerne bør have et valg

Dansk Industri har ikke noget bud på, hvor meget dyrere en pakke rugbrød bliver. Ifølge Astrid Bork Andersen kan berigelsen godt lade sig gøre, men der vil være omkostningerne forbundet med det, blandt andet til at analyse, om D-vitamin-indholdet er korrekt.

»Danskerne bør selv have valget, om de vil købe berigede fødevarer, eller om de vil spise kosttilskud eller gå en ekstra tur ud i solen,« siger chefkonsulenten med henvisning til andre måder at få tilstrækkeligt D-vitamin.

Forskerne fra DTU's arbejdsgruppe argumenterer med, at kun den obligatoriske berigelse kan sikre tilstrækkeligt D-vitamin til alle de, der i dag lider under mangel på vitaminet. Det gælder blandt andet grupper med anden etnisk herkomst end dansk.

»Hvis nogle grupper er særligt udsat, bør vi i stedet lave oplysning rettet til dem. Det er ikke rimeligt, at alle danskere i stedet skal betale for berigede fødevarer,« mener Astrid Bork Andersen.

Mange berigede produkter på vej

Hun fremhæver, at sandsynligvis inden udgangen af året vil fastsætte grænserne for, hvor meget fødevarer må beriges med vitaminer og mineraler. Derefter bliver det meget enklere for industrien at markedsføre berigede produkter.

»Derfor vil vi se langt flere berigede produkter og fødevarer med D-vitamin, som har været så omtalt, skal der nok være efterspørgsel efter,« forudser chefkonsulenten.

Hun tilføjer, at viser det sig efter nogle år, at den frivillige berigelse ikke har gjort manglen på D-vitamin i befolkningen mindre, så kan man igen overveje at tvinge vitaminerne i brødet og mælken.

Allerede sidste år tegnede der sig et politisk flertal for at tvinge D-vitamin i mælk og brød, og Astrid Bork Andersen understreger, at Dansk Industri endnu en gang vil forsøge at forklare politikerne om konsekvenserne af en sådan beslutning.

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis det er for at de tildækkede indvandrere skal have vitaminet, så er det jo nødvendigt at undersøge først, hvilke fødevarer de grupper spiser. For eksempel tror jeg ikke at mælk er særligt meget drukket hos dem. Brød - tja måske - man bager vist selv sit specialbrød.

 • 0
 • 0

Et kg. D-3 vitamin langet over apoteker-disken koster ca. 20 milioner kr.

Men det er også en kompliceret syntese i op til 17 trin.

D-vitamin mangel bør efter min mening stilles som diagnose og doseres individuel af egen læge. Der er også borgere der får/har rigeligt af D-vitamin f.eks. fordi de tager solarium.

Vh Peter Vind Hansen

 • 0
 • 0

Et kg. D-3 vitamin langet over apoteker-disken koster ca. 20 milioner kr.

Men det er også en kompliceret syntese i op til 17 trin.

D-vitamin mangel bør efter min mening stilles som diagnose og doseres individuel af egen læge. Der er også borgere der får/har rigeligt af D-vitamin f.eks. fordi de tager solarium.

Vh Peter Vind Hansen

Jeg er helt enig med ovenstående og der er set personer der har fået for mange vitaminer og hvor det har givet lever og nyre skader pga dette.

 • 0
 • 0

som bekendt var kornprisen meget høj i 2007 og det fik brødpriserne til stige med 40%! på trods af at korn (melet) kun bidrager med 5-8% af prisen på det solgte brød. Hvis tilsætning af D-vitamin bliver påbudt ved lov, så øjner branchen en ny chance for at hæve prisen helt ude af propertioner med omkostningen ved at berige med D-vitamin. Så det bør lede til eftertanke, specielt fordi de fleste borgere nemt kan sikre sig tilstrækkelig mængde af D-vitamin ved at følge kostråd og en daglig tur i solen. De få der har problemer må omkring lægen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten