Industrien er blevet mæt af robotter: Undtagen to brancher

Illustration: Universal Robots

Når man skal undgå nærkontakt med andre mennesker, så kan robotten være et godt alternativ. Sådan har mange tænkt under corona-krisen, hvor robotter er taget i brug til afspritning, podning i halsen og en række andre opgaver.

Men robotterne er dog ikke så teknisk køreklare, at det kan aflæses i salget af robotter på verdensplan. Foreløbige tal fra International Federation of Robotics (IFR) viser, at COVID-19 også har sat et negativt præg på robotsalget i Danmark og resten af verden.

Dermed fortsætter nedturen for robotproducenter, som nu for andet år i træk må se antallet af installeret robotter falde. I 2018 toppede antallet af installationer globalt, mens nedgangen allerede startede i 2017 i Danmark.

Globalt er der installeret 376.000 industrirobotter sidste år, hvilket er et fald på to procentpoint i forhold til året før.

Illustration: International Federation of Robotics

Plast og sprit kræver robotter

Enkelte brancher i Danmark har dog oplevet en fremgang i robotteknologi i 2020. Det er drikkevare- og fødevareindustrien samt plastik- og kemibranchen.

»Når vi ser, at kemi- og plastikbranchen har investeret i mere robotteknologi, så kan det skyldes, at efterspørgslen på håndspritbeholdere, mundbind og andre farmaceutiske produkter er steget i forbindelse med pandemien. Branchen har haft et behov for at automatisere produktionen,« fortæller Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk (DIRA), som står for at indsamle de danske robottal. .

Men der er bestemt ikke tale om fremgang i alle brancher i 2020, og samlet set er der installeret færre robotter i 2020 end året før.

Læs også: Færre nye robotter automatiserer industrien – bortset fra i én branche

Det er hovedsagelig bilindustrien og metalbranchen, der er gået tilbage i 2020. De har ellers været de førende inden for automation med robotter, mens brancher som proces, fødevare- og plastindustrien har været mere tilbageholdende med at installere robotter de senere år.

»Metalbranchen i Danmark er den branche, der investeret mest i robotter de senere år. Salget til netop denne branche har haft tilbagegang i 2020, hvilket muligvis skyldes at markedet er mættet med robotteknologi,« fortæller Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk (DIRA), og tilføjer:

Læs også: Tomt lager skal blive til robotfabrik på seks måneder

»Tilbagegangen i salget kan udover pandemien skyldes, at robotinvesteringerne i den branche er teknologi, der holder i mange år. Derfor har branchen ikke haft behov for samme mængde investeringer.«

De tal kan klart aflæses i regnskaberne hos Danmark to største robotproducenter, Universal Robots og MiR. Universal Robots gik væsentligt tilbage på omsætningen, der falder fra 1,66 mia. kr. i 2019 til 1,44 mia. kr. for hele året i 2020, men har indtil videre taget revanche i 2021, hvor der er solgt robotarme for 408 mio. kr. i årets første tre måneder. Det svarer til en vækst i omsætningen på 32 pct. i forhold til samme kvartal året før.

Hos MiR, der fremstiller små, mobile robotter, steg omsætningen i årets første kvartal med 55 pct. på et år til 86 mio. kr.

Læs også: Hospitalsrobotter samler støv i parkeringskælderen: Mangler sociale evner